,,Vy, Češi, nevíte, co Trump způsobil! Zavřít ho." Praha slavila nástup Bidena. A taky neslavila

21.01.2021 13:31

REPORTÁŽ Z příznivců Donalda Trumpa se dělají kriminálníci, jsou pronásledováni a nic dobrého to nepřinese. To řekl pořadatel rozlučky s Trumpem před velvyslanectvím USA. "Opravdu je třeba oslavit, že je ten notorický lhář pryč z Bílého domu," sdělil americký výtvarník, který oslavoval na Staroměstském náměstí nástup Joe Bidena do prezidentského úřadu. Šlo ale o početně velmi malé akce.

,,Vy, Češi, nevíte, co Trump způsobil! Zavřít ho." Praha slavila nástup Bidena. A taky neslavila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Loučení s prezidentským mandátem Donalda Trumpa v pražských ulicích. Větší akce se nekonaly

Jako by USA byly pouhým Idahem a jejich prezidenti vesnickými starosty kdesi na americkém západě. Alespoň tak to včera s návštěvností a zájmem vypadalo na dvou akcích v Praze, které se týkaly dění v Americe a inaugurace nového amerického prezidenta. Hloučky lidí, jinak prázdno a vymeteno. Přesto se ParlamentníListy.cz daly s pořadateli těchto miniakcí do řeči.

Rozloučení s Trumpem

Naproti velvyslanectví USA v Praze postávali v pět odpoledne tři muži a kolem nich třikrát tolik policistů. Dva nesli vlajku oslavující již bývalého prezidenta Donalda Trumpa, třetí měl v barvách americké standardy mikinu, která mu svítila zpod saka. Byl to Luboš Boleček, svolavatel akce, která se dlouze jmenovala Rozloučení se s prvním obdobím vlády Donalda Trumpa a s prvním dodatkem Ústavy USA. Podle něj v USA platí svoboda vyznání, tisku, projevu, právo lidu pokojně se shromažďovat a právo podávat státním orgánům žádosti o nápravu křivd.

"Jsme parta přátel, která by normálně žádnou akci oficiálně nesvolávala, ale kvůli vládním omezením jsme to udělat museli. Chtěli jsme se rozloučit s Donaldem Trumpem, který je pro nás symbolem kapitalismu, který uznáváme, a svobody slova. Trošku se bojíme režimu, který nyní začal vládnout," sdělil Boleček a dodal: "Trump vše, co slíbil, tak splnil a byl ještě lepším prezidentem, než jsme čekali. Občas měl, pravda, nějaké těžko omluvitelné excesy, přesto ho vnímám i díky jeho reformám velmi pozitivně."



Podle Bolečka, který před lety studoval byznys ve "smaragdovém městě" Seattlu, loňské prezidentské volby v USA úplně v pořádku nebyly a největším problémem byla možnost korespondenční volby. Nedávný útok Trumpových přívrženců na Kapitol ve Washingtonu D. C. hodnotí jako nešťastný čin, který se však zbytečně nafukuje. Hnutí Black Lives Matter je prý mnohem nebezpečnější. "To je dnešní Amerika, kde demokratičtí politici vyzývají k násilí své příznivce, ale i členy Antify, a potom sklízejí bouři, když druhá strana udělá to samé," řekl s tím, že se z voličů Trumpa dělají kriminálníci, což nic dobrého nepřinese.

Oslavy nástupu Bidena

"Radikální levičáci vědí přesně, co dělají. Jsou bezohlední. A je čas, aby s tím někdo něco udělal... Média nejsou svobodná a stávají se nepřítelem lidu," hřímal kolem šesté Trump z reprobeden na rohu Staroměstského náměstí, kde sídlí pražská Galerie Art. Nad vchodem visely nápisy "Trump lže" a "Američané umírají". Před galerií se občas zastavili kolemjdoucí, někdy jich tam postávalo až dvacet.



Akci Oslava k nástupu Joe Bidena, při níž si každý mohl vylézt na stoličku a ve světle obrazů promítaných na stěnu galerie svobodně hovořit, tam pořádal americký umělec Shalom Tomáš Neuman. Ten se narodil v roce 1947 v Praze do židovské rodiny, která byla za nacistického holokaustu tvrdě pronásledována a mnoho jejích členů zahynulo. V roce 1948 rodina utekla před komunisty do izraelské Haify, pak se přestěhovala do USA. Za svá díla, která jsou vystavena v mnoha muzeích a galeriích po světě, získal několik cen.



"Jak se máš," usmál se srozumitelnou češtinou Neuman, ale pak už jsme raději přešli do angličtiny. "Opravdu je třeba oslavit, že je ten notorický lhář pryč z Bílého domu. Kdyby nebyl prezidentem v USA, tak už by dávno vládl jako diktátor. Je to nacistické zlo, odporný muž. Měl by být odsouzen a strávit nějaký čas ve vězení. Nemyslím si, že by ale hodně Čechů vědělo, co všechno způsobil. Jsem však rád, že je to za námi a jsem mírně optimistický, i když Bidena nechci dopředu hodnotit," doplnil Shalom Tomáš Neuman a odešel se pozdravit s přáteli. A Praha se posléze zase ponořila do temné prázdnoty.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …