Andrej Babiš vytáhl miliardy. A teď mu je rozmnoží naše špatné spermie

16.02.2015 9:30

Je to příběh tak trochu jako z pohádky. Ministr financí Andrej Babiš jako soukromá osoba vzal 200 milionů eur, tedy 5,6 miliard, ze svých úspor a založil investiční fond Hartenberg Holding. Ten svěřil do rukou investičního manažera Jozefa Janova s prostým přáním: Investuj. A on investoval. Andrej Babiš tak od února loňského roku získal za zhruba 1,5 miliardy korun víc než dvacet procent objemu klinik zabývajících se reprodukční medicínou u nás. Očekávané zisky se pohybují v desítkách milionů korun.

 Andrej Babiš vytáhl miliardy. A teď mu je rozmnoží naše špatné spermie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Šestatřicetiletý finančník Jozef Janov, kterého si Andrej Babiš „přetáhl“ ze slovenské skupiny Penta, se rozhodl investovat do zdravotnictví. Na pomoc si vzal lékaře Ladislava Zgabura, který za sebou má zkušenosti s konsolidací trhu s lékařskými laboratořemi a právě z jeho hlavy vzešel nápad investovat do oblasti asistované reprodukce. „Reprodukční medicína se zabývá léčbou neplodnosti a metodami asistované reprodukce. To znamená, že v těchto centrech hledají pomoc páry, které mají problém přirozenou cestou počít potomka,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz MUDr. David Rumpík, předseda Sekce asistované reprodukce ČGPS a ředitel reprodukčního centra IVF Zlín.

Kam putovaly peníze

„První investice FutureLife, která je dceřinou společností Hartenberg Holdingu, byla do pražského GynCentra v únoru loňského roku, poté následovala jednání a koupě brněnské kliniky Reprofit, k té došlo v květnu,“ vzpomíná Jozef Janov.

Pak šla jedna akvizice za druhou a společnost FutureLife postupně získala více než dvacet procent objemu v oblasti asistované reprodukce u nás.

Po Reprofitu došlo k uzavření dohody s majiteli IVF Olomouc, pražského centra ISCARE, sítí laboratoří Vidia Diagnostika, kliniky Sanus zabývající léčbou neplodnosti, estetickou medicínou a plastickou chirurgií, centra GENNET a zatím poslední investicí je koupě stoprocentního podílu v poliklinice Dům zdraví ve Velkém Meziříčí, ke které došlo v polovině ledna letošního roku.

„Akvizice polikliniky Dům zdraví umožňuje expanzi aktivit holdingu FutureLife také v segmentu poliklinik. Ambulantní péče zapadá do strategie FutureLife hlavně ve smyslu poskytování komplexnější a rozsáhlejší zdravotní péče,“ komentoval poslední investiční počin pro ParlamentníListy.cz Janov.

Třicet pět procent finančního objemu fondu je investováno

Ke koupi zdravotnických zařízení došlo i na Slovensku, kde společnost vlastní dvě centra zabývající se reprodukční medicínou, a to v Bratislavě a v Martine. „Do nynějška vlastníme celkem šestnáct zdravotnických zařízení a do všech projektů fondu, včetně těch zdravotnických, jsme investovali asi třicet pět procent finančního objemu,“ vypočítává Janov. Podle analýz byl vstup holdingu do oblasti zdravotních služeb zaměřených zejména na IVF a péče o ženy dobrým krokem, očekávané zisky jsou v desítkách milionů korun.

Statistika ukazuje, že v České republice má problémy s početím přirozenou cestou zhruba každý čtvrtý pár. A zdá se, že těchto párů bude stále přibývat.

Problémy s početím jsou ze čtyřiceti procent na straně žen a ve čtyřiceti procentech na straně mužů, ve dvaceti procentech případů jsou dokonce potíže u obou partnerů zároveň. Na straně žen je častou příčinou neplodnosti endometrióza a posouvání mateřství do vyššího věku. „Posouvání mateřství do vyššího věku a stále se snižující kvalita a životaschopnost spermií u mužů, jsou hlavními příčinami neplodnosti. Tento trend je dlouhodobý a pravděpodobně bude stále pokračovat. Jen pro představu, před dvaceti lety bylo normální, že zdravý muž měl v jednom  mililitru ejakulátu 40 milionů živých spermií, nyní je norma 15 milionů a je předpoklad, že se množství spermií bude stále snižovat. To znamená, že počet párů, které budou vyhledávat pomoc v centrech reprodukční medicíny, bude stále narůstat. Dokonce existují teorie, které říkají, že kolem roku 2060 – 2070 bude pokles až k nulovým hodnotám,“ popisuje lékař.

Peníze připlouvají ze dvou stran

V Česku je více než 40 center zabývajících se reprodukční medicínou, společnost FutureLife nyní vlastní více než dvacet procent z nich. „Financování výkonů v rámci služeb asistované reprodukce pochází ze dvou stran. A to jak ze strany zdravotních pojišťoven, kam peníze přicházejí z veřejného zdravotního pojištění, tak z vlastních prostředků klientů center. Klienty center zabývajících se léčbou neplodnosti a asistovanou reprodukcí jsou jak české, tak zahraniční páry. Asistovaná reprodukce je u nás na vysoké úrovni a pro cizince jsou tyto služby cenově výhodné,“ upřesňuje lékař.

Že je investice skupiny do tohoto oboru velmi perspektivní potvrzují i zisky zakoupených center vykazované za minulá období. Například centrum ISCARE, které kromě asistované reprodukce poskytuje i služby v oblasti estetické medicíny a plastické chirurgie, plastické gynekologie, gastroenterologie, interního lékařství a obezitologie, vykazuje roční tržby zhruba 300 milionů korun. Klinika Gennet, která má centrum v Praze, Liberci a Londýně a zabývá se umělým oplodněním, lékařskou genetikou a fetální medicínou v minulosti vykazovala roční tržby přibližně v hodnotě 360 milionů korun.

Přijdou na řadu ambulance?

Kam bude skupina investovat dál, se zatím přesně neví. Vše ale vypadá to, že vysoké investice do zdravotnictví jsou pomalu u konce. „Klíčové části FutureLife jsou již nakoupené. Do budoucna nevylučujeme další, menší akvizice, které budou vhodně doplňovat specializace zdravotnických zařízení, které máme v portfoliu. Avšak nepředpokládáme, že by došlo k dalším větším investicím, například v podobě nákupu některé nemocnice,“ upřesňuje pro ParlamentníListy.cz Janov. Finančník zároveň popírá investice do lékárenství a farmaceutického průmyslu.

Oba hlavní akcionáři holdingu, Andrej Babiš i Jozef Janov, přiznávají, že jejich plány zahrnují například vstup Futurelive na burzu, kam by uvolnili dvacet až třicet procent společnosti, majoritní podíl ale plánují ponechat FutureLife.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Neubergerová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…