Prý vymyslel totální blb: Politici závodí, kdo se víc vyděsí

09.05.2012 13:42

REVUE Začátkem příštího roku vejde v platnost nová evropská směrnice upravující chov prasat. Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, pro farmáře to bude znamenat i povinnost dát prasnicím do kotců hračky. Měla by ale EU do těchto oblastí zasahovat? Politici, kteří se unií s kritickým pohledem zabývají, mají jasno. Zavřeme do těch kotců s hračkami raději evropské úředníky, uvedl například ironicky senátor Petr Pakosta.

Prý vymyslel totální blb: Politici závodí, kdo se víc vyděsí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozpůlené prase na zabijačce

Budování sociálních návyků je patrně podle Evropské unie důležité nejen v mezilidských vztazích, ale i mezi prasaty. Z toho důvodu se napříště nebudou moci prasnice chovat odděleně, jak tomu bylo dosud, ale pouze ve skupinách. A v kotcích budou muset mít navíc hračky. Vepřové maso od chovatelů, kteří tuto změnu neakceptují, bude od nového roku považováno za nelegální a nebude se smět prodávat.

Společné kotce a hračky? Ano, ale pro úředníky unie

Jasný vzkaz eurounijním úředníkům poslal senátor Petr Pakosta (dříve ODS, nyní nezařazený). „Já bych takové kotce vybudoval a pak tam zavřel všechny tvůrce evropských směrnic a ty hračky bych jim tam klidně dal taky, ale nebyly by to psací potřeby, aby nemohli psát další podobné směrnice. Bylo by však potřeba zvýšit to hrazení, aby nemohli utéct,“ vysmál se novému nařízení senátor.

Protože sám podle svých slov dříve řadu let v zemědělství pracoval, tak ví, jak chov prasat funguje. Proto prý takovou normu musí považovat za naprostý nesmysl. „To mohl vymyslet jen někdo, kdo vůbec netuší, co chov prasat obnáší. Teď jen zůstává otázkou, zda bude konkrétní podobu těch prasečích hraček řešit další směrnice,“ doplnil Pakosta.

Podle senátora Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz) mohl něco takového vymyslet jen "totální blb", který o chovu prasat nemá ani nejmenší představu. „Každý sedlák i v té nejzapadlejší vesničce dobře ví, že není možné prasnice chovat pohromadě. Jednak se budou vzájemně napadat a také budou likvidovat ta malá selata,“ kritizuje.

Nepřijatelný zásah do volného trhu

„Samozřejmě se to promítne i do cen vepřového masa. Ostatně tímhle jsme si tu už víceméně chovy zlikvidovali. Já pocházím ze zemědělské rodiny a v okamžiku, kdy byla informace o této směrnici zveřejněna, jsem o tom diskutoval s lidmi, kteří se chovem prasat zabývají, a přesně tohle vám každý řekne. Člověk si myslí, že větší blbost z Bruselu už přijít nemůže a tohle je důkaz, že může,“ odsoudil zásah do svobodného podnikání senátor Doubrava.

Ekonom a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach, který působil také jako poradce prezidenta Václava Klause, je přesvědčen, že oproti farmářům nemohou bruselští úředníci vědět více o tom, jak se prasata mají chovat. To samé dle jeho slov platí i v případě chovu slepic, jehož nařízená úprava přinesla dramatické zvýšení cen vajec.

„Stejně jako nařízení o klecích pro slepice zdražuje vejce, tak v tomto případě dojde ke zdražení vepřového. V naší zemi šla už tak produkce vepřového dolů a to právě kvůli všemožným směrnicím a nařízením a dalším požadavkům na zemědělce. Situace se u nás překlápí v neprospěch produkce a ve prospěch dovozu, což by mě jako liberálnímu ekonomovi nevadilo, pokud by to bylo přirozené. Pokud se to ale děje na základě směrnic, tak to opravdu vede jenom ke zdražování,“ míní Mach.

Tohle podle šéfa Svobodných vymýšlejí lidé, kteří většinou s prasaty nikdy nepřijdou do styku. „Jsem skeptický k tomu, že by se tento trend mohl zvrátit. Teď je to nařízení o chovu prasat, příště zase přijde další absurdní směrnice. A tohle je pouze jeden střípek z mozaiky argumentů, které mě vedou k tomu, že by Česká republika z EU měla vystoupit,“ vysvětlil ekonom Mach, proč podle něho členství v EU naší zemi škodí.

„Na tuto směrnici jsme upozorňovali už při vítání kancléřky Merkelové u Pražského hradu. My proti této politice dlouhodobě protestujeme, jsme si vědomi, že to poškozuje občany a samozřejmě i chovatele, tedy prodražuje to veškerou výrobu i následnou konzumaci,“ upozornila předsedkyně Suverenity a kandidátka na prezidentský úřad Jana Bobošíková.

„Jsem přesvědčena, že ale ještě nejsme u samého konce absurdit, které dokáže unijní byrokracie vyplodit. Určitě může přijít i něco horšího, bohužel,“ dodává nevesele.

Kdybychom podle Bobošíkové měli kvetoucí ekonomiku, kde by všichni měli ty nejlepší léky, chodili do nejlepších škol a měli zabezpečení ve stáří, teprve potom by mohl přijít na řadu prostor kupovat prasnicím do kotců hračky, nebo zvětšovat slepicím kotce.

Dejme prasatům sociální dávky, to jediné prý schází

„Pokud má nějaký farmář zájem přivazovat prasatům kolem krku růžové mašle a kupovat jim barbíny, je to jeho problém, ale ne z příkazu Evropské unie. Je jasné, že farmáři tomu rozumí lépe než úředníci a tím už se dostáváme k principu fungování EU a deficitu demokracie. Tedy že o problémech občanů rozhodují vzdálení byrokraté, kteří o tom často nic nevědí. A teď si představte, kdyby chtěl každý jeden farmář znát původce této směrnice. To není český ministr zemědělství, na kterého si může v uvozovkách sáhnout, nebo ho příště nevolit, ale je to nevolený úředník z Bruselu podpořený jakousi komisí volenou velmi sporně. Není to vůbec dohledatelná zodpovědná osoba, na to si dejme pozor,“ varuje šéfa Suverenity a bývalá europoslankyně.

„Ta unie je tak zoufalá, že už se to skoro nedá komentovat,“ reagoval zprvu senátor a dlouhodobý kritik fungování EU Jaroslav Kubera z ODS. „Tady už jenom schází, aby prasata dostávala sociální dávky, už jen to jim bude chybět. Budou mít hračky, budou v kolektivu, což je určitě hrozně důležité a mohla by se také určitě zúčastňovat nějakých prvomájových pochodů,“ naštval se.

Kubera se navíc domnívá, že unie vůbec nereflektuje na problémy spojené s její současnou hlubokou krizí. „Je fascinující, jak celá ta krize Evropskou unii válcuje a oni už mají přejeté nohy, válec se jim blíží k břichu, a přesto pořád vymýšlí. A my se od unie navíc ještě takové blbosti učíme. Třeba zákon o veřejných zakázkách, to je takový guláš, že se v tom nevyznají už ani jeho autoři, natož lidé, kterých se to týká,“ srovnává senátor.

„Když se díky unii zdražila vejce, tak mě fascinovaly ty fronty těch bláznů, co si najednou ve slepičárnách kupovali slepice, tak jestli takhle budou šílet i u selat. To si pak budou lidi s vozejkama jezdit i pro prasata. I když já už jsem také pro jistotu kvůli krizi vysadil brambory. Pokračuje to celé neuvěřitelným způsobem a skončí to špatně,“ odhadl v závěru osud současného evropského integračního procesu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…