Niedermayer (TOP 09): Smutek nad českou čistou mobilitou

08.10.2019 15:48

Komentář na facebookovém profilu k nedostatečné podpoře elektromobility v ČR

Niedermayer (TOP 09): Smutek nad českou čistou mobilitou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Týden stará debata na vládním Konventu k "čisté mobilitě" mne optimismem nenaplnila. A to i poté, co výrok pana premiéra, že "ochrání naši zem před nesmysly Unie, jako jsou elektromobily", budu ignorovat jako jeho obvyklé plkání...

Vypadá to, že z plánu na využití obnovitelných zdrojů počítáme s velkým přínosem "čisté dopravy", ale kde se vezme, to asi nikdo neví. Nejde přitom jen o elektroauta, která zřejmě pan premiér nemá rád. Jde také o zlepšení hromadné dopravy, rozvoj rychlých vlaků, příměstské dopravy či lepší silnice.

Nejsme dokonce ani sto řešit věci samozřejmé, jako je dostat ze silnic auta, která v rozporu s pravidly chrlí nebezpečné látky. Zato nákladně podporujeme technologie (třeba CNG), které nepomáhají ani z hlediska úspory energie ani se snížením emisí CO2.

Zřejmě z ideologických důvodů nepodporujeme nákupy čistých aut občany, a dokonce ani nevyužíváme nástroj, který se nabízí - tedy daňově znevýhodnit vysoce emisní auta kupovaná firmami, a získané peníze využít na podporu nákupu těch čistých. Protože víc než 70 % aut kupují firmy, rychle by to pomohlo strukturu našeho autoparku měnit.

Kombinace podpory obnovitelných zdrojů elektřiny, posílení rozvoje elektrifikované hromadné dopravy a elektromobilita představuje cestu k čistšímu vzduchu, poklesu emisí CO2 i menší závislosti na fosilních palivech. Sestavit smysluplný vládní plán není zas tak složité. Ale zdá se, že na tom nikdo nemaká.

Možná proto, že je třeba ještě pár let zcela nesmysluplně plnit naše lány řepkou. A nebo je to jen hloupostí či obavou, že se to lidem nebude líbit (tedy zbabělostí). I to je možné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.