Štěpán Křeček: Počet vegetariánů v Německu se zdvojnásobil, investoři v tom vidí příležitost

20.05.2021 18:08

„Němci si stále častěji dopřávají místo currywurstu a schnitzelu vegetariánskou tofu klobásu a hrachový řízek. Podobný trend můžeme stále častěji vidět i v dalších zemích, kde zvláště mladí lidé citliví na ekologická témata začínají preferovat vegetariánské verze klasických pokrmů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Počet vegetariánů v Německu se zdvojnásobil, investoři v tom vidí příležitost
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Zatímco v Indii je vegetariánství běžné a hlásí se k němu více než třetina obyvatel, ve většině ostatních zemí dominují konzumenti masa. Lidé ve vyspělém světě však stále častěji řeší své stravovací návyky a jejich dopady na životní prostředí. Za zmínku určitě stojí nejnovější vývoj v Německu.

Tamní institut pro výzkum trhu Forsa se každý rok ptá tisíce občanů na jejich stravovací návyky. Letošní výsledky však dopadly mimořádně. Podle průzkumu se podíl vegetariánů v Německu během roku zdvojnásobil z 5 na 10 procent. To je výrazně více než v České republice, kde se odhaduje, že jen 4 procenta populace nejí maso.

Tato data pochopitelně nenechávají v klidu investory, kteří ve vegetariánství vidí velký potenciál. Navíc vegetariánské verze masových jídel bývají z pohledu strávníků stejně drahé, avšak náklady na výrobu jsou zpravidla nižší. Firmy, které vegetariánské produkty nabízejí, přitom vypadají jako společensky odpovědné a mívají dobrou image.

Nový trend již reflektují známé řetězce rychlého občerstvení, které do svých nabídek zařazují bezmasé pokrmy. Velký vegetariánský boom se začíná vpisovat i do burzovních indexů. Například US Vegan Climate ETF, které sdružuje vegetariánské firmy, za poslední rok vyrostl o 41 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…