František Táborský: Okénko trhu

23.12.2017 11:27

Americký senát a sněmovna reprezentantů se dohodly na financování vládních výdajů alespoň do 19. ledna příštího roku a odvrátily tak akutní hrozbu federálního „shutdownu“ vládních institucí.

František Táborský: Okénko trhu
Foto: dotfox.cz
Popisek: Peníze

Ten nastane v situaci, kdy federální dluh dosáhne svého limitu a kongres nerozhodne o jeho navýšení. Díky tomuto opatření může prezident D. Trump podepsat nedávno schválený zákon daňové reformy již dnes.

Lednová německá spotřebitelská důvěra GfK vzrostla o jednu desetinu bodu na 10,8 b. a blíží se zářijové rekordní hodnotě v historii měření 10,9 b. Výsledek tak zapadá do kontextu všech předstihových ukazatelů důvěry, které jsou na svých historických vrcholech nebo se pohybují lehce pod ním.

Listopadové americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby bez zahrnutí dopravního segmentu poklesly meziměsíčně o 0,1 %. Pokles je částečně způsoben velkou revizí hodnoty z předchozího měsíce z 0,3 % na 0,8 %. I proto je finální výsledek hluboko pod očekáváním trhu (+0,5 % m/m). Objednávky se zahrnutím dopravních prostředků vzrostly meziměsíčně o 1,3 %. Tento výsledek je pozitivně ovlivněn velkou listopadovou objednávkou komerčních a vojenských letadel. V následujícím roce lze očekávat vyšší tempo růstu investic z důvodu implementace nedávno schválené daňové reformy, která snižuje daňovou povinnost firmám a dává jim tak větší prostor pro investiční výdaje.

Euro vůči dolaru dnes v ranních hodinách oslabilo až k 1,183 a následně mírně korigovalo své ztráty. Reflektuje tak včerejší úspěch separatistických stran v katalánských parlamentních volbách. Volby skončili vítězstvím unionistických liberálních centristů Ciudadanos. Přesto ale tři katalánské separatistické strany dosáhly společné většiny v novém parlamentu a tak patrně budou pokračovat ve stávající koalici. Euro se v současné době obchoduje kolem EUR/USD 1,185.

Česká koruna po včerejším rozhodnutí bankovní rady ČNB nezvýšit úrokové sazby pokračuje ve ztrátách a v současnosti se obchoduje na úrovni EUR/CZK 25,76. Dále se tak potvrzuje zklamání části trhu, která věřila v prosincové zvyšování úrokových sazeb.

František Táborský
analytik

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…