Martin Kabátník: MH 370 a historie slova "pitomí"

16.03.2017 11:12

Na stránkách cs.wikipedie je k MH 370 věta: "Jedná se o jednu z největších záhad v dějinách letectví". Pokud chceme prozkoumávat záhady dneška, potřebujeme si připomenout i poučení včerejška, tedy historii.

Martin Kabátník: MH 370 a historie slova "pitomí"
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Havarované letadlo, ilustrační foto

Petr Chelčický v Postile píše k prodavačům odpustků: "Ó lháři pitomí, že se toho o vás žádný domysliti nemuož".

Ve staročeštině byl pitomý tvor vykrmovaným, ochočeným zvířetem. Jakmile toto označení použil Petr Chelčický na lidi ve věci odpustků, změnilo se to na všeobecnou nadávku. Přitom původní slovo "ochočený" dokonale sedne. Prodavači odpustků a jejich zastánci, mohli být inteligentní, vzdělaní i moudří lidé. A také s jednou vlastností, své logice, svému rozumu přikázali, nezapojuj se do toho. Ať už ze strachu nebo kvůli emocím, nezapojili logiku a měli tedy "ochočené myšlení". I pro nás platí. Pokud jsme v něčem ochočeni, tak vypínáme rozumové prověření (kontrolu). A tohle je už velice aktuální. Pokud chceme diskutovat s druhými, nepoužívejme slovo "pitomí"  ale slovo "ochočené myšlení". Znamená to sice to samé, ale u prvního slova se lidé nasupí. A u druhého slova se mohou i zamyslet. Prověřil jsem si to?

Slovo "pitomí" bychom mohli častěji používat mezinárodně. Původnost a autorství Petra Chelčického je věrohodně doložena. V cizině by se naučili další české slovo. A pokud sledujeme přítomné dění, tak "ochočení mysli" je i v současnosti hojné. Ochočení mozku citem, strachem nebo obojím.

Pamatuji se, že spolužáci se naparovali nad lidmi ze středověku. Byli prý naivní a omezení. Ve středověku měli svoje myšlenkové oříšky k rozlousknutí. My vidíme už pouze tyto rozlousknuté případy a myslíme si, jak to bylo jednoduché. Dnešní myšlenkové oříšky nevidíme, nebo je odsouváme stranou. Nechtějte vědět, co by si mysleli lidé ze středověku o našich rozumových schopnostech.

Podívejme se příště na MH 370 s neochočenou myslí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

8:22 Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

Paní Černochová se zase "vyznamenala". Spolu s premiérem Fialou a také s bakalářem Lipavským, kdy si…