Zdeněk Lanz: Smrt policisty

25.12.2018 18:29

Ve středu 17. prosince 2018 přinesla některá média zprávu o tom, že se jeden ze dvou českobudějovických kriminalistů, kteří jsou od září stíháni za fackování recidivisty při výslechu, zastřelil.

Zdeněk Lanz: Smrt policisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté, ilustrační foto

Ve středu 17. prosince 2018 přinesla některá média (např. zde) zprávu o tom, že se jeden ze dvou českobudějovických kriminalistů, kteří jsou od září stíháni za fackování recidivisty při výslechu, zastřelil.

Z této i dalších zpráv vyplývá, že zkušený policista, který byl v minulosti vyznamenán za záchranu tonoucího, spáchal sebevraždu na své chatě, kam odjel minulý týden poté, co jej Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) znovu vyslýchala a rozšířila jeho obvinění o vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle jednoho z jeho kolegů mu při výslechu recidivisty ruply nervy a následně si nedovedl představit, že by přišel o práci nebo byl dokonce odsouzen. Už to prý prostě neunesl.

Co se stalo? Podle mluvčího GIBS došlo k úderu otevřenou dlaní do tváře, k opětovným vulgárním výhružkám a k agresivnímu nátlaku. Recidivista se pak přiznal i k vykradení bytů, které ve skutečnosti nevykradl. A za napadení a vynucení přiznání hrozilo policistovi až osm let vězení.

Na první pohled je jasné, že by se, čistě teoreticky, policistovi – profesionálovi, nic takového stát nemělo. A to i přes to, že zmíněný recidivista, jedenatřicetiletý Rom, kvůli svému vzhledu přezdívaný „Kubánec“, je na Českobudějovicku známou postavou podsvětí a má na svědomí desítky vykradených domů, už patnáctkrát byl trestaný a v současné době je před soudem za další krádeže. Potřebuje peníze na pervitin.

I přesto přese všechno by se něco takového stát nemělo. Na druhé straně, každý, kdo pracuje „jen“ s náctiletými školáky (ať už je to učitel nebo vychovatel), obecně považovanými za slušné lidi, ví, že nenechat se vyprovokovat např. takovým nevychovaným „spratkem“, to je jen pro silné jedince. A někdy by to i ten úder otevřenou dlaní – česky facka – možná spravil.  Kdyby se to ovšem smělo.

Budějovičtí kriminalisté byli po incidentu přeřazeni ředitelem jihočeské policie na administrativní práci a ten chtěl do konce roku rozhodnout o jejich budoucnosti u policie.

Vzhledem k tomu, že to bylo jejich první „pochybení“, zdálo by se přiměřené, že budou  převedeni na jinou práci, kázeňsky potrestáni, bude jim pozastaven služební postup, snížen plat apod.

GIBS byla ovšem jiného názoru. A ten je rozhodující. Je to přece policie nad policií. A ta nemůže brát ohledy na nic. Jde doslova „přes mrtvoly“. Ale určitě podle zákona. Jak jinak.

Jen se obávám, aby až bude našinec potřebovat někdy v budoucnu od naší policie „pomáhat a chránit“, aby se jí pod tíhou  obav z vyšetřování „GIBSem“ kvůli neadekvátnímu zásahu nerozklepala kolena. Po tomto případu by se ani nebylo čemu divit.

Zdeněk Lanz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.