Stanislav Huml se nebývale rozjel na téma Ukrajina: Nechci být sprostý, ale...

06.08.2014 13:03

ROZHOVOR Události na Ukrajině dlouhodobě a ze všech možných zdrojů sleduje člen sněmovního výboru pro bezpečnost Stanislav Huml. Za humanitární katastrofu považuje téměř tři čtvrtě milionu uprchlíků z východní Ukrajiny do Ruska. To je důsledek bombardování, používání fosforových bomb a dělostřelectva kyjevské vlády vůči vlastním občanům. Za úplně stejnou věc přitom NATO před patnácti lety bombardovalo Bělehrad.

Stanislav Huml se nebývale rozjel na téma Ukrajina: Nechci být sprostý, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

S jakými pocity sledujete zprávy o dalším vývoji na Ukrajině, především o situaci v půlmilionovém Luhansku, který v důsledku katastrofální situace opustila už polovina obyvatel, a chystané ofenzívě proti Doněcku?

Já to beru tak, že je to občanská válka, zabíjejí se tam lidé a z našeho úhlu pohledu by se měly přestat podporovat obě strany. To znamená nechat je vyhladovět co se týče zbraní, protože pak by to ukončení konfliktu bylo rychlejší. To je jediný rozumný postup, neboť tím je donutíte jednat. A pokud někdo podporuje jednu nebo druhou stranu, tak je to prostě špatně. A tím mám na mysli všechny zúčastněné.

Mohou podle vás sankce uvalené Západem na Ruskou federaci něco změnit na postoji Ruska k dění na Ukrajině?

Já si myslím, že to nezmění vůbec nic. Naopak to jenom utuží národnostní cítění Rusů a ti se semknou ještě víc. A možná se ve spoustě věcí budeme divit, jak budou najednou soběstační. Navíc svět je dnes tak globalizovaný, že když cokoli koupíte přes třetího prostředníka, tak to stejně nepoznáte, že konečný cíl je dodávka do Ruska.

Někdejší dlouholetý předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím nám v rozhovoru řekl, že Rusko se snaží Ukrajinu roztrhnout a kdo tvrdí, že to tak není a že jde o národně osvobozenecký boj na východě Ukrajiny, je buď naivní, nebo podvodník. Co vy na to?

Já ten celý konflikt od začátku vnímám z pozice té, kdo útočí a kdo se brání. A tam ta otázka i odpověď je úplně jasná. Nemám ten pocit, že by tady byl nějaký rusky mluvící člověk, který napadá Ukrajinu. Je to obráceně.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Sílí hlasy, že na ruského prezidenta Putina platí jen síla. Bývalý ministr a kandidát TOP 09 na senátora Martin Bursík prohlásil, že samotné sankce proti Rusku nestačí, že musí být doprovázeny přítomností NATO v pobaltských zemích, které jsou nejohroženější, a vybudování základny NATO v Polsku. Co si o tom myslíte?

To je opět o tom, že tady se někdo snaží vyvolat novou – minimálně studenou – válku, když ne tedy žhavou, a obkličuje jednu z velmocí. Dnes je Rusko kapitalistické stejně jako my, jako Spojené státy americké. Je to úplně evidentně souboj dvou velmocí a rozhodně ne Evropské unie. Celou dobu tvrdím, že Evropská unie tady hraje spíš úlohu užitečného idiota. A pokud necháme rozhořet ten konflikt až do obrovských konců, tak se nás to pak bude dotýkat také. Já si myslím, že předejít válce se dá jedině tím, že se bude jednat a že se nebudou vytahovat zbraně a že se tam nebudou zabíjet civilisté. To množství uprchlíků do Ruska je dnes tak obrovské, slyšel jsem číslo 700 tisíc, to je humanitární katastrofa. Přece se nemůžeme dívat na to, že z východní části Ukrajiny utíká do Ruska takovéto množství lidí.

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

Nemůžeme se na to dívat? Vždyť se na to svět dívá a OSN v úterý potvrdila, že kvůli bojovým operacím na východě Ukrajiny se letos do Ruska uchýlilo kolem 730 tisíc uprchlíků, z nichž čtvrtina žádá o azyl.

No a před patnácti lety jsme za tohle bombardovali Bělehrad, za úplně stejnou věc, kterou dělali ve vztahu k části své populace. Tady se kyjevská vláda chová ke svým vlastním občanům, nechci být sprostý, ale neumím pojmenovat slušně to, jak se k nim chová. Bombardovat, používat fosforové bomby, posílat na ně dělostřelectvo. Proboha, tak se přece ke svému civilnímu obyvatelstvu nemůže žádná vláda chovat. A umíte si představit, že potom, co se tam takhle vraždí mezi sebou v podstatě sousedé, budou moci v budoucnu spolu žít? Já si to už neumím představit. Teď už je to opravdu v situaci, aby se to nějakým způsobem rozdělilo a to území zůstalo neutrální. Netvrdím, že má být připojeno k Rusku, to vůbec ne. Ale na nějakou samostatnost tam ti lidé mají nárok. Kyjevské vládě určitě nebudou hned tak fandit a bude hodně dlouho trvat, než se ty příkopy, které tam vznikly, zakopou.

Takže ten zmiňovaný nápad na vybudování základny NATO v Polsku nepovažujete za nejšťastnější?

Co to může vyvolat? Jedině to, že opět začne závod ve zbrojení. Rusové přisunou svoje protivzdušné obranné prvky blíž, stejně tak raketové systémy, protože o čem to je? Oni budou mít daleko méně času na to, aby reagovali v případě útoku. Všechny státy se snaží bránit proti tomu, aby nepřítel měl převahu a aby samy mohly reagovat v případě ohrožení. To se týká i nás i Rusů. Když budeme zužovat to nárazníkové pásmo, takové ty neutrální zóny, tak se bude zužovat i z druhé strany. S tím je potřeba počítat. Pokud někdo chce vyvolat válku, tak ať se tak chová.

Pokud vládní síly dobydou Luhansk a Doněck, ať už za jakoukoli cenu, dá se očekávat, že pak už bude situace na východní Ukrajině pod jejich kontrolou a přiblíží se konec té války?

Konec války znamená zavést tam řádnou správu. Ale jsou Ukrajinci vůbec ve válečném stavu? Pokud někdo nevyhlásil parlamentem válečný stav, tak je celá ta jejich mobilizace právně na vodě. Správná armáda, která dobyde nějaké území, jež bylo dříve její, tak tam zavede zase řád a pořádek. To znamená obnoví zásobování, začne se starat o civilní obyvatelstvo. A to se děje na tom východě po vpádu Národní gardy? Přivážejí tam za sebou nějaké konvoje s potravinami? Protože ti lidé tam jsou už docela dlouho bez zásobování, co já vím. Neteče tam voda, nefunguje elektrika. Vždyť v těch oblastech už stejně zůstávají jenom chudí. Všichni ostatní už jsou pryč. Z toho zbyde jenom zdevastované území, kde nebude nikdo bydlet, protože to tam bude neobyvatelné. To je opravdu nádherný výsledek operace, která nemá v Evropě obdoby.

Co si myslíte o varováních, která zaznívají, že se situace musí vyřešit do podzimu, protože zima, která na Ukrajině přichází brzy, by při nedostatku pohonných hmot, jídla, problémech s vodou skončila nedozírnou humanitární katastrofou?

To je racionální úvaha. Jak tam začne mrznout, tak budou mít problémy i v Kyjevě. V něm už teď nemají teplou vodu. Ta země je nešťastná. Já to vnímám tak, že se z toho bude vzpamatovávat strašně dlouho a bude nás to stát mnoho peněz. Pokud jí budeme chtít pomoci, tak budeme muset platit i my, nezbývá nic jiného, když už jsme do toho strčili nos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…