Martin Komárek: My, mizerové, slavíme Ježíška

24.12.2017 10:03

Od dětství mě trápila o Vánocích jedna věc.

Martin Komárek: My, mizerové, slavíme Ježíška
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Martin Komárek v Ostravě.

Jak to, že se lidé k sobě chovají tak, jak by se měli chovat pořád pouze jeden den v roce? Proč mají být milí, soucitní, štědří, veselí a zábavní jen na Ježíška?

Od té doby jsem poznal mnoho dalších paradoxů takzvaného dospělého světa (což je jen krycí název pro naši ziskuchtivost, marnivost a necitelnost) tento vánoční mě ale pronásleduje dodnes. Mluvívá se o jiném paradoxu: lidé pro to, aby byly jejich Vánoce perfektní, padají na hubu a hádají se jak koně.

O tom byly dokonce televizní filmy za socialismu a jsou dodnes.

Nyní přicházejí jiné: Na Vánoce všechno dobře dopadá. Je to stejně blbé jako za socialismu, ale mnohem lépe udělané, třeba taková Láska nebeská. A dotýkají se i mého bolestného paradoxu. Jako by se po celý rok nevedlo a najednou bác, přijde vánoční kouzlo a vymalováno. Jeden den v roce je zástupný za ty ostatní.

Možná se v tom pojí obojí: radost našich pohanských tet a strejdů z nezadržitelného příchodu nového světla a radost ze zrození Spasitele a dítěte. Ano, to stojí za oslavu a nemusí být vůbec klidná, nýbrž i hodně bouřlivá.

Nikdo nikdy mi ale nevysvětlí, proč se mají v tento den lidé ke svým bližním chovat lépe než v jiné dny. Z toho totiž vyplývá, že v jiné dny se k nim chovají špatně. Ano, tak zlé to je: Jeden den se snažíme být dobrými lidmi a 364 dnů jsme lidmi mizernými.

Vyšlo na komarkovynoviny.cz. Publikováno se souhlasem autora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…