Kníže se na sjezdu pustil do ANO a Úsvitu: Když slyším jejich šplechty, vzpomenu si na třicátá léta

07.12.2013 18:57

ROZHOVOR Vláda jednoho a kontrola ostatních. Zbytečnost Parlamentu, protože se tam jen kecá. Podobné šplechty nesmírně štvou předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, protože podobné argumenty byly slyšet ve třicátých letech minulého století a jak to dopadlo. Demokracii je třeba léta zalévat a udržovat, aby byla kvalitnější.

Kníže se na sjezdu pustil do ANO a Úsvitu: Když slyším jejich šplechty, vzpomenu si na třicátá léta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg na 3. celostátním sněmu TOP 09

Zítra budete opět kandidovat na předsedu TOP 09. Můžete straně ještě něco nového nabídnout?

Nic převratně nového. Pokračování poměrně úspěšné cesty. Nyní budeme mít jasný politický úkol, tedy musíme předložit jasné alternativy v určitých oborech. Naše představa o zahraniční politice, o postavení různých ústavních institucí, o tom, jak se má vyvíjet tuzemská Ústava a tak dále.

S kým novým byste v předsednictvu TOP 09 nejraději spolupracoval?

Podle mě by se měl do předsednictva dostat primátor města Prahy Tomáš Hudeček. Ti, co již nejsou zastoupeni ve sněmovně, to budou mít ve volbách těžší. Já se do toho míchat nebudu. To je na sněmu, aby si své lidi zvolil, ale asi to půjde tímto směrem.

Myslíte si, že by možná spolupráce TOP 09 a ODS mohla vyústit v jednotné kandidátky při příštích volbách do Poslanecké sněmovny?

Jsem pro úzkou spolupráci, ale uvidíme, jak se to u nich bude vyvíjet. Očekávám, že se budeme podporovat ve volbách do Senátu. Spíše očekávám toto než nějaký volební spolek. Plány, když jsou příliš velkolepé, budívají skepsi. My Češi jsme od věků rozhádaný národ, což se projevuje i ve stranické spolupráci.

Dnes se objevila i zpráva o kandidatuře Petra Fialy na post předsedy ODS. S kým byste raději spolupracoval? S ním či s Němcovou?

To bych nechtěl říkat. Vážím si obou. Paní Němcová byla dobrá předsedkyně sněmovny, a když pak vedla ODS, tak se mi s ní velmi dobře spolupracovalo. Fiala byl výtečný ministr školství a oba mají své kvality.

V projevu jste opět útočil na Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. Proč jsou pro vás takovými ideovými nepřáteli?

Oni se tak projevují. Babišovci nedodržují domluvy, což jsem očekával. Úsvit také ne. Populisté nás nemají rádi, protože představujeme jasný opak jejich politiky. A když slyším výroky, že nejlepší je, když vládne jeden a ostatní ho jen kontrolují anebo šplechty o zbytečnosti Parlamentu, protože se tam pouze kecá, tak mně je špatně. Jsem starý dědek a vím, že přesně takové argumenty byly slyšet ve třicátých letech.

Jak si představujete vaši obranu parlamentní demokracie?

Budeme dbát, když se tam bude dít něco proti nebo mimo Ústavu, tak na to budeme poukazovat. Budeme proti tomu demokraticky bojovat.

Jak jste spokojen se spoluprací se Starosty a nezávislými?

Naprosto nadšen. Je to loajální spolupráce. Samozřejmě, že jsou někde odlišné zájmy, protože TOP 09 má těžiště ve velkých městech a Starostové a nezávislí spíše v menších a na venkově. Nicméně máme stejné ideály a zásady a s Petrem Gazdíkem jsem se vždy domluvil.

Nicméně hnutí Starostové a nezávislí není ani zdaleka tak homogenní masa, jak by se mohlo zdát…

To je pravda, jsme ucelenější. To mi ale nedělá takové starosti. Vše se odrazí ve volebních výsledcích. Samozřejmě, že si budou nárokovat proporční podíl na moci, který jim ale právem náleží. Kdyby pan Dvořáček byl vytlačen panem Nováčkem, tak to bude ten první nést vždy hůře, ale tak to prostě bývá a jde i o generační obměnu.

Ve svém projevu jste také nepřímo prohlásil, že tuzemští voliči očekávají pořád nějaké zázraky. Čím je to způsobeno?

Řeknu vám několikrát opakovanou historku Jana Masaryka, jak se ptal jednoho Angličana. Když byl velvyslancem v Anglii, byl pozván na návštěvu. Anglii hodnotil dobře, jako perfektní demokracii, přičemž ne republiku, ale monarchii. Prohlásil, že mají fungující dědičnou sněmovnu s velkým slovem v politice, nemají ústavu a přitom jsou demokraté. Ptal se, jak to děláte? Domácí pán se zamyslel a sdělil, že je to jako s tím anglickým trávníkem. Zasít, pokropit, pokosit, pokropit, pokosit a tak dále. Angličan dodal: Dělejte to tři sta let a máte perfektní anglický trávník. K demokracii patří tradice, výchova a poltická kultura. Jde také o nepsaná pravidla slušnosti. Mám ale velkou důvěru v mladé lidi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…