Vláda proti pančování vína. Pokuta až padesát milionů

18.01.2016 16:52

Vláda dnes schválila novelu vinařského zákona. Ta má především zabránit pančování sudového vína a daňovým únikům. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vznikaly v uplynulých letech českým a moravským vinařům pančováním obrovské škody. Šéf vlády je přesvědčen, že novelou bude potlačen černý trh.

Vláda proti pančování vína. Pokuta až padesát milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Předkladatel novely ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskové konferenci po zasedání vlády řekl, že důvodem pro novelu, ke které se dlouho hledal kompromis, byla především alarmující fakta z uplynulých let. „Tady jsme v poslední době zaznamenali silné podněty od Státní zemědělské a potravinářské inspekce, kdy 32 – 38 procent kontrolovaných vzorků nevyhovělo kvalitě a jakosti prodávaného vína. Bylo tu ředění vodou, dodávání glycerolu. Nebyl tu férový trh a čeští a moravští vinaři jsou v nevýhodě. Zákazník je klamán a stát přichází o část příjmů na daních,“ řekl na tiskové konferenci Jurečka. Ten dodal, že přijaté změny by měly problémy odstranit.

Dovozce vína do České republiky bude mít nyní za povinnost nejen dovoz dopředu ohlásit, ale navíc na deset dnů víno nejdříve uskladnit ve své provozovně a nijak s ním nenakládat. „Těchto deset dnů bude vyčleněno pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, aby měla možnost odebrat vzorek a případně rozhodnout, že to víno nebude, pokud nevyhovuje, dále uváděno do prodeje,“ doplnil ministr zemědělství. Novela vinařského zákona dále nařizuje, aby dovozce i vývozce, pokud má vlastní prodejní místo, byl nově registrován u státního kontrolního ústavu, aby dozorové orgány viděly, kdo víno dováži a kde se prodává. K velmi podstatné změně ovšem dochází u těch, kteří víno nedováží ani nevyrábí. „Většinou jsou to různé večerky. A tady se bude moci víno prodávat pouze v obalech, které jsou jen jednou použitelné. Aby tady byla jasná dohledatelnost. Abychom byli schopni zjistit, kdo případně víno pančoval,“ řekl dnes Marian Jurečka. Ten vidí v souvislosti s novelou vinařského zákona jako mimořádně významný sankční režim pro narovnání právního prostředí v oblasti vína. Nově totiž bude možné za pančování vína udělit pokutu až padesát milionů korun jako je tomu u falšování potravin.

Vinaři novelu zákona, který je klíčový pro jejich podnikání, vítají, ale mají obavy, že i vládní novela se při známé české vynálezavosti bude obcházet. „Já nemám problém být registrován či koncesován. Ale podoba novely vinařského zákona je lobbistická darebačina, které podlehl jak ministr zemědělství, tak premiér. Zvítězili ti velcí jako Valtice či Bohemia sekt. Kvituji, že je snaha omezit pančování sudového vína, ale ono se to děje i u lahví. I tam se pančuje, takže se zas tak mnoho nevyřeší,“  řekl ParlamentnímListům.cz Radovan Kunc, zástupce vinoték. Zbyněk Vaďura z Vinařství Vaďura Polešovice je spíše skeptik. „Pro devadesát procent lidí u nás je klíčová cena. A dokud za nízké ceny budou lidé kupovat sudové víno, tak se taky bude dovážet jakýmkoliv způsobem. Aby to nebyly skutečné patoky, je třeba také apelovat třeba na celníky. To je můj názor,“ myslí si Zbyněk Vaďura z Vinařství Vaďura Polešovice.

Situaci v českém vinařství pozorně sleduje i Ivo Valenta, senátor za Stranu soukromníků České republiky. Ten spolu s předsedou Asociace soukromých zemědělců ČR Josefem Stehlíkem svolává na 26. ledna 2016 do Uherského Hradiště kulatý stůl pod názvem „Budoucnost vinařství v České republice“. Klíčovými tématy setkání budou především dotační politika a perspektivy českého vinařství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…