Prezident Zeman: V mezinárodních žebříčcích není většina našich univerzit příliš úspěšná

27.01.2022 9:09 | Tisková zpráva

Projev prezidenta republiky při jmenování rektorů vysokých škol

Prezident Zeman: V mezinárodních žebříčcích není většina našich univerzit příliš úspěšná
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane ministře, vážené paní rektorky, vážení páni rektoři, dámy a pánové,

dovolte mi, abych vám ještě jednou blahopřál k vašemu dnešnímu jmenování.

Měl tady být s vámi ještě jeden kandidát, který je ale nemocný. Je to profesor Vojtěch, Vojtěch Adam. Já, když jsem četl toto jméno, tak byla iluze deja vu, a domníval jsem se, že jde o dalšího uchazeče o Ministerstvo zdravotnictví. Není tomu tak, nicméně tato kombinace jmen se vyskytuje jednou, maximálně dvakrát za tisíc let. Přeji panu profesoru Vojtěchu Adamovi, aby se brzo uzdravil a dekret mu posíláme poštou.

Prostudoval jsem si velmi podrobně životopisy všech z vás a je to velmi zajímavé čtení. Jsou tam lidé, kteří například postavili kapličku v Antarktidě, kteří přispěli k vybudování univerzitního kampusu, kteří získali Fulbrightovo stipendium, ovšem na Harvardu, lidé, kteří svoji funkci budou zastávat již ve druhém funkčním období, což je samo o sobě důkazem jejich práce. Lidé, kteří jsou nováčci a kteří budou muset teprve prokázat svoji úspěšnost, lidé, kteří neuspěli při senátních volbách, a možná to je vedlo, aby kandidovali na funkci rektora, lidé, kteří mají za sebou rozsáhlou publikační činnost, která je obdivuhodná a kterou oslovují mnohé jiné.

Myslím si, že je dobré, abychom všichni společně usilovali o prestiž vašich vysokých škol a já se znepokojením sleduji, že v mezinárodních žebříčcích není většina našich univerzit příliš úspěšná a někdy má dokonce klesající úroveň. Milá paní rektorko, v případě Univerzity Karlovy je slabý argument, že jste o něco lepší než univerzita v Oregonu, a bylo by dobré, kdyby prestiž slavné Karlovy Univerzity pod Vaším vedením vzrostla. A totéž se samozřejmě týká i univerzit dalších.

Takže suma sumárum v závěru vám všem chci popřát hodně úspěchů, zdraví, což zdůrazňuji zejména v posledním roce svého prezidentského působení, a přeji vám, aby vaše práce vedla k tomu, že absolventi vašich škol budou na rozdíl od právnické fakulty plzeňské univerzity považovat za důvod k hrdosti fakt, že absolvovali vaši univerzitu.

Děkuji vám za pozornost.

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 26. ledna 2021

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce