Štěpán Křeček: Státní rozpočet se dostal do přebytku, stále se však nedaří investovat

03.07.2017 18:51

Přestože celková bilance rozpočtu vypadá uspokojivě, po detailnějším prostudování pokladního plnění zjistíme, že se nedaří investovat.

Štěpán Křeček: Státní rozpočet se dostal do přebytku, stále se však nedaří investovat
Foto: archiv ŠK
Popisek: Štěpán Křeček, Vysoká škola ekonomická v Praze.

„Dnes ministerstvo financí zveřejnilo nová data k plnění státního rozpočtu. Hospodaření se proti minulému měsíci výrazně zlepšilo a dostalo se do přebytku 4,6 mld. Kč. K tomuto výsledku pomohl růst ekonomiky o 3 % a nejnižší nezaměstnanost v rámci Evropské unie, kterou se Česká republika může pyšnit.

Přestože celková bilance rozpočtu vypadá uspokojivě, po detailnějším prostudování pokladního plnění zjistíme, že se nedaří investovat. Státní investice jsou poloviční proti stejnému období minulého roku a dosahují úrovně 20,3 mld. Kč. Nízké investice sice snižují výdaje státního rozpočtu a tím zlepšují celkovou bilanci, z dlouhodobějšího pohledu však oslabují budoucí růst ekonomiky.

Dalším problémem rozpočtu je čerpání evropských peněz, kde je za první pololetí evidován výpadek 69,0 mld. Kč. Tyto peníze v ekonomice chybí a v rozpočtu jsou nahrazovány vyššími daňovými a odvodovými příjmy. Příjmy z pojistného v prvním pololetí vzrostly o 16,5 mld. Kč a na daních se vybralo dokonce o 26,2 mld. Kč navíc. Kdyby se zlepšilo čerpání prostředků z Evropské unie, bylo by možné daňové a odvodové zatížení snižovat, aniž by se státní rozpočet propadl do schodku,“ komentuje ekonom Národohospodářské fakulty VŠE Štěpán Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …