Jaroslav Michal: Novruz - ázerbájdžánská tradiční oslava nového roku a příchodu jara

20.03.2019 11:54

Dne 20. či 21. března některé národy neoslavují pouze začátek jara, ale také začátek nového roku. S tím je spojený Novruz, tedy tradiční perský svátek, který oslavuje nové začátky a má kořeny v monoteistickém náboženství zarathuštrismu.

Jaroslav Michal: Novruz - ázerbájdžánská tradiční oslava nového roku a příchodu jara
Foto: archiv Jaroslava Michala
Popisek: Tradiční perský svátek Novruz oslavuje nové začátky

Svátek Novruz, který lze přirovnat ke křesťanským oslavám Vánoc či Velikonoc, se slaví v několika zemích jihozápadní Asie a jihovýchodní Evropy. V Ázerbájdžánu je tato 3 tisíce let trvající tradice dokonce považována za nejstarší a nejdůležitější svátek vůbec. Volným překladem je Novruz „nový den“, který ukazuje starověké tradiční oslavy Ázerbájdžánců.

Čtyři týdny, čtyři elementy

V Ázerbájdžánu se Novruz slaví po celý měsíc. V každém ze čtyř týdnů, konkrétně vždy v úterý, se konají oslavy jednoho ze čtyř elementů, jimiž jsou oheň, voda, vítr a země. Během tohoto období Ázerbájdžánci připravují své obydlí k oslavám. Dělají velký úklid, sázejí stromy a květiny, malují vajíčka, připravují národní jídlo a pečou sladké moučníky např. pachlavu, šakerburu a gogal.

Podle ázerbájdžánských tradic představuje první ze čtyř úterků vodu. V tento den voda vše čistí. Další týden souvisí s ohněm. Dle tradice se skákáním přes oheň lidé zbaví všech špatných myšlenek či nemocí a začnou nový rok bez jakýchkoliv obav. Předposlední úterý je věnované větru. Ázerbájdžánci věří, že síla větru v tento den předurčuje i sílu následujícího roku. Poslední týden oslavuje zemi. Dle tradice v úterý před oficiálním začátkem jara příroda znovu ožívá. Ázerbájdžánci považují tento týden za nejdůležitější ze všech čtyř a drží zvláštní tradice.

Vyvrcholení svátku

Večer před samotným svátkem Novruz navštěvují Ázerbájdžánci hřbitovy a hroby svých příbuzných. Následně se rodiny schází u velkých stolů obložených jídlem a pitím, aby byl nový rok řádně bohatý. Výzdoba slavnostního stolu má být dle ázerbájdžánské tradice velmi pestrá. Nesmí chybět chonča tedy velký stříbrný či měděný podnos, na kterém jsou rozloženy semeni – zelené výhonky ze semen pšenice obvázané červeným provázkem, svíčky a barevná vejce v počtu členů rodiny. Slavnostní tabule by měla být sestavena alespoň ze sedmi chodů.

Během svátku Novruz probíhají v Ázerbájdžánu také různé ceremoniály. Ázerbájdžánci hrají tradiční hry, zpívají písně a na veřejných místech se konají zápasy. Během oslav nesmí chybět ani komické vystoupení s postavami, které představují konflikt mezi zimou a jarem. Tradičně tento souboj vyhraje postava jara a tím je příchod jara slavnostně zahájen. Novruz je v Ázerbájdžánu považovaný za státní svátek a lidé mají pracovní volno celý týden.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …