Rebel ODS a politický vězeň: Raději podám ruku Ransdorfovi než Pospíšilovi

02.11.2013 16:10

ROZHOVOR Šedesátiletý Michal Drabík je „enfant terrible“ plzeňské politické scény. Objevuje se na nejrůznějších politických setkáních a jeho kombinace - člen ODS a zároveň politický vězeň zřejmě mnoha lidem není po chuti. Po nějaké době jej zase ParlamentniListy.cz požádaly, aby ventiloval své nekonformní názory.

Rebel ODS a politický vězeň: Raději podám ruku Ransdorfovi než Pospíšilovi
Foto: Archiv MD
Popisek: Michal Drabík

Jak jako bývalý politický vězeň hodnotíte situaci, kdy levice na jedné straně získává na oblibě, ale na straně druhé je na příkladu ČSSD vidět, že dochází ke štěpení….

Socani jsou s ODS úplně stejní. Je to monopol. Oni si vzájemně přihrávali a přihrávají kšeftíky, takže se společně bojí Babiše. Takže hádanice jsou vlastně jen spory oranžových kmotrů v pozadí. Strašení levicí už dnes netáhne. Proto komunisté jsou stále silní. A budou. Nevymírají, naopak, mají tam mladé lidi. Ale ti oranžoví si tam do toho svého vrcholového bahýnka jen neradi pouštějí mladé a neokoukané tváře, stejně jako jejich modří odéesáčtí parťáci.

Levicové názory budou pro mladou generaci zajímavější a zajímavější. Bubu show v podobě tvrdého komunismu je v dnešní době nesmysl. Tlačí se takzvaně na pilu, hází se estébákama, ale jak je vidět, už to opravdu tak netáhne. Lidé přestávají koukat na stranickou příslušnost, ale koukají na to, jestli myslí aspoň trochu srdcem a není egoista a nenažranec. Jestli je to pravičák, nebo levičák, už není tak důležité. Někdo tady permanentně vyvolává nespokojenost a destabilizuje. Komunisté to - pro mnohé kupodivu - nejsou!

Jako pro neustále remcajícího člena ODS musí být pro vás její stav hodně flustrující.

To si pište! Já beru boj proti Jiřímu Pospíšilovi jako svoji prioritu. Nemyslete si, on není už tak populární. V krajských, hejtmanských volbách měl přes 18 tisíc preferenčních hlasů, dnes už jen kolem deseti tisíc. Pomohla mu Meda Mládková? Pomohla mu jeho kampaň, kdy jel hlavně, jak se říká, sám na sebe? Já jsem se mnoho let snažil být čistý pravicový politik, ale ono to nějak není v kurzu, prostě nikdo neřekne ani slova díků. Já vidím, že Babiš tady ty své miliardy nechává a dále rozšiřuje. Dává práci lidem a není ten, který odklání peníze někam na ostrovy.

ODS si dělá svůj byznys, většinou šméčka pro sebe a své kámoše. Je jim úplně jedno, co si ostatní myslí. Přesto všechno, nejsem zrádce pravice - to jsou oni. Zradili ideály, voliče, všechno. V životě mne nenapadlo, že se třiadvacet let po revoluci budeme potýkat s lobbisty a kmotry, kterým je konec konců jedno, v jaké jsou straně, jen aby jim kvetl jejich byznys.

A také jste chodil do Bártovy Partie…

On tady rýpl do toho hnoje, který začal smrdět. Jenže pak se to zvrtlo, začal „boj proti vnitřnímu nepříteli“. S jeho lidmi jsem se názorově rozešel, ale on pro mne pořád je určitá, i když možná často kontroverzní, osobnost. On měl ten smrdutý hnůj dál vymetat, ale pak začaly intriky přes bývalé odéesáky, kteří se k Vítkovi natáhli jak mouchy na lep. Od případu Škárky, Kočí, Peake se nepoučil.

A ke všemu se ještě netajíte určitým, řekl bych kulantně nekonfliktním vztahem ke komunistům.

Já se snažím komunikovat s celým politickým spektrem. Já se nebojím, že by to bylo stejné, kdyby se levice vrátila.  Doba je jiná. Proč se pořád straší znárodňováním a dalšími dnes už prostě neuskutečnitelnými věcmi. Je to účelové! Navíc, řadu komunistů znám a nemám důvod se jim vyhýbat. Raději podám ruku Ransdorfovi, kterého si vážím jako chytrého člověka, než Pospíšilovi, který je pro mne ztělesněním lobbismu. Také já s rudými nekoketuji, jsem a budu pravičák, ale není důvod, abych nevycházel se slušnými lidmi. Napříč, jak se to dnes tak s oblibou říká, politickým spektrem.

Zaspekulujme si. Jaké budou komunální volby v příštím roce?

Sociální demokraté ani TOP 09 určitě nebudou v kurzu. ODS může jít tak do lesa a, jak se říká, odstřelit se. Takže, kdo zbývá? Komunisté? Já bych řekl, že ANO…

A prezident Zeman? Máte na něj nějaký vyhraněný názor? Po tom, co podle mnohých zinscenoval v Lánech?

Dal jsem mu svůj hlas při prezidentských volbách. Nemám, co bych mu vytkl. Užívá svůj mandát a není loutka. To je špatně? A vláda, i když v demisi? Jede a zdá se, že to jde. Nenávistné výkřiky, pomluvy proti ní i prezidentu jsou pouhá závist. Že to funguje a že druhým byly utaženy kohoutky. Už ty penězovody tak netečou, ale jen kapají. Jenže pro některé je to špatné znamení. Pro ně nastávají hubené dny. Proto tak řvou. Kopou kolem sebe jak kobyla, která jde na porážku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…