František Štván: Demokracii jsme si opojeni sametem bohužel nevycinkali

06.02.2014 16:16

O tom jsem přesvědčen, pokud skutečným významem tohoto slova není dělání z většiny lidu hlupáky, namísto nám vnucovaného, že demokracie je vládou lidu.

František Štván: Demokracii jsme si opojeni sametem bohužel nevycinkali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z demonstrace před ministerstvem kultury

Nepochybně mám pravdu, neboť jak by mohl vládnout lid, když si ve své drtivé většině přeje, aby nebyly války, hlad, bezdomovci, lidé bez práce, klérem zneužívané děti, dostupná špičková léčba jen pro bohaté a ústavní činitele, korupce, rasismus a xenofobie, horním deseti tisícům naslouchající justice a policie, a přesto všechno to mnou, zdaleka ne všechno vyjmenované zlo co lidé nechtějí, vítězí nad pravdou a láskou.

Ne nejsem hysterický. Stačí se podívat na priority současné vlády a poslanecké většiny, kterou má v Parlamentu České republiky. Na prvním místě je starost o to, které koryto dostane Červíček či Lessy, kdo z kamarádů bude náměstkem toho či onoho ministerstva, kdo má jmenovat profesory, kdo z papalášů pojede oficiálně (za naše peníze) podpořit olympioniky a jestli  opět za nehorázné miliardy pronajmou stíhačky. O to vše se vede litý politický boj a obyčejným lidem jsou dávány časově neohraničené sliby (chyby) o reformě sociální oblasti či přijetí zákonů a opatření, které státu už zítra zajistí dostatek peněz, aby zde  ráj to napohled nebyl jen pro úzkou skupinu vyvolených.

A právě tato smutná realita mne vede k přesvědčení, které se odráží v titulku mého povzdychnutí...

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.