Chaos ohledně hazardu? Babišovo ministerstvo bude muset odložit platnost nového zákona

27.03.2015 15:50

Stát sice hodlá ústy ministra financí Andreje Babiše „konečně něco udělat s hazardem“, nicméně se ukázalo, že plánovaný zákon o hazardu bude muset odložit. Sám resort financí připouští, že se v některých restrikcích pohybuje na hranici svých pravomocí.

Chaos ohledně hazardu? Babišovo ministerstvo bude muset odložit platnost nového zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna, ilustrační foto

Ministerstvo financí v pátek představilo své plány v oblasti hazardu. I přes původní očekávání Babišova resortu totiž nejspíš nezačne v roce 2016 platit zákon o hazardu, jak bylo původně v plánu. Pravděpodobně dojde k odkladu o rok, tedy do ledna 2017. Z vystoupení náměstka ministra financí Ondřeje Závodského, Andreje Babiše i samotných výstupů resortu se v současné chvíli nedá řici, kdy norma v platnost přesně vstoupí.

Komplikace přineslo jednání s Evropskou komisí, která musí Českem navrhované normy zanalyzovat. Existovaly totiž obavy, že by mohlo docházet k diskriminaci zahraničních sázkových společností, které by nemohly oficiálně podnikat v ČR.

Sázkové společnosti tak můžou být v nejistotě, protože není přesně jasné, co a kdy začne platit. Z kruhů hazardních firem pak zaznívají obavy, že by restrikce ze strany státu mohly být pro podnikatele v tomto sektoru likvidační a v konečném výsledku by tak stát nevybral miliardové částky, které by následně v rozpočtu chyběly.

Ministerstvo financí to ovšem momentálně popírá. Náměstek Ondřej Závodský na tiskové konferenci řekl, že i přestože došlo v roce 2014 k pravomocnému zrušení asi 17 500 automatů, podařilo se zachovat výběr z loterií ve výši cca 8 miliard. Samo ministerstvo ale ve svém materiálu připouští, že se pohybuje na hranici svých pravomocí daných platnou legislativou.

Má ministerstvo spočítané dopady restrikčních opatření na státní rozpočet i z dlouhodobého hlediska? Podle náměstka Závodského analýzy existují. „Věříme, že výnos nebude klesat. Naopak je připravena novela, která by měla navýšit sazbu odvodů i fixní poplatek,“ uvedl na tiskové konferenci Ondřej Závodský.

Reakce Jana Bartoška (KDU-ČSL) na odložení spuštění zákona o hazardu:
 
Jakékoliv pozdržení zákona o loteriích není dobrá zpráva, protože se tím zdržuje mimo jiné řešení právě těch nejhorších dopadů u nás až příliš rozbujelého hazardu.
 
Podle poslední studie je u nás až 150 tisíc rizikových hráčů. Těm se kvůli hazardu rozpadá život a trpí celé jejich rodiny. Navíc tu jde o ztrátu 5 až 16 miliard korun, které stát vydá každý rok na neřejšení patologických jevů s tímto problémem spojených. Nejdůležitější jsou právě ta opatření, která cílí na zamezení dostupnosti hraní pro lidi, kteří například berou sociální dávky nebo neplní základní závazky (placení alimentů). Důležitá je také včasná léčba patologických hráčů. Na příští koaliční radě toto téma otevřu a budu chtít znát konkrétní řešení a termíny, kdy bude nový zákon na světě a v jaké podobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…