Tomio Okamura poradil lidem, jak změnit systém

22.01.2013 10:17

Nezávislý senátor Tomio Okamura vyzývá v prohlášení, které rozeslal médiím, občany, aby tlačili na politiky a chtěli změnu ze stávajícího klientelistického systému na skutečnou demokracii. Nynější uspořádání podle něho není žádnou demokracií, ale spíš oligarchií.

Tomio Okamura poradil lidem, jak změnit systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktéři Holešovské výzvy svolali do Prahy sněm. Hlavním tématem bylo svržení vlády Petra Nečase

Systém, jehož prostřednictvím nám politici vládnou, je podle Okamury pomyslným začarovaným kruhem, kdy není možné sestavovat silné vlády a koaliční vlády musí korumpovat své partnerské strany, poslance a nakonec i voliče.

„V našem případě to je vláda velkých megafirem, kmotrů a jejich nástrojem jsou pak jednotlivé strany. V rámci těchto stran nemají ani slušní politici šanci prosadit jakoukoli účinnou změnu. V takovém systému panuje jediný zájem  - s pomocí kmotrů a jejich peněz získat moc a pak z veřejných zdrojů tyto peníze kmotrům se ziskem zpět vracet,“ míní senátor.

Celý článek ZDE

Řešením je nová Ústava

Kvůli tomu pak prý jdou stranou zájmy běžných občanů, kteří ani nemohou politiky účinně kontrolovat či odvolat. „Řešením je skutečná změna ke skutečné demokracii. Odvahu veřejně prezentovat návrhy na změnu systému mi dala také kniha ekonoma Pavla Kohouta, která popisuje příčiny současných problémů a navrhuje potřebnou změnu - novou Ústavu ČR,“ zmiňuje Okamura v komentáři.

Ten se zúčastnil sobotního pražského setkání občanských iniciativ, kde mluvil i poslanec Vít Bárta či advokátka Klára Samková a právě zmíněný Pavel Kohout. Ten ve své knize de facto navrhuje přejít k prezidentskému systému, v němž by bylo jasné, kdo nese za co odpovědnost a nebyly by žádné tahanice o ministerská a další vládní křesla, neboť by je plně dle své vůle obsazoval prezident.

„Já sám tak zásadní věc bez Vás neprosadím. Je třeba přesvědčit většinu poslanců i senátorů. Čím větší tlak na ně bude od občanů, tím lépe je půjde přesvědčit, aby se vzdali svých dosavadních jistot,“ konstatuje senátor. Slušným zákonodárcům podle jeho slov taková změna naopak ulehčí, nebudou prý závislí na kmotrech a stranickém vedení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…