Nejsmutnější Štědrý večer? Ten čeká na Radka Johna

18.12.2010 22:02

Vánoce politiků se od těch klasických neliší. Z reakcí volených zastupitelů, které ParlamentníListy.cz oslovily, bylo patrné, že se na svátky těší. Překvapivá reakce přišla pouze jedna, od ministra vnitra Radka Johna.

Nejsmutnější Štědrý večer? Ten čeká na Radka Johna

"Vánoce pro mě mají stále stejný rozměr, jsou pro mě výrazem radosti a hlavním symbolem je rodina. Co se týká dárků, nezakládáme si na honosnosti, ale na momentu překvapení. Pokud je například dopředu nějaký dárek odhalený či prozrazený, bez rozpaků ho z vánočních dárků vyřadíme," řekl redakci bývalý předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. "O Vánocích pravidelně dodržujeme půst, abychom viděli zlaté prasátko," přiznal ministr školství Josef Dobeš.

"Chodíme na oběd do vyhlášené zdejší restaurace v Jizerských horách na českého kubu, večer pak posloucháme koledy a díváme se na pohádky," doplnila předsedkyně klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí. Ostatní politici, většinou z řad sociálních a občanských demokratů, přiznali, že svátky Vánoc berou především jako možnost setkat se s rodinou a užít si pár dnů oddychu.

AKTUÁLNĚ:

"Když jsem byl malý, byly Vánoce s rodiči krásné, dneska to beru spíš jen jako rodinný svátek. Ale že bychom si dávali velké a drahé dary, na to jsme nikdy nebyli. Důležité je, aby byl člověk zdravý, měl co jíst, kde spát, a to je důležité," prozradil ParlamentnímListům.cz opoziční poslanec Vítězslav Jandák.

Vánoce z jiného těsta letos čekají na ministra vnitra a vicepremiéra Radka Johna. Ten totiž podle svých slov svátky vypouští. Práce na ministerstvu je prý mnoho, a tak se musí dělat. "Klid a pohodu neočekávám. Na vnitru je potřeba pokračovat v započatém trendu vyšetřování korupčních kauz. Letos jsem vynechal letní dovolenou a vynechám ji i o vánočních svátcích," řekl John. Prosincové číslo časopisu Věcí veřejných navíc uvedlo, že "jako jediný z poslanců nebude o Vánocích doma Radek John."


Ani oficiální profil Radka Johna Vánoce neřeší:


Jeho slova potvrdila také bývalá manželka, herečka Zlata Adamovská. "U štědrovečerního stolu s námi Radek sedět nebude. Ale už se k tomu nechci vracet. Mám to vyřešené. Vztahy mezi námi jsou dobré a už jsem k tomu řekla vše, co jsem chtěla," přiznala Adamovská na přímý dotaz.

Netradiční Vánoce ovšem kromě Johna postihly taky úředníky ministerstva obrany, jehož šéf Alexandr Vondra rozdělil na prémiích 210 milionů. Jak v pátek informovala většina médií, průměrná výše odměny pro vedoucí pracovníky se pohybovala kolem padesáti tisíc korun.

Štědrost Alexandra Vondry dokládá srovnání s jinými resorty vládní koalice. Ministerstvo financí rozdělilo mezi svých 24 tisíc úředníků 3,8 milionů korun, tedy přibližně 160 korun na jednoho úředníka a ministerstvo životního prostředí miliony tři. Ve školství, kde se peníze během roku ušetřily, se vánoční příplatky nevyplácely vůbec.

Zajímavá je také situace v soukromé sféře. Podle analýzy společnosti truconneXion se Češi před Vánoci nepředřou. Pětinu pracovní doby totiž vybírají dárky.

Mohlo by vás zajímat:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…