Černochová před poslanci. Popsala hrůzy z Ukrajiny. Pak došlo na českou armádu

05.04.2022 15:57

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve svém projevu na půdě Poslanecké sněmovny hovořila nejen o válce na Ukrajině, ale také o modernizaci české armády.

Černochová před poslanci. Popsala hrůzy z Ukrajiny. Pak došlo na českou armádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

„Válka na Ukrajině, kterou Rusko zahájilo 24. února, již trvá druhý měsíc. O život přišly tisíce lidí, vojáků, civilistů, včetně více než stovky dětí. A další tisíce osob byly zraněny. Agrese vyvolala největší humanitární krizi v Evropě od druhé světové války. Více než deset milionů obyvatel bylo nuceno opustit své domovy, ze země již v tuto chvíli odešlo více než čtyři miliony obyvatel, převážně žen a dětí. Z toho více než 260 tisíc lidí do České republiky. Mezi představiteli Ukrajiny a Ruska pravidelně probíhají politická jednání o ukončení bojů. Nicméně tato jednání zatím k žádným konkrétním výsledkům nedospěla. Po selhání takzvané bleskové války ruská armáda vzdala snahu o dobytí Kyjeva a zahájila stahování z okolí Kyjeva. Nadále však pokračuje v raketových, dělostřeleckých a leteckých útocích, a to na celém území Ukrajiny. Rusko přeskupuje síly a připravuje se na ofenzivu směrem na východ a jih Ukrajiny. Do oblasti Donbasu míří další ruské jednotky, včetně žoldnéřů z Wagnerovy skupiny,“ popsala Černochová.

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí
„Ruský prezident schválil zapojení dobrovolníků ze zahraničí do války na Ukrajině, údajně by se mělo jednat o tisíce hrdlořezů z Blízkého východu, především ze Sýrie. Ukrajinský generální štáb předpokládá, že se ruský útok zaměří na Charkov, Mariupol a Oděsu. Rusko ve válce porušuje zcela základní mezinárodní právo, právo humanitární, při bombardování používá kazetovou munici, útočí na civilní objekty včetně nemocnic a škol. Ostřeluje dojednané, vyjednané, schválené humanitární koridory! Ukrajinská vojska postupují za stahující se ruskou armádou a podařilo se jim v tuto chvíli osvobodit oblast západně a východně od Kyjeva. Do osvobozených měst a vesnic se ale obyvatelstvo bude vracet pomalu. Možná se tam nebude moci vrátit už nikdy,“ zmínila. 

„Ruská armáda za sebou zanechává minová pole a podminovanou infrastrukturu. Po odchodu ruských jednotek z některých regionů nacházejí Ukrajinci těla zabitých civilistů. Dosud jich objevili nejméně 410. Nejvíce mrtvých bylo nalezeno ve městě Buča, celkem 300. Část mrtvých byla nalezena v hromadném hrobě, část ležela na ulici. Někteří měli svázané ruce. Prezident Zelenskyj v této souvislosti obvinil Rusko z genocidy a já s ním zcela souhlasím. Situací v Buči se dnes bude zabývat Rada bezpečnosti OSN na svém pravidelném zasedání. Co jiného by mělo pohnout svědomím lidí, kteří působí v Radě bezpečnosti, než fotky, videa, informace přeživších, které máme tu možnost sledovat v našem zpravodajství či na sociálních sítích,“ dodává.

Ukrajina vyzývá podle jejích slov Západ k dodávkám vojenského materiálu všeho druhu. „Mezi nejpotřebnější patří protiletadlové a protitankové zbraně. Kromě toho Ukrajina vyzývá k dalším politickým a ekonomickým krokům, které by v maximální možné míře postihly ruskou ekonomiku a vedly by k mezinárodní izolaci Ruska. Vojenské orgány Aliance nyní zpracovávají návrh středně a dlouhodobé adaptace NATO v reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině a dramaticky zhoršené bezpečnostní prostředí. Schválení těchto adaptačních opatření bude vedle té nové strategické koncepce NATO patřit mezi hlavní výstupy aliančního summitu v Madridu na konci června. V reakci na ruský útok na Ukrajinu již některé spojenecké země oznámily záměr výrazně zvýšit obranné výdaje a urychlit tak postup plnění závazků k investicím do obrany ve výši 2 procent HDP. V neděli 27. února ohlásil kancléř Scholz, že Německo zvýší své obranné výdaje na úroveň 2 procent HDP a co nejdříve se i v Německu zřídí speciálně fond pro financování významných akvizičních projektů v objemu 100 miliard eur,“ poznamenala Černochová.

Baltské země pak podle jejích slov předpokládají zvýšení svých obranných výdajů na 2,5 procenta. „A Polsko dokonce na 3 procenta HDP. Takto to zaznělo i na ministeriádě v Bruselu z úst polského ministra obrany. Naše země pořád ještě za těmi dvěma procenty zaostává a já vám můžu přislíbit, že udělám všechno pro to, abychom urychlili akviziční procesy, nezneužívám nouzový stav k tomu, abych nedělala soutěže. Soutěže se i nadále dělají, všechna výběrová řízení těch akvizičních procesů probíhají transparentně, jenom ty procesy od započetí jedné akvizice do jejího ukončení jsou z procesních důvodů strašně zdlouhavé. A to je věc, kterou v brzké době musíme změnit i legislativou a vlastně všechny ty procesy urychlit tak, abychom se dostali v horizontech měsíců k tomu kýženému cíli, a tím je modernizace armády České republiky,“ řekla. Je to podle ní běh na dlouhou trať, ale nic jiného nám nezbývá.

„Česká republika okamžitě reagovala na žádosti ze strany Ukrajiny, a to jak ze strany prezidenta Zelenského, tak několikrát jsem byla v kontaktu s panem ministrem obrany. Dodali jsme Ukrajině již značné množství vojenského materiálu, a jak přislíbil pan premiér Fiala při jednání s prezidentem Zelenským, budeme v těchto dodávkách nadále pokračovat. Z bezpečnostních důvodů snad všichni pochopíte, že nechci nahrávat vrahům s písmenem Z a sdělovat detailní informace o dodávkách našeho vojenského materiálu,“ řekla Černochová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…