Šéf bojovníků za svobodu: Sověty jsme vítali jako osvoboditele. Ale dneska mládež nezná historii a vlastenectví jí nic neříká

02.05.2015 13:24

ROZHOVOR Prezident Miloš Zeman by se měl podle předsedy Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslava Vodičky účastnit i vojenské přehlídky na Rudém náměstí. „Uctíváme padlé, dějiny, nechválíme přece dnešek. Jdeme se poklonit lidem, kteří padli, kteří nás osvobozovali, kteří položili své životy,“ uvedl Vodička v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz s tím, že bychom se měli seznámit s historií.

Šéf bojovníků za svobodu: Sověty jsme vítali jako osvoboditele. Ale dneska mládež nezná historii a vlastenectví jí nic neříká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSBZ Jaroslav Vodička

„Uctíváme padlé, dějiny, nechválíme přece dnešek. Jdeme se poklonit lidem, kteří padli, kteří nás osvobozovali, kteří položili své životy,“ uvedl Vodička v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz s tím, že bychom se měli seznámit s historií.

V souvislosti s výročím osvobození se v České republice objevují názory, že vlastně není co slavit, protože okupační správu pouze od Hitlera převzali Sověti, že se Rudá armáda chovala jako dobyvatelé atd. Co si o tom myslíte?

Domnívám se, že dobu posuzuje hlavně mladší generace. Když se zeptáte starších, řeknou vám, že přišlo osvobození. V žádném případě se nedomnívám, že by osvobození bylo okupační nebo že by nás Rusové dobývali. Důležité je, že by všichni vojáci, kteří se zúčastnili osvobozování nejen Československa, měli mít velkou úctu. Měla by být pro nás čest, že můžeme na ně vzpomínat, a nesmíme na ně zapomínat. Historie se nemá měnit a národ, který ji nezná, si ji zopakuje. Měli bychom mládež učit tomu, aby ctila historii a vážila si vlastenectví, což oni dnes neznají.

Co když postupně začnou převládat názory, které zdůrazňují jen význam Američanů při osvobození, názory, že Rusové, kteří nás osvobodili, byli vlastně Ukrajinci… Vidíte v tom nějaké nebezpečí, nebo nám to vlastně nemusí vůbec vadit?

Vidím v tom nebezpečí pro mladou generaci, protože se jim předkládá historie naopak. Netvrdím, že Američané neosvobodili část našeho území, ale většinu území osvobodili rudoarmějci. Nesmí se zapomínat také na činnost našeho Československého armádního sboru. 30. dubna se slaví každým rokem konec ostravsko-opavské operace.

Kolem cesty prezidenta Zemana do Ruska na oslavy osvobození se rozvířila velká debata. Jak nakonec vnímáte rozhodnutí, že pan prezident do Moskvy pojede, ale vojenské přehlídky se nezúčastní?

Měl se účastnit celého programu. Uctíváme padlé, dějiny, nechválíme přece dnešek. Jdeme se poklonit lidem, kteří padli, kteří nás osvobozovali, kteří položili své životy. Znovu opakuji, že by se historie neměla míchat se současností. Teď to vypadá, jako by dřív bylo všechno špatně a teď je vše jinak, ale taková historie není.

Jak vnímáte atmosféru ve společnosti? V některých městech už pietní akty probíhají, jinde se plánují. Budeme si výročí 70. let od konce války připomínat důstojným způsobem?

V Brně jsem nebyl, ale Ostravu jsme společně připravovali s krajským vojenským velitelstvím a domnívám se, že to bude velmi dobré. Myslím si, že tak důstojná oslava, jaká je teď při příležitosti 70. výročí naplánována v Ostravě, ještě nebyla. Přijedou naši veteráni, budou se pořádat koncerty, oceňování. Neměli bychom zapomenout, co válka byla, co znamenala nejen pro český národ, ale pro všechny. Měli bychom si připomenout, že musíme chránit svobodu. Můžeme ji lehce ztratit, ale těžce ji budeme vybojovávat zpět.  

reklama

autor: Daniela Černá

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…