„A my utečeme kam?!“ Bez cenzury. Viděli a slyšeli jsme na venkově

19.04.2022 12:07 | Reportáž

REPORTÁŽ „To není demokracie, ale bordel.“ „Kam budeme utíkat my?“ Strach z chudoby, nedostupné zdravotní péče, práce, bydlení, vzdělávání atd. Řada lidí na moravském venkově se už teď obává, že pod taktovkou ODS nakonec i přes veškerou obětavost drtivé většiny národa, dojde ke zhoršení vztahů mezi Ukrajinci a Čechy. „Dravci se sbíhají ke kořisti.“ ParlamentníListy.cz projely okresy Brno-venkov a Břeclav.

„A my utečeme kam?!“ Bez cenzury. Viděli a slyšeli jsme na venkově
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vlajky na venkově

 „Vláda opravdu na nás nemyslí. Dřív neskutečně rozhazovali a dělali přiblblou sociální politiku a teď máme ODS, která se snaží utahovat a dělá pravicovou politiku,“ říká šedesátiletá paní Zdena. I když k minulému kabinetu měla zásadní výhrady, současný přinesl další zklamání.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42652 lidí

Sama má zkušenost s podnikáním, školstvím i s politikou. Celé jméno ale nechtěla zveřejňovat. Jak říká, zná už dost blbců, se kterými musí bojovat. V souvislosti s českou politickou scénou přesto byla ochotná, podělit se o názor: „S Ukrajinou se vrhli na velkou pomoc. Já s tím souhlasím, protože bych nikdy nechtěla zažívat, co chudáci na Ukrajině,“ předesílá. Nicméně způsob prezentace pomoci potřebným nepovažuje za nejšťastnější. „V podstatě je jejich politická filozofie taková, že mezi Čechy a Ukrajinci vznikne za chvíli negativní vztah, a to je škoda. Blbci nevysvětlíte, že jeho soused, který utíká z války, dostane pět tisíc za nic, může jít zadarmo k doktorovi, děti zadarmo do školy. Vláda to dělá úplně špatně,“ kritizuje.

Osobně se obává, že nebezpečí vytváření konfliktů mezi Čechy a Ukrajinci kabinet podceňuje. Za příklad dává způsob integrace dětí do škol. „Vše mohli propagovat úplně jinak. Třeba: Samozřejmě, přijmeme děti do škol. Ano, jistě ze zákona budeme nejdříve přijímat české děti a pro ukrajinské děti vytvoříme postupně podmínky, protože povinnost ukrajinských dětí bude chodit až od září atd. atd.,“ vypočítává s tím, že logicky dojde ve třídách k navyšování kapacity. „Budou se vytvářet třídy, kde se budou děti učit česky. Většina ředitelů předpokládá, že až se naučí česky, tak je přidají do běžných tříd. Jak to řešit? Pokud je volné místo ve školách, zvýší počet tříd. Když je nebudou mít?  Zvýší kapacitu tříd. Máte třeba pětadvacet žáků ve třídě, no tak jich bude třeba pětatřicet. Co to udělá? To si dokážete představit! Jistě, dřív byly třídy po čtyřiceti, ale dřív také děti jinak poslouchaly,“ říká a věří, že se snad děti naučí ostatním pomáhat a to, že je potřeba druhým rozumět. „Nic neodsuzuji, jen říkám, že musí být vše promyšlené,“ dodává. 

Byty Ukrajincům? A k tomu ODS

Další otázkou je bytová politika. „Nesmí se stát, že někdo žádá o byt, ale nedostane ho, protože město rozhodne, že ho dostal Ukrajinec. Ne, musí existovat jasný, spravedlivý systém s přihlédnutím ke katastrofálním podmínkám, které někteří Ukrajinci mají,“ popisuje. Za příklad dává situaci v nedaleké obci, kde bytová komise raději dopředu jasně sdělila, že nehodlá nikoho upřednostňovat a obecně dodává: „Nikdy jsme se s tím nesetkali. Česká republika byla vždycky proti migrantům, teď se vše obrátilo, patříme k nejaktivnějším zemím EU, která pomáhá ve všech formách i tím, že dodáváme na Ukrajinu zbraně. To se odráží na ekonomické situaci každého z nás.“

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Na slova o povinnosti pomáhat a uskromnit se, která v médiích slyšíme každý den, reaguje věcně: „Když pomáháte, musíte počítat s tím, že ujídáte ze svého koláče. To je logické,“ zdůrazňuje.

Jen s důvěrou k ODS je to slabší. „Když vidím jejich sněm, jak se zase dravci sbíhají ke kořisti. Je mi jasné, že sotva toto období skončí, zase začnou řvát, že jsme se zadlužili a dostanou ekonomiku tam, kde byla za Nečase. Kdykoliv vládla ODS, vždycky byly průsery,“ popisuje. „Svět se dostal do katastrofálního stavu, kašle se na morálku, neřeší se porušování zákonů a vyhlášek. Každý si nakonec dělá, co chce. To není demokracie, to je bordel,“ dodává s tím, že tohle nemůže dobře dopadnout.  

Topíme dřevem, pořídíme sluneční kolektory

Kdo mohl, zafixoval cenu energií a mění systém vytápění. Na venkově jde na dračku dřevo. Kdo ještě sluneční kolektory nezakoupil, alespoň po nich touží. 

Sluneční kolektory na domech. Ilustrační foto: Daniela Černá

Na vesnicích lidé vyváží ztrátu kvůli inflaci „vlastní produkcí“. O tom, na čem ušetřit, ale přemýšlejí úplně všichni. Navíc vědí, že hůř teprve bude. V souvislosti s cenami potravin jsou slyšet stále stejná slova: „Úplná katastrofa.“ 

V okrajových částech měst a na vesnicích nakupuje jen ten, kdo se nemá jak do hypermarketů dostat. „Hrůza, hrůz,“ komentuje drobná seniorka s bílými vlasy pečlivě staženými do drdolu. „Nedělají nic. A jak se víc mám ještě uskromnit?“ ptá se a ukazuje pár nakoupených věcí v tašce.

Další reakce jsou stejné. „Řeším ceny. Chodím tam, kde je levněji. Za stejnou cenu udělám v nějakém hypermarketu větší nákup. A jak se uskromnit? Také nevím. Nemám na to názor. Jedu na doraz, abych pravdu řekl,“ zní další reakce po prostudování účtenky. Starší lidé často litují své děti a vnuky: „Nebudou se mít tak blaženě jako my, ale oni si své místo vybojují.“

„Kdyby používali zdravý rozum!“

Válka, strach o existenci, špatné zprávy, vysoké ceny, nízké platy. Do toho vytrvalý boj „za samozřejmé kraviny“. A tak už se někteří ani nebojí, dodržet typicky české heslo: Když je nejhůř, můžeme začít nadávat víc: „Co kdyby si snížili platy a vyzkoušeli si žít za minimum!“ vzkazuje politickým elitám čtyřicetiletá samoživitelka Jana se dvěma dětmi. „Kdyby neprojebávali prachy a používali zdravý rozum, tak bychom v té pr…. nebyli,“ rozčílila se a ptá se: „Kam budeme utíkat my? A teď si to do těch novin upravte, jak chcete!“

Na venkově. Fota: Daniela Černá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…