Milionáři, odkud máš miliony? Těžký osud zákona, který měla připravit Peake

26.04.2012 6:54

Zajímavým testem projdou po předpokládaném pátečním vyslovení důvěry vládě členové platformy Karolíny Peake ve chvíli, kdy do sněmovny doputuje návrh zákona o prokazování původu majetku, ať už z dílny ČSSD, nebo Věcí veřejných. Vždyť sama vicepremiérka pro boj s korupcí ho měla ještě v barvách původní strany vypracovat a předložit do vlády.

Milionáři, odkud máš miliony? Těžký osud zákona, který měla připravit Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nelehká volba bude čekat členy platformy Karolíny Peake ve chvíli, kdy se ve sněmovně objeví návrh zákona o prokazování původu majetku. Podle jeho zastánců je to nejúčinnější recept na boj s korupcí. Dosud se však nenašla politická vůle pro jeho přijetí. Až bude znovu předložen, dá se předpokládat, že pro něj budou hlasovat jak poslanci ČSSD a KSČM, tak i nová „konstruktivní opozice“ tvořená klubem Věcí veřejných.

Pro jeho schválení ale bude podstatné, jak se k němu postaví členové platformy Karolíny Peake. Ti buď mohou zachovat věrnost protikorupčnímu programu Věcí veřejných, za který byli do sněmovny zvoleni, nebo naopak prokázat loajálnost stranám ODS a TOP 09, které proti takovému nápadu vždy vehementně vystupovaly a odsuzovaly ho jako nesmyslný a populistický.

Apely na Peake byly házením hrachu na zeď

Hodně velké dilema to bude především pro vicepremiérku pro boj s korupcí Karolínu Peake, která ještě v polovině minulého měsíce na sebe coby místopředsedkyně Věcí veřejných vzala úkol, že návrh zákona vypracuje a začne s koaličními partnery vyjednávat o jeho podpoře. Tehdy předseda VV Radek John uvedl, že jeho strana se při přípravě zákona inspirovala v Itálii, kde úřady kontrolují daňová přiznání vlastníků luxusního majetku.



Už tehdy ale někteří spolustraníci podezírali Karolínu Peake, které předtím pomohli do nově vytvořené funkce vicepremiérky pro boj s korupcí, že to zase až tak vážně nemyslí. „V desítkách se mohou počítat mé apely na výkonné radě na Karolínu Peake, aby zákon předložila do vlády! Dokonce ho od nás dostala i zpracovaný a předpřipravený. Stejně to nikdy neudělala, i když to na výkonné radě slibovala,“ prozrazuje pro ParlamentníListy.cz bývalý místopředseda VV Tomáš Jarolím, jak podle něj v praxi vypadal navenek stavěný protikorupční étos vicepremiérky. 

Věci veřejné to s předložením návrhu nevzdávají

„Stejně tak se holedbala na veřejnosti, jak předloží do vlády prodloužení skartační doby pro Konsolidační agenturu. Tuto žádost dostala oficiálně ode mne již před půl rokem a dodnes tak neučinila. Budu se snažit obojí předložit do vlády jinak,“ nehodlá se Jarolím jen tak vzdát. ParlamentníListy.cz reakci vicepremiérky Peake, jaký je tedy její skutečný postoj k zákonu o prokazování původu majetku, zatím nezískaly.

Návrh tohoto zákona předložila ČSSD loni v únoru. Lidé by podle návrhu museli dokládat výši příjmů, pokud si pořídí cenné papíry za více než pět milionů korun nebo nemovitosti dražší než 20 milionů korun. Pokud by nebyli schopni prokázat, že si na ně vydělali, zaplatili by z dané částky daň ve výši 76 procent. Příjmy neměli dokládat plošně všichni majitelé nemovitostí či cenných papírů, ale pouze ti, u nichž bude mít finanční úřad podezření, že si na ně nemohli vydělat sami.

ČSSD si postoj platformy Karolíny Peake otestuje

Změněné situace ve sněmovně chce ČSSD využít k zopakování pokusu. „Předpokládám, že předložíme nejen tento návrh zákona, ale také například zákaz anonymních akcií,“ prozrazuje pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu a jeden z předkladatelů návrhu Jeroným Tejc, že platforma Karolíny Peake bude muset veřejně odhalit svůj postoj k tomuto protikorupčnímu opatření.

Návrh na zamítnutí předlohy sociálních demokratů podali Zbyněk Stanjura z ODS a Helena Langšádlová z TOP 09. Pro zamítnutí bylo 94 poslanců, jen 64 proti. „Rozhodně souhlasím s tím, že každý musí prokázat původ svého majetku. Právní úprava však musí být dobře připravena, což návrh ČSSD nebyl. Například vůbec nezohledňoval výchozí úroveň majetku a podobně,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz svůj tehdejší postoj místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Ukradli jste nám stát, vraťte ho zpátky

K volání po přijetí zákona na prokazování původu majetku politiků a veřejných činitelů se začátkem dubna přidaly i občanské iniciativy, které na svých stránkách zveřejnily výzvu pod názvem „Ukradli jste nám stát, vraťte ho zpátky“. Jejich cílem je vyvolat změny, které povedou k obnovení skutečné demokracie a právního státu, vyšetření napojení organizovaného zločinu a takzvaných kmotrů na politiku, veřejnou správu a justici. Poslední kapkou pro ně bylo zveřejnění odposlechů exprimátora za ODS Pavla Béma a podnikatele Romana Janouška.

Hlasitým zastáncem zákona o prokázání původu majetku, který by umožňoval následnou konfiskaci nelegálně získaného majetku, vždy byl bývalý premiér a možný budoucí kandidát na prezidenta Miloš Zeman. „Třikrát jsme jej předkládali v parlamentu, třikrát nám to zamítla pravice s argumentem, že je to administrativně náročné,“ připomněl Zeman během nedávné přednášky na téma vládní politika v době krize.

„Falešnou, hloupou a zlou“ pomluvu by zákon „vyvrátil“

Existence tohoto zákona by podle Zemana pomohla „vyvrátit“ pochybnosti o korupci bývalého ministra spravedlnosti. „Traduje se, že Pavel Němec přijal úplatek ve výši 162 milionů za propuštění katarského prince. Je to falešná, hloupá a zlá pomluva a jediné, co by ji pomohlo vyvrátit, je zákon o prokázaní původu majetku, který by dokázal, že v majetkovém přiznání pana Němce žádná taková položka nefiguruje. Právě jsem vám podal návod, jak se vyhnout žalobě,“ pobavil Zeman posluchače.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…