Veverky posílají na Babiše policii. To je mi fuk, odvětil Schwarzenberg

10.12.2011 13:57

Věcem veřejným už došla trpělivost. Nelíbí se jim, že se do nich opakovaně naváží podnikatel Andrej Babiš. Kvůli jeho výrokům o straně prorostlé korupcí na něho dokonce podaly trestní oznámení. Miliardář tak zřejmě bude v následujícím období nejen v hledáčku médií, ale i policie. Véčkařskému vládnímu partnerovi, straně TOP 09, je ale spor mezi partají a Babišem jedno. "Je mi to fuk," prohlásil pro ParlamentníListy.cz doslova její šéf, Karel Schwarzenberg. To komunisté mají ve věci jasno: Véčka jsou podle nich podvodníci. Podle lidovců zase trestní oznámení podávají proto, že v Babišovi vidí konkurenci.

Veverky posílají na Babiše policii. To je mi fuk, odvětil Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

O podnikateli a miliardáři Andreji Babišovi se v posledních dnech a týdnech napsalo mnohé. Nejprve vzbudil pozornost založením protikorupční iniciativy Ano 2011, posléze svými jadrnými výroky v pořadu České televize Václava Moravce. Následně se roztrhl pytel s mediálními výstupy věnující se jeho osobě  - coby zaměstnavateli, podnikateli, nebo i budoucímu politikovi.

Více o Andreji Babišovi ČTĚTE ZDE
Babišovo hnutí ANO 2011

Kvůli Věcem veřejným se ale podnikatel Babiš zřejmě zpopularizuje i úplně jinak. Právě nejmenší vládní strana se totiž rozhodla, že na něho podá trestní oznámení. Důvodem je podezření z toho, že miliardář angažující se poslední dobou nepřímo i v politice spáchal trestný čin pomluvy, poškozování cizích práv a křivého obvinění.

Zločinec Babiš

„V poslední době se vyskytla celá řada okolností, nasvědčující tomu, že mohl být panem Andrejem Babišem, majitelem agrochemického holdingu Agrofert, spáchán jeden nebo více z uvedených trestních činů, nebo nějaký jiný trestní čin výše neuvedený. Jelikož se cítíme být níže uvedeným jednáním poškozeni, s důvěrou se obracíme na orgány činné v trestním řízení se žádostí o prošetření," píše se ve zmíněném trestním oznámení, pod nímž jsou podepsáni i poslanci Kateřina Klasnová a Radim Vysloužil.

Související:
Babiš u Moravce: Bárta do Bohnic, pak do basy. Korupčníci dělají z lidí debily

Trestní oznámení se strefuje zejména do výroků, kterých se  Andrej Babiš dopustil v českých médiích. Věcem veřejným vadí způsob, jakým se do nich obouval; obvinil je třeba z rozkrádání pražských městských částí.

Kníže: Ať si to vyřeší. Mně je to fuk

Koaličnímu partnerovi Věcí veřejných, vládní TOP 09, je jejich postup, zdá se, ukradený. "Ať si to vypořádají sami, je mi to naprosto fuk," řekl ParlamentnímListům.cz šéf TOPky a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. "Co je mi do toho?" dodal s tím, že záležitost s Babišovými výroky se týká výhradně Věcí veřejných.

K věci:
Zpověď dámy Andreje Babiše: Je jí líto vás, co nejste z Prahy 
Zná Babiše a varuje: Mluví jako fašoun. Je nebezpečný 
Andrej "Mussolini" Babiš. Tyto řádky se mu nebudou snadno číst  

To šéf komunistů Vojtěch Filip se vůči Věcem veřejným ostře vymezil. A to bez ohledu na trestní oznámení, s nímž se kvůli svému pobytu v Aténách zatím nemohl seznámit.

Véčka podvádí, tvrdí komunisté

"KSČM nemá žádný důvod se připojovat ke krokům politických stran, které podvádí voliče. Jsme suverénní strana a na problémy v ČR máme nejen vlastní názor," dodal pro redakci.

Podle šéfa další politické, byť neparlamentní strany, KDU-ČSL, Pavla Bělobrádka je za snahou Véček Babiše očernit něco jiného. Totiž touha zamezit konkurenci.

Související:
Ty lháři a zloději! Miliardář Babiš to schytává za nedělního Moravce
Takhle si miliardář Babiš vychutnal Radka Johna. Kvůli Hitlerovi

A co že přesně Věcem veřejným vadí? Například slova v rozhovoru, který Babiš poskytl 21. listopadu serveru Aktuálně.cz.

Véčka prý nejsou korupčníci

Věcem veřejným vadí pasáž, která se týká jich samých. „VV ale jako nová strana postavily svůj program na boji proti korupci a ta strana přitom vznikla proto, aby rozkrádala nejdříve městské části, a dnes v tom pokračuje na státní úrovni. Však to mají ve svém etickém kodexu, ke kterému se i paní Peake přihlásila."

Nejmenší vládní partaji se nelíbí ani Babišovy výroky v pořadu ČT1 Otázky Václava Moravce. V něm 13. listopadu prohlásil: „Praha je nejvíce rozkrádaným územím České republiky. Je absurdní, že paní Peake, Věci veřejné tady mají na starosti korupci. Nic horšího po revoluci tady nevzniklo jak Věci veřejné. Jako Věci veřejné mají na starosti korupci a přitom je to strana, která byla založená nejdříve na rozkrádání Prahy 1, Prahy 10 a Prahy 11 a následně se rozšířily do celé České republiky."

Véčka: Urážet se nenecháme

„Tyto komentáře, které se nezakládají na pravdě, očerňují a uráží jméno strany Věci veřejné a všech jejích členů. S ohledem na uvedené okolnosti se cítíme poškozeni. Proto se domníváme, že celá záležitost by měla být prošetřena," píší politici ve svém trestním oznámení.

Andrej Babiš  je podnikatel slovenského původu, jeden z nejbohatších českých občanů, majitel agrochemického holdingu Agrofert. Časopis Týden odhadl jeho jmění na 25 miliard korun. V listopadu 2011 založil občanskou iniciativu nazvanou ANO 2011 (Akce nespokojených občanů) a nevyloučil, že by z ní mohla vzniknout nová politická strana.

Podle prosincového výzkumu, který si nechala vypracovat Mladá fronta Dnes, Andreji Babišovi věří více než třetina Čechů v tom, že se bude snažit zlepšit situaci v ČR.

Babišovi věří každý třetí Čech

Důvěru Babišovi vyjádřilo 34 procent dotázaných, 38 odpovědělo, že neví. Podnikateli nedůvěřuje 24 procent lidí, vadí jim jeho údajné špatné renomé, někteří ho podezřívají, že svou novou aktivitou sleduje jen vlastní zájmy. Ochotu dát hlas nové straně, která by chtěla bojovat s korupcí, deklarovalo 54,2 procenta lidí, 31 procent by takovou stranu nevolilo, zbytek neodpověděl.

Psali jsme:

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…