„Děte už do pí*i, chápete, do p**i!“ Politik ODS se rozzlobil. Ptali jsme se na dotace kolem předsedy Fialy. Tady další várka zjištění

25.09.2021 5:00 | Seriál

ParlamentníListy.cz mají letité kontakty na některé zástupce ODS v Brně. Spojuje je postava muže z šedé sféry ekonomiky. Opakovaně nám dal cenné indicie a propojil do té doby neznámé vztahy. Tentokrát jsme se snažili dopátrat vazeb kolem předsedy ODS Fialy. Odpovědí nám byl vulgární vzkaz, který uvádíme v titulku. Důvod? Chtěli jsme prý znát přesuny desítek milionů korun v rámci rozlišných dotací a grantů. Nejprve se proto budeme věnovat jim.

„Děte už do pí*i, chápete, do p**i!“ Politik ODS se rozzlobil. Ptali jsme se na dotace kolem předsedy Fialy. Tady další várka zjištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo pro 29. kongres ODS

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí
ParlamentníListy.cz před necelým měsícem otevřely téma dotací pro obecně prospěšnou společnost Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK). Mezi spoluzakladatele patří předseda opoziční ODS Petr Fiala. Ten v CDK působí už jen jako odborný garant ve správní radě a nepobírá za to žádný plat ani náhrady.

Nyní jsme byli upozorněni na smlouvu o partnerství s finančním příspěvkem vyšším než 20 milionů korun.

Zmíněnou smlouvu podepsali zástupci Centra pro studium demokracie a kultury, které vystupuje jako příjemce, a také tři partneři, Masarykova univerzita v Brně, Univerzita Hradec Králové a obecně prospěšná společnost Civipolis.

Účelem této Smlouvy je: „Upravit vzájemnou spolupráci Příjemce a Partnerů, kteří společně realizují Projekt Vzdělávání 2.0 - Rozvoj klíčových kompetencí prostřednictvím podpory vzdělávání zaměřeného na cíl v rámci Operačního programu Výzkum, Vývoj a Vzdělávání,“ stojí ve smlouvě, která je volně dostupná na internetu.

Práce je rozdělena tak, že Centrum pro studium demokracie a kultury bude projekt řídit, připravovat materiály, provádět lektorskou činnost, připravovat a řídit konference a semináře, provádět publicitu projektu či průběžně vyhodnocovat projektovou činnost.

Partneři projektu budou například připomínkovat a hodnotit výstupy z projektu, spolupracovat na definování potřeb cílové skupiny či na návrhu změn a doplnění projektu nebo také každý měsíc odevzdávat výkaz práce.

PL chtěly vidět konkrétní výsledky. Hmatatelné výsledky, výstupy, zprávy, jména řešitelů i jejich odměny.

Jenže bližší informace o celém projektu není jednoduché vyhledat.

Na stránkách Civipolis je alespoň zmíněn záměr celého projekt.

„Cílem projektu Vzdělávání 2.0 bylo pomoci stávajícím i budoucím učitelům s výukou společenskovědních předmětů vedoucích k získání sociálních, personálních a občanských klíčových kompetencí na základních a středních školách. V průběhu projektu jsme realizovali akční výzkum potřeb učitelů a evaluaci projektu,“ stojí na stránkách.

Vybrané pasáže ze smlouvy

...

Zajímavá je celková částka.

Zúčastnění si rozdělili přes 20 milionů korun.

Centru pro studium demokracie a kultury bylo přiděleno 9,6 milionů, Masarykova i univerzita v Hradci Králové obdržely každá po 4,8 milionech a Civipolis 1,1 milionu.

Anketa

Je pro vás manželství homosexuálů důležité téma, podle kterého se bude rozhodovat ve volbách?

4%
hlasovalo: 26789 lidí
Podle webových stránek projektu, který byl spolufinancován z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, byl zahájen 1. dubna 2017 a trval do 31. března 2020.

„V rámci projektu Vzdělávání 2.0 vznikla celá řada výstupů, které jsou určeny pro širší a především odbornou veřejnost a jsou dostupné pod níže uvedenými odkazy,“ stojí na webu.

Některé můžeme jmenovat: Klíčové kompetence v současných učebnicích: analýzy vybraných učebnic a učebnicových řad z hlediska klíčových kompetencí a jejich rozvoje, Návrh na zohlednění inovací v akreditacích studijních programů zaměřených na výkon regulovaného povolání pedagogického pracovníka či katalog návrhů na rozvoj personálních, sociálních a občanských kompetencí učitelů ZŠ/SŠ.

Naše redakce se obrátila na zmíněné subjekty, kdy nás zajímalo, co konkrétně projekt znamenal, co konkrétně přinesl, kdo konkrétně se na něm podílel, jaká hodinová mzda byla vyplácena lidem participujícím na projektu, případně jak byla suma rozdělena mezi řešitele projektu a zda můžeme vidět hmatatelné závěry spolupráce a vykázané plnění.

Za CDK reagoval František Mikš. „V prvé řadě očekávám veřejnou omluvu za ten dezinformační a manipulativní článek v PL, napsaný s neskrývaným cílem poškodit jméno prof. Fialy. Dodnes ho máte na stranách v rubrice „doporučujeme“. Okamžitě ho stáhněte, omluvte se, a pak se můžeme o něčem bavit, dám vám kontakt na řešitele projektu, kteří vám informace poskytnou, i když si je jistě lze vyhledat na webu. Popravdě jsem hluboce znechucen úrovní vašeho psaní a úrovní PL a mám obavu, že vše zase zneužijete před volbami k pomluvám a lžím,“ vzkázal.

Mikš reagoval jako jediný. Zbylí příjemci milionů během několika dnů neodpověděli.

A teď na začátek příběhu.

ParlamantníListy.cz mají řadu poznatků k několika spolupracovníkům předsedy ODS Fialy. Právě o konkrétní vazby nám šlo. Proto jsme požádali shora uvedený zdroj z šedé sféry ekonomiky o řešení. „Já to nevím, ale spojím vás, ale nevím, je nějakej nasranej, jestli se s váma bude chtít bavit, je to ODSák a vy prej šťouráte v nějakejch dotacích,“ uvedl.

A tak se stalo, co jsme předpokládali. Údajný přívrženec ODS vztekle vzkázal, ať jdeme do píči. To pak ještě jednou zopakoval.

V dalším pokračování se budeme věnovat časopisu Kontexty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…