Robert Troška: Duel - Michal Horáček vs. Petr Robejšek

02.01.2017 9:41

Ve zpravodajském pořadu Události, komentáře proběhl zajímavý duel mezi Michalem Horáčkem a Petrem Robejškem. A duel to byl určitě pozoruhodný. Velkým překvapením byla často názorová odlišnost na některá klíčová témata.

Robert Troška: Duel - Michal Horáček vs. Petr Robejšek
Foto: Archiv Roberta Trošky
Popisek: Robert Troška

Michal Horáček odkryl myšlenkové pochody, hodnocení a jeho pohled na řešení/neřešení některých problémů. U Petra Robejška, zakladatele nového uskupení Realisté, jsme si již zvykli na jeho přímé odpovědi a vyjadřování bez vytáček, v případě Michala Horáčka, příštího prezidentského kandidáta, se jednalo spíše o překvapení.

Témata se odvíjela od vyhoštění 35 ruských diplomatů Obamovou administrativou, pravolevé dělení společnosti přes financování politických subjektů včetně prezidentských až k jednomu z rezonujících témat dnešní doby, kterým je bezesporu neustále probíhající migrace ze severoafrického kontinentu.

VIZE, POLITICKÁ KOREKTNOST V MÉDIÍCH

Zatímco Michal Horáček v první části rozhovoru zaujímal jen povrchní zevšeobecňující přesněji nicneříkající vyjádření k některým otázkám, kdy perlou byla jeho vize prezidenství coby osobnosti, která bude ve společnosti předhazovat nová témata, ale tyto témata, jak je již za poslední dva měsíce Horáčkovy kampaně zvykem, vůbec neprozradil (jako bývalý textař je možná i vymyslí), Petr Robejšek se ihned od začátku přihlásil ke konzervativním hodnotám se zdůrazněním jejich nadčasovosti a progresívnosti v současné společnosti.

A pak přišel zajímavý názorový střet ohledně médií, sponsorů a případné politické korektnosti v nich. Podle Michala Horáčka jsou nyní média svobodná, je možné projevit svůj názor, jen v době před rokem 1989 můžeme hovořit o nesvobodných médiích. Petr Robejšek kontroval o politické korektnosti v některých médiích, která zabraňují vyjadřování svobodných názorů v posledních letech. Jinými slovy podle Michala Horáčka jsou masmédia zcela svobodná a můžeme si říkat v nich co chceme, což je od kandidáta na příštího prezidenta hodně tristní prohlášení!

Jen bych doplnil, že v dnešních médiích (až na některé světlé výjimky) můžeme říkat svobodně svůj názor potud, pokud máme ten správný názor, který souzní s mainstreamovým duchem hyperkorektnosti a pokřivené tolerance.

MIGRACE A NÁZOROVÝ STŘET

A poté již se jiskřilo při názoru na řešení současné migrační vlny ze severní Afriky. Podle Michala Horáčka má Evropa povinnost běžence přijímat anebo do nich střílet!

Žádné jiné řešení podle pana Horáčka neexistuje! Petr Robejšek reagoval, že dnešní EU odmítá použití síly, na to Michal Horáček hystericky zaútočil dotazem, zda chce Petr Robejšek nechat střílet do běženců. Petr Robejšek však opáčil, že se nenechá zahnat do kouta a že jedním z řešení je bombardování lodí pašeráků.

Michal Horáček tak odkryl své vidění migrační krize, sice již výběr jeho nejbližších spolupracovníků jako je Magda Vašáryová, která je silnou zastánkyní proimigrační politiky, mohl leccos naznačit, ale že názory Michala Horáčka na příliv běženců z nekompatibilních kultur bude tak jednostranný, je určitě překvapením. Překvapením již z toho důvodu, že dokonce někteří ministři spolkové vlády Německa v současnosti otáčejí a hovoří o nutnosti otáčet lodě migrantů nazpět k africkým břehům nebo nutnosti zřídit sběrná střediska pro migranty mimo EU na severoafrickém kontinentu, ne tak Michal Horáček, v jeho pojetí buď přijímat nebo střílet.

Toto téma je klíčové již z důvodu prezidentských pravomocí, prezident republiky je vrchním velitelem ozbrojených sil, takže ať již voliči zvolí kohokoliv, měli by mít jednu jistotu, že se budou na něj moci spolehnout ve vypjatých momentech nebo krizových situacích. A tady Michal Horáček prokázal, že dává přednost idejím oproti bezpečnosti občanů nejen u nás, ale i v celé západní Evropě.

DŮVODY KANDIDATUR

A ještě stojí za zmínku dva postřehy z duelu, zatímco Petr Robejšek dokáže jasně vysvětlit proč vstupuje do politického kolbiště jako zakladatel nového uskupení (boj proti současným elitám, chybějící pravice s konzervativními hodnotami), Michal Horáček působí hodně křečovitě bez jiskry (oproti letům minulým) a neustále opakuje jako důvod rozhodnutí kandidovat na prezidenta svou nezávislost, ale všichni se ptáme v čem má spočívat. V tom, že se již nabažil finanční nezávislosti, takže nyní touží ochutnat i „lahodnou laskonku“ politické moci (a to nic méně než prezidentský úřad)?

I když Michal Horáček bezesporu patří k osobnostem, které se po roce 1989 dokázali vypracovat k obrovským příjmům rozjezdem té správné společnosti v ten správný moment (a nikoliv úplatkami) a určitě je dobrým textařem, svým způsobem myšlení se však zařazuje po bok dnešních elit a obávám se, že bude těžko schopen oslovit běžného voliče s jeho denodenními starostmi, které jsou astronomicky vzdáleny od života Michala Horáčka, který si žije na svém pomyslném finančním obláčku všeobjímající solidarity a falešného pojetí lidských práv, které je tak příznačné pro dnešní naše i bruselské elity.

Ale klání o prezidentský úřad je více jak za rok a za tu dobu se ještě může hodně změnit...

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/216411000371230/obsah/513255-svet-v-roce-2016-a-2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…