Jan Bednář: Německý ústavní soud versus iPhone5

11.09.2012 10:40

V Evropě vládne napětí před středečním verdiktem německého ústavního soudu.

Jan Bednář: Německý ústavní soud versus iPhone5
Foto: Apple
Popisek: Logo firmy Apple

Ne záchrannému fondu (ESM) by býkům vrazilo dýku do zad. Mezi investory převládá přesvědčení, že soudci nepůjdou ostře proti politikům a nový záchranný mechanismus posvětí. Mohou si ale nadiktovat řadu dodatečných podmínek pro využívání peněz z ESM. Pro Angelu Merkelovou by bylo noční můrou, kdyby kvůli ESM musela sahat na německou ústavu nebo dokonce žádat Němce o souhlas v referendu. Poslední průzkumy veřejného mínění totiž ukazují, že více než polovina Němců ESM a jakékoliv další záruky Německa za periferie odmítá. Sen o rozpočtové unii se tak kancléřce Merkelové může středečním rozhodnutím ústavních soudců hodně zkomplikovat.

Veledůležité zasedání v Karlsruhe může co do významu přebít jedna událost - největší firma světa ve středu uvede pravděpodobně na trh nový telefon.

Američtí komentátoři trefně poznamenávají, že show Applu by měli investoři věnovat větší pozornost, protože tržní hodnota Applu je větší než celková hodnota akciových trhů Řecka, Portugalska, Irska a Španělska dohromady. Některé odhady hovoří o tom, že by prodeje nového iPhonu 5 mohly americké ekonomice zrychlit tempo růstu až o půl procentního bodu. To vše je pěkné, ale nemusí to nakonec stačit. I když mohou být trhy oslněny dotykovými kouzly nové technologické hračky, ne z Karlsruhe by asi nakonec znělo silněji. Zcela by nabouralo současnou strategii pomoci velkým periferiím - Španělsku a Itálii, a to by katapultovalo jejich výnosy zpátky do hodně nebezpečných vod.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…