Francouzský pozorovatel: Češi komunismus chtějí. Nevěřte blábolům

17.10.2012 4:42

Volební úspěch KSČM podle dopisovatele deníku Le Monde Fabrice Martina Plichty neznačí žádnou ztrátu historické paměti Čechů, ale ukazuje, že stále velké množství lidí na komunistickou éru nostalgicky vzpomíná. Plichta navíc pro ParlamentníListy.cz předpověděl další budoucnost ODS a TOP 09.

Francouzský pozorovatel: Češi komunismus chtějí. Nevěřte blábolům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fabrice Martin Plichta, francouzský novinář působící v Praze

Ač značný úspěch komunistů v krajských a senátních volbách dlouho předpovídala i řada průzkumů, různé povolební komentáře ukazují, že je výsledkem voleb stále mnoho lidí zaskočeno.

Podle Martina Fabrice Plichty však může být zaskočen jen člověk, který žije mimo realitu a je odtržený od lidí. „Kdo nechodí do hospody, kdo nesleduje diskuse na internetu, kdo se nešel podívat na největší odborářskou demonstraci od roku 1990 v dubnu, a tak dále, tak nemůže mít přehled o náladě ve společnosti,“ řekl pro ParlamentníListy.cz.

Vzestup komunistů je vždy větší, než v průzkumech

„Nevím, co píše BIS Nečasovi a dalším vládním činitelům, například z TOPky, nebo zda vůbec čtou její zprávy, ale určitě by neměli být překvapeni. Jednak frustrace a naštvanost, jednak demoralizace a apatie, jsou v české společnosti obrovské. Jako mimochodem i v jiných evropských i amerických společnostech (řecké, španělské, francouzské, italské i v Québecu),“ popisuje dopisovatel francouzského listu Le Monde.

Zmíněné společenské nálady podle Plichty zaregistroval i prezident Václav Klaus. „Proto šlo volit tak málo lidí, a ti, kteří šli volit, to dali patřičně naplno vědět vládním a krajským politikům. Druhá věc je, že i když průzkumy ukazovaly vzestup komunistů, stále byly podhodnocené, jako vždy. Komunisté dostávají ve volbách víc hlasů, než předpovídají průzkumy od roku 1990,“ je Plichta přesvědčen.

Na adresu úspěchu KSČM bylo nezřídka kdy, zvláště ze zahraničí, řečeno, že Češi ztratili historickou paměť. S tím však novinář Plichta zásadně nesouhlasí.

Ztráta paměti je nesmysl, lidé komunisty chtějí

„To jsou povrchní bláboly. Žádný Čech nezapomněl na minulost, jenže ne všichni hodnotí komunistická léta negativně. Obávám se, že dost Čechů - i mladých - vzhlíží s nostalgií na ‚staré dobré časy‘ (viz úspěch pana Čuby, muže ze Slušovic). A právě tihle lidi šli volit komunistickou stranu, když ostatní, a zvlášť liberální část společnosti, rezignovali, protože postlistopadové strany selhaly. Jsou prolezlé kmotrovstvím a korupcí, neumějí vládnout a vysvětlovat své kroky, zlikvidují a privatizují stát a nemají žádnou vizi,“ kritizuje v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Škodí České republice „rudá záře“ v zahraničním kontextu? „Jak se to vezme. Mohou se zaleknout někteří investoři. Ale po prvním dojmu budou chtít analyzovat vládnutí ČSSD-KSČM v krajích a pravděpodobně brzo na národní úrovni - a pak se uvidí, zda se katastrofické předpovědi realizují či nikoliv. Co škodí Česku, není úspěch KSČM sám o sobě, ale příčiny tohoto úspěchu, tedy rozklad státu a společnosti, korupce a špatná ekonomická politika,“ sděluje novinář z Le Monde.

Předzvěst zániku ODS…

O variantě, že by se do příštích voleb objevila politická strana, která by byla schopná převzít protestní hlasy nyní hozené komunistům, Plichta pochybuje. „Češi už zkusili tolik protestních stran - vždy s nešťastným koncem -, že mám dojem, že už se navrátili k odzkoušené a prověřené značce - komunistické straně, která byla a je vždy a všude protestní stranou, dokud se nedostane do vlády,“ uvedl.

„Tyto volby jsou bezesporu debakl pravicových stran, ať vládních nebo nevládních. Pro TOP 09 znamenají tyto výsledky předzvěst zániku nebo minimálně marginalizace. Mohou přežít příští parlamentní volby, jen pokud nastane velká obměna v celé straně a Starostové převezmou žezlo,“ předpovídá pro server ParlamentníListy.cz.

U ODS je to podle jeho slov složitější, protože jde o zavedenou stranu, která má dost širokou členskou základnu. I když i to se prý postupně ztenčí, neboť po prohraných volbách mohou další členové odcházet. „Ta její agónie se může prodloužit, může se ale taky probrat - ale zatím nevím, kdo by ODS vrátil důvěryhodnost a myšlenkový kapitál,“ radí občanským demokratům Fabrice Martin Plichta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…