Jiří Košťák: Hříchy pátera Hermana aneb, kdo se bojí archivu ÚSTR?

16.05.2013 18:30

Hysterická fraška a tahanice kolem Ústavu pro studium totalitních režimů( ÚSTR) jsou jak nekonečný příběh.

Jiří Košťák: Hříchy pátera Hermana aneb, kdo se bojí archivu ÚSTR?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

A podle mediální  prezentace se zdá, jakoby to bylo to nejdůležitější co lidí nejvíce trápí. Přitom ti  mají úplně jiné, mnohdy až existrnční starosti.  A podle nejnovějších skutečností se zdá, že odvolaný ředitel, vysvěcený kněz Daniel Herman, může mít vážné problémy.

Byť ještě před měsícem  vykřikoval, že za jeho odvoláním je levicové spiknutí, "mazaně" dirigované z "temnot"  komunisty, vše může být úplně jinak a "zbožný" Herman může nakonec skončit dokonce i za mřížemi !  Trestní oznámení už na něj před čtrnácti dny  podali Michal Uhl a další dva členové Rady ÚSTR a o dalším podání vážně uvažuje i ředitelka Pavla Foglová. Jak totiž uvedla,  exředitel ústav zadlužil. Vlastně   natvrdo by se dalo   říct , že ho "tuneloval". Už v lednu letošního roku rozdal za rok 2013 (!?)  "odměny" ve výši 903 tisíc korun. O polovinu se rozdělilo padesát zaměstnanců, o další pak sedm lidí z nejužšího vedení včetně Hermana. Což je celkově hodně podivné až podezřelé, zejména to, že tehdejší pan ředitel rozdával odměny  za rok, který teprve začínal. Dále pak 9.dubna , krátce před svým odvoláním, zvýšil plat 29 zaměstnancům, ovšem s platností od 1.dubna. Což je také podivné, protože na zvýšení  nebyly v rozpočtu peníze. Slovy fekldkuráta Katze ze Švejka, s menščí úpravou by se dalo říct  :"to se nám to debužíruje z cizího ..."(myšleno ze státního rozpočtu, tedy peněz daň ových poplatníků)  Herman se brání, že vše je v pořádku, a odměny byly za loňský rok.

Zda má pravdu, se teprve ukáže.  Ať je to jak chce, zdá se , že páter Herman asi přece jen hřešil. Foglová také uvedla, že za zadlužení nemůže sám. Možná na tom něco bude, pokud skutečně "zadlužoval" tak možná i z nevědomosti. I vrabci na střeše si už dávno před jeho odvoláním, štěbetali, že byl jen figurkou a ústav ve skutečnosti řídil někdejší ředitel Pavel Žáček. Ten se nechvalně proslavil, když odhalil jako agenta Stb světoznámého spisovatele Milana Kunderu, dále nesmyslem, že bratři Mašínové chystali atentát na Klementa Gottwalda. A do nebe volajícím  hloupostí  bylo jeho další badatelské tvrzení,  že Gorbačov hodlal v roce 1989  tanky zasáhnou proti Lidovým milicím a podpořit  Občanské forum !?

A všimli jste si, že vysloužilý kněz a odvolaný ředitel Herman a gerily kolem něj ,  už cudně přestali hovořit o "rudém puči" v ÚSTRu?

A tak i donedávna opakované tvrzení, že sociální demokracie a "komouši" chtějí ovládnout archiv ústavu, je také zvláštní a neodpovídá realitě . Totiž  řada inidicií napovídá, , že v archivu je více kompromitujících materiálů na různé exponenty pravice a antikomunisty.  Nedávno to odhalil disident John Bok a uveřejnil to v Parlamentních listech.  Zjistil, že agentem Stb byl Havlův kamarád  a  zakladatel OF Joska Skalník. Konečně ÚSTR v roce 2009 vydal brožuru "Občanské forum den první", v níž právě přináší informaci, že výtvarník Joska Skalník byl agentem Stb.  A je tu další  horká nepříjemná bomba,  (před časem to uvedla i internetová encyklopedie Wikipedia) v archivu ÚSTRu je i spis číslo 24 486 na agenta Stb Václava Havla ! Tedy přesně - na "kandidáta tajné spolupráce s Stb", která s Havlem byla uzavřena v červnu 1962. Pokud by se Havlovy fans chtěli ohrazovat, mají smůlu. Sám Václav Havel po zveřejnění Cibulkových seznamů přiznal, že s stb „komunikoval a  tvrdil však, že on Stb  dezinformoval, . V každém případě jeho spis je utajován.

A když se vrátíme k odvolanému řediteli Hermanovi, ať už to je, a skončí jakkoliv, zdá se, že má i tak dost hříchů. Vypadá to, že   místo lásky k bohu, propadl lásce k mamonu.  A  Například  místo toho, aby "rozséval"  lásku k bližnímu svému, šířil nenávist.  A tak až jednou při posledním soudu  stane jako bývalý sluha boží tváří tvář Hospodinovi ,  bude mít dozajista pro své hříchy  vážné problémy. A kdoví, zda   neskončí v pekle …. 

Jiří  KOŠŤÁK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…