Chystá se další korupční prostor pro známou francouzskou firmu?

24.11.2015 19:20

Propagaci politických stran a kandidátů na billboardech by nově rád zakázal senátor Václav Láska zvolený za zelené. Podle něj je billboardová kampaň nákladná a málo informativní pro voliče, a proto jeho návrh zákona zakazuje veškerou politickou reklamu na plochách větších než 8 m2.

Chystá se další korupční prostor pro známou francouzskou firmu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Na Láskově záměru nejvíc udiví právě rozměr povolené billboardové plochy: nahrává totiž jasně jediné společnosti, a to JCDecaux. Ta je nechvalně známá svou kontroverzní smlouvou s hl. m. Prahou ohledně městského mobiliáře podepsanou v roce 1994, symbolem extrémně dlouhých kontraktů mezi samosprávou a soukromým sektorem. Jenže ta se možná chýlí ke konci, protože by ji město rádo upravilo, případně vypovědělo. Což se samozřejmě nelíbí zástupcům francouzské společnosti, kteří vyhrožují městu arbitráží.

Ale zpět k Láskově novele zákona. Kvůli návrhu zeleného senátora by společnost JCDecaux získala absolutní monopol na politickou reklamu a mohla si tak jednoduše zavázat všechny strany a zneužívat je ke svým soukromým zájmům. Což senátorovi očividně nedochází. Přitom to byl právě on, kdo sám v kampani billboardy masivně používal. Je to od něj tedy spíš jen pokrytectví a populismus, jak se zviditelnit a zalíbit voličům. A možná i tahem, který má nahrát jediné společnosti, jíž jeho zákon věnuje monopolní postavení na trhu.

Záměr senátora Lásky zřejmě vznikl už v senátní kampani. Přestože sám billboardy používal, vyčítal je současně své konkurenci, které je zuřivě počítal v médiích, zejména pak v duelu na internetové televizi DVTV. Zde osočoval své protikandidáty z toho, že mají víc billboardů než on, což podle něj bylo nepoctivé. Nyní se tedy možná jedná o akt odplaty motivovaný závistí. Senátor Láska totiž používá logiku, že když má někdo víc billboardů než já, pak je lepší, aby nikdo neměl žádné, protože z toho on sám nemá výhodu. I když: teď se zdá, že by lukrativní výhodu od jisté firmy mohl získat právě senátor Láska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Michal

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…