„Díky, drahé Česko.“ Dostal účet za plyn. Řekl pravdu o roce 2023

15.11.2022 11:52

Rok 2022 se pomalu blíží ke konci. S novým rokem začíná platit zastropování cen plynu a elektřiny na úrovni 3 Kč za kWh a 6 Kč za kWh. Už se objevují varovné hlasy, že občany čeká studená sprcha, protože budou platit dvojnásobek toho, co dříve. „Hned po novém roce dostanete za uši ‚stropem‘ a ono se to srovná,“ vzkázal například člověku, který se divil, že dostal za elektřinu přeplatek, akcionář firmy ČEZ Michal Šnobr. A nový ceník dostal také analytik Štěpán Kotrba. „Takže počítáno od covidu po dnešek budu platit od nového, Fialově regulovaného roku 2023 čtyřnásobek. No řekněte, drahé Česko, není to úžasné, když vím, že tím pomáhám demokracii na Ukrajině?“ ptá se.

„Díky, drahé Česko.“ Dostal účet za plyn. Řekl pravdu o roce 2023
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plynoměr, ilustrační foto

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí
Konec roku se kvapem blíží a s ním i ceny zastropované vládou. O jejich platnosti už distributoři plynu i elektřiny své zákazníky informují. A jak upozorňuje hned několik analytiků, faktury budou vyšší, než na jaké byli lidé zvyklí.

Jak upozorňuje Daniel Hůle z Člověka v tísni, ceny budou nyní všude stejné. „Z vládního cenového stropu se stalo cenové dno. Milionům domácností stoupne v roce 2023 cena elektřiny právě na vládní strop, což je téměř dvojnásobek. Komu končí fix, připlatí ještě víc,“ míní.

A před tím, jaké budou zastropované ceny, varuje i nespokojený akcionář firmy ČEZ Michal Šnobr. „Doufám, že si vláda Petra Fialy uvědomuje, že stropy 6 Kč/kWh u elektřiny a ještě více u plynu 3 Kč/kWh nebudou stačit, a že do konce a v novém roce přijde ‚náraz‘ nespokojenosti. Porovnání pro většinu domácností s rokem 2022 úplně ‚mimo obrazovku‘,“ upozorňuje vládu.

Okomentoval také přeplatky, které někteří lidé dostávají. „Hned po novém roce dostanete za uši ‚stropem‘ a ono se to srovná,“ vzkázal člověku, který dostal 4302 Kč přeplatek a ještě mu byly sníženy zálohy.

Nový ceník plynu dostal i analytik Štěpán Kotrba. A se svými poznatky se podělil s ParlamentnímiListy.cz. „Tak jsem dostal sáhodlouhý ceník plynu od Pražské plynárenské na příští rok... Mnoho čísel totálně nepřehledných, ale dle zákona. Abych se v něm zorientoval, vytáhl jsem si i faktury za léta minulá. A přidal jsem tu za rok letošní... A to jsem neměl dělat. V letech 2017–2019 jsem za vytápění rodinného domu platil cca 880 Kč za MWh + 310 Kč za měsíc. Stát si na DPH nevzal nic,“ popsal Kotrba.

A pokračoval: „Zlom přišel v roce 2020. Cena za MWh se zvedla na 900 Kč a různé služby plynárny stály 360 Kč měsíčně. V roce 2021 se cena za MWh zvedla na 1300 Kč. V prvním čtvrtletí se ovšem cena zvedla na 1430, v druhém na 1760 a ve třetím čtvrtletí na 2670. Konec roku je k pláči. 3680 Kč za MWh. Samozřejmě zvýšení poplatků si plynárny nenechaly ujít též. 455 Kč za měsíc – musí přece z něčeho také platit drahý plyn. A stát si z této drahoty bere 21 procent.“

„Letošní rok má být prý lepší. Pro dománosti. Mám totiž 11% slevu. Považte! Fialová vláda budiž pochválena. 3250 Kč za MWh + 455 Kč měsíčně. Podnikatelé na tom budou hůř. 5062 Kč za MWh + 455 Kč měsíčně. Jo a to 21% DPH... Děkujme Bohu za globální oteplování. Rozdíl mezi teplou a studenou zimou je znát. Je lépe odletět do Thajska či Afriky,“ usuzuje Kotrba. „Elektřina stoupla zhruba stejně. Takže počítáno od covidu po dnešek budu platit od nového, Fialově regulovaného roku 2023 čtyřnásobek. No řekněte, drahé Česko, není to úžasné, když vím, že tím pomáhám demokracii na Ukrajině?“ ptá se a jako důkaz poskytl ceníky od Pražské plynárenské.

Ceník společnosti Pražská plynárenská
Zdroj: Štěpán Kotrba

Kromě toho má redakce ParlamentníchListů.cz k dispozici i ceník dodávek elektřiny od společnosti PRE, ve kterém se uvádí: „Cena za dodávku elektřiny je 5000 Kč/MWh (6050 Kč včetně DPH) nezávisle na tom, zda máte vysoký nebo nízký tarif. Stálý měsíční plat je 130 Kč/odběrné místo/měsíc (157,30 Kč včetně DPH).“ Upozorňuje také, že tyto ceny jsou bez daně z elektřiny a bez cen za související služby v elektroenergetice. Jak je z ceníku patrné, celkové ceny elektřiny se od prvního ledna v podstatě zdvojnásobují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…