Dominik Rusinko: Příběh iránských sankcí aneb ropná troika v akci

24.04.2019 14:12

Zatímco v minulých týdnech trápil ropný trh eskalující konflikt v Libyi, nejnověji poutá pozornost situace kolem Íránu. Americká administrativa se totiž rozhodla neprodloužit výjimky na import íránské ropy (celkem osmi zemím), což povede k významnému zpřísnění sankcí vůči Teheránu.

Dominik Rusinko: Příběh iránských sankcí aneb ropná troika v akci
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Takto razantní krok, jenž má íránský režim odstřihnout od klíčového zdroje příjmů, se bezprostředně odráží v cenách ropy, které atakují hranici 75 USD/barel.

Hlavním důvodem zpřísnění sankcí je fakt, že jejich dosavadní efekt má do původně proklamovaných „nejtvrdších sankcí v historii“ poměrně daleko. Naznačuje to srovnání s „obamovými“ sankcemi z let 2012-2015, jež za totožné období vedly k podobnému propadu íránských exportů (přibližně 1 mil. barelů denně). Přestože lze nyní očekávat další pokles, tzv. nulový cíl se nezdá příliš reálný. Předně, dovozy íránské ropy by musely zcela omezit všechny země, což se však nezdá příliš pravděpodobné minimálně v případě Číny. Navíc, ani tvrdší sankce zřejmě nezabrání tomu, aby Írán vyvezl alespoň část vlastní produkce neoficiální cestou (odhadem až stovky tisíc barelů denně).

Případné výpadky íránských dodávek by dle prezidenta Trumpa měla nahradit především vyšší produkce ze Saúdské Arábie. Je však otázkou, jak rychle a do jaké míry budou Saúdové ochotni dohodu s USA plnit, zvlášť po zkušenosti z minulého roku, kdy podobný scénář vedl až ke kolapsu cen. Na druhou stranu, Saúdská Arábie nebude čelit jen tlaku Donalda Trumpa, ale zdá se, že významnější růst cen si nepřeje ani její klíčový spojenec Rusko. To se obává jak negativní odezvy ze strany spotřebitelů (zejména rozvíjejících se trhů), tak dalšího impulsu pro americké těžaře břidlicové ropy.

Jasněji o dalším vývoji bude již v červnu, kdy je v plánu jednání států OPEC+. Vzhledem k aktuálnímu vývoji stoupá pravděpodobnost rozvolnění těžebních limitů, což by mělo snížit napětí na trhu. Dohoda mezi Spojenými státy a Saúdy však vnáší na ropný trh nový rozměr, jenž mění zaběhlé pořádky. Klíčová rozhodnutí se totiž již zcela zjevně netvoří uvnitř kartelu OPEC či jeho rozšířené verze OPEC+, nýbrž mezi ropnou troikou Saúdská Arábie-Rusko-USA.

Dominik Rusinko
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…