„Rangers měli sledovat ČT Art, aby slyšeli slovenštinu. Samý ko*ot a p*ča.“ Rakušanův politik hodnotil Slavii. Jenže si spletl státy…

20.03.2021 10:44

Předseda likvidační komise a radní města Kolín Petr Král (STAN, Změna pro Kolín) nevidí v hrubém chování hráče pražské Slavie problém. Svou myšlenku rozvedl na Facebooku v tom duchu, že Slováci takto mluví zcela běžně. Těžko soudit, jak to politik myslel. Kúdelovo jméno možná zní slovensky, ale fotbalista se před třiatřiceti lety narodil v Pitíně kousek od Uherského Hradiště.

„Rangers měli sledovat ČT Art, aby slyšeli slovenštinu. Samý ko*ot a p*ča.“ Rakušanův politik hodnotil Slavii. Jenže si spletl státy…
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Inkriminovaný okamžik zápasu pražské Slávie, při němž měla zaznít rasistická slova

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí
Obránce pražské Slavie Ondřej Kúdela byl ve čtvrtek večer nařčen z rasismu vůči finskému hráči Glenu Kamarovi z celku FC Rangers. Vypjatý zápas plný brutálních faulů, zejména ze strany domácích, měl hořkou tečku v podobě údajného rasistického incidentu. Skotové podle všeho vzali spravedlnost do vlastních rukou, když Kúdelu v útrobách Ibrox Parku zbili.

A v pátek na povrch vypluly nové informace, Rangers totiž podobný případ nedávno řešili i v domácí lize. Nepochodili.

Slavný trenér Rangers Steven Gerrard věnoval většinu své tiskové konference po utkání se Slavií Praha hostujícímu obránci Ondřeji Kúdelovi. Ten v 87. minutě po faulu na slavistického mladíka Kuchtu přišel k domácímu Glenu Kamarovi a cosi mu za dohledu televizních kamer pošeptal do ucha. Přesný obsah Kúdelových slov v tuto chvíli neznáme, hráč si totiž zakrýval ústa rukama. Co však známe, je bezprostřední a ostrá reakce domácích, kteří začali Kúdelu nahánět po hřišti a křičet na něj, že je rasista.

Sám obránce Slavie k incidentu uvádí, že o rasismus nešlo, a že Kamaru označil za „zasr*ného chlápka“ (nešikovně přeloženo samotným Kúdelou jako ‚You f*cking guy‘).

Právě na to konto se nechal slyšet kolínský radní Petr Král.

„Hráči Rangers se rozhodně neměli prát, měli odejít ze hřiště pro rasistický výrok, ke kterému se sám pan Kúdela přiznal. Vyřčené slovo má mnohoznačný výklad, ale s přídavným slovem, které zde padlo, je sprostá nadávka nejhrubšího zrna. Nedivím se, bylo to vše velmi vyhrocené, ale fotbalisté ze Skotska nemohou tušit, že na Slovensku se mezi lidem takto hovoří," poznamenal Rakušanův tahoun.

Jak Král dále vysvětlil, v poslední době sledoval dva slovenské snímky na ČT Art, kde se to slovy jako píča a kokot jen hemžilo. Prý patří k realistickému pojetí tamního jazyka a jsou používána věky. „V podstatě zní v každé větě. Je to má zkušenost," zastal se Rakušanův zastupitel Tvrdíkovy červenobílé klaky.

Králova slova prozatím vyvolala jedinou reakci: „Berete na to nějaké prášky?“

Rasismem Kúdely se mají zabývat i nejvyšší orgány UEFA. Ty podle všeho čekají na dostupné hlasové rozbory. Pokud by se ovšem Kúdelova nemístná slova potvrdila, byl by to pro pražský tým i pro jeho osobu nevídaný problém. UEFA razí heslo „Stop racism" už několik let a tresty za porušení jsou radikální.

Ještě jedna věc ale bude české fanoušky zajímat. Pro kouče Gerrarda, dříve oporu Liverpoolu a anglické fotbalové reprezentace, to je v poslední době už druhý incident podobného ražení. Loni na podzim totiž jeho Rangers hráli utkání domácí ligové soutěže proti celku Ross County. Tehdy to pro Rangers na hřišti dopadlo lépe než včera, svého soka převálcovali 4:0. Kouč Gerrard si ale po utkání stěžoval na protihráče Michaela Gardynea, který měl údajně hráče Rangers Connora Goldsona počastovat homofobními výrazy.

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí
Tehdy Gerrard tlačil na to, aby věc prošetřil Stuart Kettlewell, kouč domácích Ross County. „Slyšel jsem jen to, co říkali mí hráči. Nevím, co vyšlo z úst hráče Ross County,“ uvedl Gerrard. Jedním dechem ale dodal: „Je na Ross County, aby si to vyřešili. Ale to, co jsem slyšel od svých hráčů, je vážné.“

V podobném duchu se Gerrard vyjádřil i na včerejší tiskové konferenci, když reagoval na údajný Kúdelův rasismus. „S Glenem mám velmi silný vztah, stoprocentně mu věřím. Další hráči okolo to slyšeli také. Jsem teď naštvaný. Někdy se během kariéry stanou věci, které jsou důležitější než samotný fotbal. To se stalo dnes. Nyní je to na UEFA. Doufám, že to nezamete pod koberec,“ uvedl kouč a dodal, že Kamara je pro něj jako vlastní.

Ondřej Kúdela je fotbalový obránce a bývalý mládežnický reprezentant, od ledna 2018 hráč klubu Slavia Praha. Na klubové úrovni působil například v Kazachstánu. Hraje na postu stopera nebo záložníka. V letech 2007-2008 odehrál celkem dvanáct zápasů za český národní tým do 21 let, gól nevstřelil.

PROHLÁŠENÍ TÝMU „Slavia po odvetě osmifinále odmítá smyšlené nařčení z rasismu. Tým je po incidentu nyní v bezpečí na hotelu pod dohledem skotské policie. Slavia rezolutně odmítá nechutné nařčení jednoho ze svých kapitánů Ondřeje Kúdely z rasistického chování. Slavii už její zakladatelé vtiskli barvy, kde bílá znamená ‚čistotu sportovní myšlenky a čestného boje, kde protivník není nepřítel, ale uznávaný soupeř‘. Dnes je Slavia multikulturním klubem, který si zakládá na úctě k soupeři a vzájemném respektu lidí všech kultur. Odsuzujeme rasismus v jakékoliv podobě. Po jednom ze zákeřných zákroků se Ondřej Kúdela v emocích vyjádřil na adresu svého protihráče: ‚Řekl jsem mu: You‘re fucking guy. Bylo to řečeno v emocích po dvou červených kartách a po řadě brutálních zákroků soupeře, ale naprosto odmítám rasismus,‘ uvedl Kúdela.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …