Jiří Rybář: Pár slov k hodnocení Svobodných očima Tomáše Haase

13.11.2013 10:15

Prý Svobodní nejsou dospělou stranou, píše Tomáš Haas. Nelíbí se mu odpověď Petra Macha, co říká na to, že Jaroslav Kubera Svobodné zmínil jako partnery, které by rád viděl na kongresu ODS.

Jiří Rybář: Pár slov k hodnocení Svobodných očima Tomáše Haase
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Souhlasím s Petrem Machem, že ODS za posledních několik let prohnila, a přestože slušní a autentičtí pravičáci v ní jistě jsou, strana z právě zmíněného důvodu velmi silně ztrácí podporu voličů a míří mimo parlament. Nic víc Petr Mach v rozhovoru neřekl. Co by jim pak asi na kongresu řekl? Pojďme do toho společně, pojďme zradit pravicové ideály a pojďme mimo parlament?

Jaroslav Kubera sice hovoří o programové shodě, ovšem nezmiňuje realitu, kterou ODS předváděla v posledních vládách, kdy snad kromě daňových a pojistných sazeb pro živnostníky couvla, z čeho mohla. Odevzdala nejdůležitější ministerstva, odevzdala vlastní program, vlastní důstojnost. ODS dělá vše proto, aby se dostala z parlamentu ven. Svobodní mají opačný cíl.

Bojovali jsme dlouho za to, abychom nebyli spojování s Václavem Klausem, přestože mnoho jeho názorů sdílíme. Nechceme teď být do stejné míry spojováni s ODS. Aspoň pokud mohu hovořit sám za sebe, mám pocit, že jsme teď silní jako Svobodní. Nepotřebujeme k tomu hledat partnera, se kterým bychom se registrovali. Veškerá podobná partnerství by nám v tuto chvíli uškodila.

Nejsme stranou mladých radikálů, kteří si myslí, že jejich radikalismus a protisystémovost je cestou k úspěchu. Uvědomujeme si, že takový úspěch by byl na jedno volební období. Cílem Svobodných není pravici bořit a rozkládat, jen jsme proti tomu, aby strana vytvářela pochybné předvolební koalice. Jak dopadají, to bylo vidět na volebním bloku Hlavu vzhůru.

Jsou mezi námi tací (a mám pocit, že čím výš k předsednictvu, tím větší je na tom shoda), kteří si nemyslí, že vykřikovat na cizích mítincích či protestovat a hvízdat na píšťalky u České televize ve špinavých tričkách (jak náramně podobné zeleným aktivistům) je cestou, jak zaujmout pravicového voliče. Možná to nedostatečně komunikujeme na veřejnost, ale členové a příznivci vědí, že republikové předsednictvo nad těmito excesy vážně přemýšlí. Jiří Payne důrazně varoval, že stavět se do pozice rebelů je možná výhodné, ale pouze krátkodobě.

Svobodní jsou a chtějí být seriózní stranou, ale to si nemusejí dokazovat účastní na kongresech jiných politických stran, zejména ne těch, které pravicové ideály zradily. Vždyť přesně to mají Svobodní ve svém rodném listu. Vznikli, protože ODS se zachovala jako levné děvče (Mirek Topolánek tomu říkal široké rozkročení, já to nazývám jednoduše roztažením nohou) a neměli koho volit.

Přejme Svobodným i ODS úspěch ve volbách. O případné možné spolupráci se bavme teprve potom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Rozzuřené Slunce pomáhá Rusům

15:57 Zbyněk Fiala: Rozzuřené Slunce pomáhá Rusům

Vysokoenergetické protony ze sluneční skvrny větší než tucet Zeměkoulí vypnuly družice Starlink nad …