Červíček (ODS): Současné evropské dotace a podpora v zemědělství jsou principiálně špatné

23.12.2018 21:45

Komentář na facebookovém profilu k událostem uplynulého týdne.

Červíček (ODS): Současné evropské dotace a podpora v zemědělství jsou principiálně špatné
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

 

Pondělí
… mám pocit, že už se stalo pomalu „tradicí“, začínat týden něčím, co souvisí se zdravotnictvím. Tentokrát ale v roli „pacienta“, který podstoupil drobný plánovaný zákrok a snad alespoň v tomto ohledu, to se zdravotnictvím i se mnou dopadlo dobře.
… setkání s novináři v souvislosti se zhodnocením končící letošní stavební sezóny. Upřesněný plán na rok 2019 budeme prezentovat v lednu.
… v podvečer předvánoční zasedání zastupitelstva obce a kromě předvánoční atmosféry (zejména na stole) bylo nejdůležitějším bodem programu - schválení rozpočtu na rok 2019. Stalo se a teď to jenom v příštím roce dobře zúročit.

Úterý 
…na obecním úřadě Bílý Újezd u Dobrušky řešíme problém s dopravou do lomu Masty. Po obhlídce problematických míst potvrzuji, že musíme rekonstruovat silnici??, která bude navazovat na plánované propojení silnic okolo obce. Propojení a opravené silnice umožní vést dopravu nákladních aut (především z lomu) mimo zastavěnou část obce.
…před obědem cesta do Senát Parlamentu ČR, na pravidelnou poradu vedení klubu senátorů ODS, která vždy předchází plánované schůzi.Následuje samotné setkání všech senátorů v našem klubu a potom Organizační výbor Senátu ČR - vše se společným jmenovatelem - připravit co nejlépe podklady a argumentaci na 4. schůzi Senátu ČR. Stále jsem ještě pozorným „nováčkem“, zejména v procedurální rovině, ale současně se soustředím zejména na oblasti, ve kterých se prolíná regionální i celostátní problematika zároveň.
… v mezičasech sleduji mediální prostor- https://www.novinky.cz/…/492386-doufali-jsme-ze-do-16-prosi… 
Nebudu lacině kritizovat pana ministra za nesmysl, že se nečekalo sněžení a dovolím si pouze parafrázovat Ladislava Vančuru slovy: "toto zúžení zdá se mi býti poněkud nešťastným". Nicméně o nespolehlivosti a problémech s dodavatelem stavby se ví oficiálně velmi dlouho a jsem přesvědčen, že ŘSD mělo vyvodit odpovědnost k neplnění harmonogramu. Pokud to nikdo neučinil, nebo ještě hůře harmonogram zohledňoval aktuální způsob průběhu oprav (nula dělníků na stavbě…) a nikdo jej nerozporoval, měl by ministr vyvodit odpovědnost vůči ŘS. Naděje umírá poslední, ale bohužel doufat nestačí. A obávám se, že ani zřízená e-mailová adresa, kam mohou řidiči stojící v několikahodinových kolonách poslat zprávu o této skutečnosti, s vyřešením situace výrazně nepohne - ale možná větší koordinace zimní údržby, kterou má na starosti ŘSD, a zlepšení opatření ze strany Policie ČR, by naplnilo naděje řidičů pravděpodobněji.

Středa, Čtvrtek
… dva dny jednání v Senátu s 30 body na programu. Nejdůležitějším z mého pohledu bylo projednání zákona o státní službě, insolvenčního zákona, jednání o spotřební dani v souvislosti s tzv. Zelenou naftou a snížení DPH pro provozovatele hromadné dopravy.
…mám rozporuplné pocity, zejména u zákonů o státní službě a o insolvenci neboť někdy je i cesta do pekla dlážděná dobrými úmysly. Proto jsem rád, že zákon o státní službě a o insolvenci vracíme do poslanecké sněmovny alespoň s pozměňovacími návrhy. 
…zákon o tzv. Zelené naftě jsem s ohledem na žádoucí podporu zemědělců podpořil, i přestože mám v sobě přesvědčení, že současné evropské dotace a podpora v zemědělství jsou principiálně špatné.
…z pohledu objednatele veřejné dopravy na kraji vítám schválení snížení daně z 15 % na 10 % u provozovatelů hromadné dopravy.

Pátek
… den plný setkání s dopravci v autobusové dopravě, který se ale nenesl vůbec v předvánočním uvolněnějším duchu, jak by se asi v poslední pracovní den před svátky dalo očekávat – naopak - jednání o ukončení smluvního vztahu, dalším postupu a podmínkách pro případné uzavření nových smluv pro příští rok.
… večer konečně po dlouhé době na hokeji v Hradci Králové. Chomutov nebyl soupeř a dostal tzv. „bůra“. Skvělou atmosféru opět vytvořili hradečtí fanoušci. Jsem jedním z nich a v pátek jsem fandil i spolu se svou malou krásnou neteří, která ovšem patrně nejvíc obdivovala nápadité vánoční dresy hráčů Mountfieldu. Držím palce, aby jim přinesly štěstí i v dalších zápasech.

Sobota, neděle
…poslední adventní víkend je sice už především ve znamení sváteční atmosféry, ale přesto mi to ještě nedalo a při kávě jsem mrknul, co se děje a píše a zaujal mne tento článek: https://www.parlamentnilisty.cz/…/Slunickari-si-vysnili-Zap…
Možná se hodí i v tomto čase se zamyslet, zda chceme čekat až nám někdo „shůry“ splní naše očekávání a pokud se tak nestane, budeme jenom v teple nadávat, ukazovat na někoho, na koho bychom svou nespokojenost svedli, hledat jednoduchá řešení a hlavně neslevovat ze svých zaběhnutých zvyků, potřeb a názorů - nebo pochopíme, že pro změny musíme udělat v prvé řadě něco sami – třeba tím, že nebudeme tvrdošíjně lpět na přežitých stereotypech, budeme přemýšlet o názorech druhých, a připustíme možnosti vývoje a změn. 
…a teď už mi zbývá jenom uříznout stromeček na zahradě, zabalit dárky a udělat vše proto, aby náš dvouletý Toník mohl netrpělivě vyhlížet Ježíška.
A Vám všem do toho nadcházejícího týdne ještě jednou přeji - užijte si naplno sváteční dny, odložte starosti, politiku i politikaření, zapomeňte na to, co nás rozděluje a hledejte v kruhu svých blízkých a přátel naopak ta nejpevnější spojení.?? Nádherné Vánoce!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …