Prezidentův syn: Ať se lidi po čase zamyslí, zda jim je bez Klause líp

20.02.2013 12:53

Václav Klaus mladší nečekaně aktivně vstoupil do prezidentské volby, když před druhým kolem podpořil Miloše Zemana proti Karlu Schwarzenbergovi. V rozhovoru s Barborou Tachecí pro MF DNES však především hájil své předky. Dědečka, který byl nařčen z kolaborace s fašistickým slovenským Štátem, a také otce, odcházejícího prezidenta, v poslední době kritizovaného především za vyhlášení amnestie.

Prezidentův syn: Ať se lidi po čase zamyslí, zda jim je bez Klause líp
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Amnestii, kterou vyhlásil jeho otec, Klaus v zásadě schvaluje. „S odpuštěním těch ročních trestů a podmínek problém nemám. Propuštění těch dědečků, nebo spíš dědků, nad 75 let beru taky jako jistý akt milosrdenství,“ vypočítává jednotlivé body amnestie.

A pokud jde o nejkontroverznější bod zastavení stíhání, tak problém vidí úplně jinde, než v prezidentovi. „Když je někdo zločinec, tak nechápu, že ho stát nedokáže za deset let odsoudit,“ říká Klaus junior. Novináři by podle něj měli honit spíše liknavé soudce a státní zástupce, než hlavu státu. „Upřímně - mě ta amnestie připadá v pořádku,“ uzavírá.

Tragicky nevnímá ani fakt, že jeho otec odejde z prezidentské funkce méně populární, než býval. Podle něj se dokázal udržet na politickém výsluní dost dlouho. „Asi o dvacet let déle než většina ostatních,“ poznamenává. Důvodem podle jeho syna bylo i to, že Klaus nikdy nedbal na popularitu a nálady lidí, ale důsledně hájil svá stanoviska.

V březnu odejde do politické penze a jeho syn doporučuje občanům malý test. Po roce či dvou od jeho odchodu se mají zamyslet, jestli se jim bez Klause skutečně žije lépe. „Jestli má práci, kterou měl, jestli má na účtě o dvě nuly víc, jestli je skandálů v novinách méně, jestli ještě nějaký politik občas řekne něco kontroverzního o solárních panelech, Unii, nebo euru,“ doporučuje Klaus.

Lidé by se podle něj měli s odstupem podívat zpět, zda je jejich život bez Klause nějak dramaticky šťastnější.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…