Studentská vůdkyně Pajerová má strach. Připomněla i Dienstbiera v sídle KSČM

25.10.2013 4:41

ROZHOVOR Pro ODS možná ještě není vše ztraceno, Miroslava Němcová má totiž upřímnou snahu vykročit dál a nově. Zato ČSSD jde komunistům na ruku a kauzou Ústavu pro studium totalitních režimů důvěru některých lidí ztratila. Takhle hodnotí předvolební situaci pedagožka a bývalá studentská vůdkyně Monika MacDonagh – Pajerová.

Studentská vůdkyně Pajerová má strach. Připomněla i Dienstbiera v sídle KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentská vůdkyně Monika Pajerová

Koho budete volit?

Tentokrát dám svůj hlas KDU - ČSL. Vždycky jsem volila strany politického středu kvůli rovnováze a zdá se mi, že křesťanští demokraté v Poslanecké sněmovně opravdu chybí. Je mi sympatické i to, že otevřeli jako kdysi čtyřkoalice svoje kandidátní listiny nezávislým, výrazným osobnostem.

Uhádl jsem to. Za KDU – ČSL totiž kandiduje Daniel Herman, bývalý ředitel ÚSTR, jehož si velmi vážíte…

Samozřejmě, Daniela Hermana podporuji dlouhodobě. Vážím si ho jako poctivého, skromného člověka, který vždycky pracoval pro ostatní se stejnou obětavostí. Pro kardinála Miloslava Vlka, profesora Jana Švejnara a následně pro Ústav pro studium totalitních režimů. Puč v režii ČSSD, který v ÚSTR proběhl na jaře tohoto roku, mě definitivně přesvědčil, že na moderní a antikomunistickou levici si tu budeme muset ještě počkat a že sociální témata stejně dobře nese KDU - ČSL. Moc doufám, že se probojují do Poslanecké sněmovny.

Co soudíte o vzrostlých preferencích ANO Andreje Babiše?

Je zajímavé, že po hrozných zkušenostech s Vítem Bártou, Radkem Johnem a Věcmi veřejnými jsou lidé ještě ochotni uvěřit panu Babišovi. Vysvětluji si to tím, že získal Martina Komárka a další osobnosti, které vzbuzují důvěru. Vlastně je to zpráva o naší společnosti. I my máme svého Silvia Berlusconiho, i nám bude trvat roky, než pochopíme, že demokracie se nedá koupit.

Kritika Babišovy éry pomahače StB se změnila v lavinu. Co si nicméně myslíte o tom, jak se brání, že byl obětí?

Viděla jsem spis StB na pana Babiše na www.reflex.cz a jsem ráda, že jsem se dosti rychle rozhodla s ANO nespolupracovat.  Doufám, že to někteří mí přátelé u něj angažovaní udělají také, že si to prostudují pozorně  – ten spis mluví jasně – důvěrník, prověřen, agent, naverbován v roce 1982. Tím se také vysvětluje, že se měl velmi dobře za komunistického režimu, mohl cestovat do ciziny, a jak vidíme, zorientoval se dobře i v tomto novém uspořádání.

Myslíte si, že „klasická“ pravice, tedy ODS, opravdu zcela pohoří?

Když vidím upřímnou snahu Miroslavy Němcové vykročit dál s novou ODS, možná pro ně není vše ztraceno. Je potřeba, aby tu byla fungující opozice, pokud volby dopadnou podle očekávání drtivou převahou levice včetně komunistů a postkomunistů na kandidátkách jiných stran.

Bude ČSSD schopna nyní udělat vůbec něco bez komunistů?

Bojím se, že dnešní ČSSD vzdala snahu udělat něco bez komunistů přesně před rokem, kdy se Jiří Dienstbier vydal do sídla KSČM a žádal komunisty o podporu ve své volební kampani. To byl pro mě šok, a když se pak s Lubomírem Zaorálkem pustili do rozvrácení ÚSTR, nestačila jsem se divit, jak moc jdou komunistům na ruku. Vysvětluju si tím také neuvěřitelný propad jejich preferencí.  Na to, že jsou tak dlouho v opozici, by měli mít nejméně třicet procent. Myslím, že kauzou ÚSTR ztratili důvěru lidí, jako jsem já – sociálně orientovaných, proevropských liberálů v politickém středu.

Vysvětlila Vám sestra Kateřina Jacques, proč Liberálně ekologická strana LES jejího partnera Martina Bursíka nepůjde do voleb?

Myslím, že ten projekt vznikl příliš narychlo, a že usoudili správně, že by se zbytečně tříštily síly.

Myslíte si, že se po volbách nálada v zemi zlepší?

Upřímně v to doufám!


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …