Nečas zůstane šéfem ODS, vláda padne a nastane chaos. To se prý stane

02.11.2012 10:25

Podle všeho se premiér Petr Nečas na Kongresu ODS v křesle předsedy strany udrží. To ale neznamená, že to něco vyřeší. Stále se hovoří o tom, že i přesto vláda padne. A pak prý nastane chaos.

Nečas zůstane šéfem ODS, vláda padne a nastane chaos. To se prý stane
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Původně se totiž hovořilo o tom, že plán rebelů mohl být asi následující: daňový balíček nebude schválen před kongresem, vláda před sjezdem občanských demokratů padne a Nečas tak přijede na kongres jako premiér v demisi. A jelikož si všichni v ODS uvědomí, že prezident Václav Klaus už Nečase sestavením vlády nepověří, budou muset, volky nevolky, zvolit nového předsedu, který by sestavil novou vládu za účasti ODS a s nějakou podporou TOP 09, LIDEM či Věcí veřejných.

Pokud bude Nečas předsedou ODS a vláda padne, bude chaos

„Je podle mě na více než 90 procent jasné, že vláda padne. Nevím, co by rebelům musel Nečas nabídnout, aby se stáhli. Pánové z regionů se ale asi pokakali a vypadá to, že nikdo proti Nečasovi kandidovat nebude a Nečas zůstane předsedou ODS. Pak ale nastane chaos. Protože potom, co padne vláda, Klaus Nečase sestavením vlády nepověří a nebude zde nikdo z ODS, koho by pověřil. To by pak musela někoho improvizovaně určit třeba Výkonná rada ODS, aby vyjednával o vládě, ale to by bylo dost nestandardní. Nikdo neví, co přesně bude, ale jisté je, že nastane chaos,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj velmi dobře obeznámený s politickou situací.

Že je pád vlády dost pravděpodobný, potvrdil ParlamentnímListům.cz i místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a šéf pražské topky František Laudát.

I odchod rebela Radima Fialy z ODS berou všichni za jasný signál, že rebelové myslí pád vlády vážně a vyhnali sázky hodně vysoko. Vzkazem totiž prý je: nyní má koalice jen 99 poslanců a když zavážete poslance hlasovat pro daňový balíček, je vám to houby platné, protože Fiala už není člen ODS.

"Mluvil jsem s Petrem Tluchořem a Ivanem Fuksou a kdyby se nezvyšovalo DPH, tak by vláda padnout nemusela," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen ODS.

Budou provládní přeběhlíci?

Na druhou stranu je ještě otázka, zda by vláda nezískala při hlasování o balíčku na svou stranu nějaké přeběhlíky. Hovořilo se o Josefu Dobešovi, že shání poslance VV. Ačkoliv se mluví o tom, že předčasné volby nikdo nechce, Miroslav Kalousek prý na klubu TOP 09 za ně v případě pádu vlády prý silně horuje. Státní rozpočet mu padá na hlavu a má toho prý plné kecky.

Hovoří se o tom, že některé regiony ODS, přesněji řečeno jejich lídři, se v odporu k Nečasovi stáhly, protože mají ve vládě své ministry a nechtějí o ně přijít, stejně jako se ministři obávají o svá křesla. Strašák předčasných voleb je totiž dost silný.

Ministerská koalice za stabilní křesla

Zástupce ve vládě mají silný středočeský, pražský a jihomoravský region, konkrétně je tedy zastupují ministr zemědělství Petr Bendl, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Dále je ve vládě ministr průmyslu Martin Kuba z Jihočeského kraje.

„Čili se zdá, že vznikla jakási ´ministerská´ pronečasovská koalice. Pánové se ale tolik bojí o křesla, že o ně nejspíš přijdou. Kdyby se vyměnil předseda ODS, byla by velká šance, že by byli opět ministry a někdo z nich dokonce navíc premiérem. Takhle to může nakonec dopadnout tak, že přijdou o všechno,“ řekl redakci uvedený zdroj.

Na druhou stranu je ale pravda, že političtí lídři mnohdy uzavírají dohody za své regiony, jako by to byly jejich vojenské divize či pluky, ale delegáti nakonec mohou hlasovat dle vlastního názoru a nálady. Regionální sněmy ukázaly, že bez ohledu na možné zákulisní dohody šedých eminencí je s Nečasem jako s předsedou nespokojenost poměrně velká. A kdyby nebyl zvolen v prvním kole, hledal by se pak možná kompromisní kandidát.

Jací budou asi místopředsedové

Co jediné je jasné, že se změní místopředsedové ODS. Nebude jím už Pavel Drobil, který jako šéf kampaně kvůli volebnímu debaklu nebude obhajovat mandát. Nikdo již nepočítá s tím, že by mandát obhájil Alexandr Vondra, který neuhájil ani senátorské křeslo.

Naopak v grémiu zůstanou pravděpodobně Pavel Blažek a Jiří Pospíšil. Dále se hovoří o tom, že má samozřejmě velké šance se tam dostat Martin Kuba. A dále Tomáš Chalupa. O postu prvního místopředsedy by se nejspíše rozhodlo mezi Pavlem Blažkem a Martinem Kubou.

Čili by místopředsedy mohli být: Blažek, Kuba, Pospíšil, Chalupa. Páté místopředsednické místo by mohla mít Miroslava Němcová, u které se nepředpokládá, že by obhájila post první místopředsedkyně. I když patrně někoho budou chtít mít ve vedení i Středočeši.

Nominaci na řadového místopředsedu má bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa, který byl jako ministr vnímán v ODS dobře s tím, že je kompetentní a jeho odvolání brala řada členů ODS nelibě. A nešlo pouze o tluchořovce.

Kandidovat na prvního místopředsedu bude europoslanec Hynek Fajmon, který také dostal nominaci středočeského regionálního sněmu. "Té nominace si vážím a když jsem ji dostal, tak to zkusím a uvidíme, jak to dopadne," řekl redakci Fajmon.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…