Poche, Netolický, Kucián a jim podobní musí z ČSSD pryč. Rozpálený vedoucí sociální demokrat udeřil

12.01.2019 8:05

ROZHOVOR „Dokud se nezbavíme lidí jako Poche, Netolický, Kucián a jím podobných, tak budeme tam, kde jsme poslední léta,“ říká k situaci v ČSSD předseda místní organizace sociální demokracie v Týně nad Vltavou David Slepička. Zhodnotil rok 2018 a v této souvislosti zmínil i aféry Andreje Babiše. České republice by do budoucna přál, aby naši politici už konečně přestali papouškovat názory jiných. „Dost dlouho jsme byli pod nadvládou východu, nedopusťme, abychom teď byli pod mocenskými zájmy západu. To nám jako zemi neprospěje,“ vzkazuje David Slepička.

Poche, Netolický, Kucián a jim podobní musí z ČSSD pryč. Rozpálený vedoucí sociální demokrat udeřil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plénum sjezdu ČSSD při hlasování

Od konce roku 2018 uplynulo teprve několik dní. Jak minulý rok hodnotíte? Co se podle vás pro Českou republiku povedlo a co naopak?

Já ten minulý rok vnímám tak nějak se smíšenými pocity. Myslím si, že napětí ve společnosti je velké. Negativně rozhodně vnímám pošpiněnou pověst České republiky s aférami Andreje Babiše a nemohoucnost ostatních politiků a politických stran s tím něco udělat. Pozitivně naopak vnímám zvyšující se životní úroveň života a snahu zákonodárců bojovat s lichvou.

Kromě toho, že jsme minulý rok volili prezidenta a byly i komunální a senátní volby, získali jsme také novou vládu. Jak jste s její prací spokojený? A co říci na to, že se třicet let od sametové revoluce naše vláda „opírá“ o komunisty? Vyplnily se podle vás předpovědi těch, kteří mluvili o ohrožení demokracie?

Anketa

Rozhazuje vláda Andreje Babiše zbytečně a nezodpovědně naše peníze?

26%
hlasovalo: 13640 lidí
Na jedné straně spokojený jsem, zvedá se životní minimum, minimální mzda, narůstají důchody a rodičovské příspěvky. Na druhé straně mně vadí nesmyslné věci, jako jsou obědy zdarma pro všechny, nebo slevy na jízdné. Nemám nic proti pomoci lidem, kteří ji potřebují, vadí mi ale zneužívání této pomoci. Podpora KSČM mi nevadí. Chybou bylo, že hned po revoluci nebyla tato strana zakázána, dnes s tím nikdo nic neudělá.

ČSSD, jejímž vy jste dlouholetým členem, minulý rok rozhodně neměla „na růžích ustláno“. Začalo to vlastně už neúspěchem v parlamentních volbách na sklonku předminulého roku a pokračovalo to i ve volbách komunálních. Když se s odstupem na to podíváte, co nejvíc propad strany podle vás zavinilo? A co říci například na odchod Jiřího Zimoly z postu místopředsedy strany?

Já již několik let zastávám názor, že za propadem strany stojí Bohuslav Sobotka a jeho přitakávači. Byl jsem i loni skeptický k výměně nejužšího vedení. Honza Hamáček může být slušný chlap, bohužel stranu vedou pořád stejní lidé jako v dobách Sobotky. Odchod Jiřího Zimoly chápu, v současné situaci zřejmě neměl jiné možnosti. Snažit se změnit něco, co ostatním vyhovuje, není jednoduché. Čelit výhrůžkám, mít strach o rodinu, to asi není prostředí, kde jde dlouhodobě fungovat.

Jak to s ČSSD vidíte dál? Za dva roky tady máme krajské volby. Co musí podle vás strana v tomto roce udělat, aby znovu získala důvěru voličů?

Dokud se nezbavíme lidí jako Poche, Netolický, Kucián a jím podobných, tak budeme tam, kde jsme poslední léta. Něco jiné chtějí obyčejní členové napříč republikou a něco jiného lidi hájící si své osobní zájmy v Praze. Zajímavé je, že stále je v ČSSD možné, že lidé, kteří mají téměř nulovou volitelnost, se drží pořád v čele strany a určují směr.

Když odbočíme od ČSSD, důvěru mnoha voličů i přes různé aféry neztratil Andrej Babiš. Jak si podle vás jako premiér minulý rok vedl? A jak si jako prezident vedl Miloš Zeman? Domníváte se, že tento rok ve svých funkcích ustojí i přes různé útoky jejich odpůrců?

Miloš Zeman je sice svůj, s mnoha jeho výstupy nesouhlasím, ale je to demokraticky zvolený prezident. A jako takového ho beru. Andrej Babiš je typ člověka, který nedělá nic jen tak bezdůvodně. Loňský rok byl od Andreje Babiše spíš takový předvolební, populistický. Lidé vidí, že jim přidává peníze, snižuje výdaje, a tak ho volí. Jsem spíš zvědavý, jak tento trend bude vypadat do budoucna, až nebude z čeho přidávat, ale přijdou i nepopulární škrty. Myslím si, že oba ustojí celé volební období, ne z důvodu, že by byli dobří, ale z důvodu, že ani opozice v dnešní době nemůže jít do předčasných voleb.


David Slepička.

V minulém roce se hodně mluvilo o tom, že je česká společnost rozdělená. Tento rok vzpomeneme 30. výročí sametové revoluce. Stmelí toto výročí podle vás občany České republiky, nebo hrozí ještě větší rozhádanost? Připomeňme si 17. listopad, kdy například květiny některých čelných představitelů státu skončily v koši…

Nedomnívám se, že by letošní rok byl o mnoho jiný než ten minulý. Obyčejní lidé mají své vlastní problémy a mnoho jich dnes vnímá sametovou revoluci s rozpaky. Byl bych rád, kdybychom si toto výročí připomněli s úctou a hrdostí. Incident s květinami je pro mě nepochopitelný, víc než Miloš Zeman, Andrej Babiš a Tomio Okamura zneuctili tento významný den „aktivisté“, kteří vyhodili květiny do koše.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Za pár měsíců tady také máme volby do Evropského parlamentu. Jak podle vás dopadnou? Jak moc a jakým způsobem se na nich podle vašeho názoru projeví migrantská krize, nepokoje ve Francii a v menší míře i demonstrace v některých částech Německa?

To nedokážu odhadnout, obecně si myslím, že migranti budou pro Evropu v budoucnu velký problém. Navrch jistě budou mít protimigrační strany, lidé budou volit bezpečnost před sliby. A vůbec se jim v tom nedivím.

Co byste přál lidem v ČR v roce 2019? Kam by měl náš stát směřovat ať už vnitřní politikou, tak i zahraniční?

Přál bych si, aby naši politici už konečně přestali papouškovat názory jiných, abychom byli zase ta hrdá země ve středu Evropy. Nejsem zastánce směřování ani na východ, ani na západ, měli bychom se naučit vycházet se všemi. Dost dlouho jsme byli pod nadvládou východu, nedopusťme, abychom teď byli pod mocenskými zájmy západu. To nám jako zemi neprospěje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…