18,20 Kč za mléko. Vyjevení Češi, Chorvatsko a Kaufland

17.05.2023 16:06

Chorvatsko po přijetí eura podražilo a média v Evropě upozorňují své občany, aby se připravili na dražší letní dovolenou. V případě nákupu základních potravin to nemusí zcela platit. Ukazuje se, že tamní řetězce nabízí ceny potravin nižší proti Česku. Vyjevení Češi dokumentují mléko za 18,20 Kč v chorvatském řetězci Kaufland. Dále rajčata či kuřecí maso.

18,20 Kč za mléko. Vyjevení Češi, Chorvatsko a Kaufland
Foto: Facebook
Popisek: Levné mléko v Chorvatském Kauflandu

Doba letních dovolených se blíží a lidé plánují, kam si letos vyrazí odpočinout. Dle dřívějších předpokladů se rekordní počet českých občanů chystá do Chorvatska. Oblíbenou dovolenkovou destinaci by letos mělo navštívit přes milion Čechů, což je dosud nevídané číslo. 

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44416 lidí

Jak jsme psali dříve, lidé patrně hodlají využít výhodného kurzu české koruny vůči euru a skutečnosti, že už nebudou muset čekat na hranicích. Chorvaté se totiž letos stali členem eurozóny a také Schengenu.

V rámci zavedení společné evropské měny ovšem v Chorvatsku hned zkraje ledna zavládlo značné zdražování, především pak ve službách. Dle tamních médií někteří obchodníci eura spíše zneužili, aby mohli zvýšit ceny. Dle německých médií, která informovala své občany, kteří do této destinace míří, nebyla nikdy v Chorvatsku dovolená dražší než letos.

Na druhou stranu se ukazuje, že v běžných obchodech jsou potraviny místy i výrazně levnější proti České republice. Upozorňují na to sami cestovatelé v rámci svých skupin a stránek na sociálních sítích. 

Mléko, jehož cena ve velkých řetězcích je nyní velkým tématem, mají Chorvaté podstatně levnější. V případě českého Kauflandu vyšlo najevo, že totožné mléko od stejného výrobce prodává za dvojí cenu. Pod svou privátní značkou litr za 24,90 Kč a pod originální značkou za 44,90 Kč. A teď rozdíl s Chorvatskem. Tam můžete v Kauflandu aktuálně koupit litr mléka pouze za 0,77 eura, tedy v přepočtu za 18,20 Kč. 

Pokud patříte k milovníkům chřestu, doma v Kauflandu pořídíte kilogram této jarní zeleniny za 179,80 Kč, ale v Chorvatsku za pouhých 89,50 Kč. V případě některých druhů masa jsou rovněž obrovské cenové rozdíly. Chorvatský Kaufland nabízí celá kuřecí prsa s kůží za 101,50 Kč za kilogram, zatímco český Kaufland prodává zvlášť balené stripsy z kuřecích prsou, kdy vás kilogram vyjde na 212 Kč a to se jedná o údajně akční cenu s 21 procentní slevou proti normálu.

Jeden kilogram cherry rajčat koupíte v chorvatském Kauflandu za 2,99 eura, což je 70,80 Kč. Jde navíc o domácí chorvatskou produkci. Zatímco podobný typ malých rajčat nyní v Kauflandu v Česku nakoupíte kilogram o 10 korun dráž. 

Jak už to bývá, najdou i produkty, jejichž ceny jsou proti těm českým naopak výrazně vyšší. Jedním z typických příkladů je máslo. V chorvatském obchodu (tentokrát nejde o Kaufland) za čtvrtku másla zaplatíte 2,65 eura, tedy v přepočtu dle aktuálního kurzu 62,70 Kč. Vedle toho aktuální slevová akce Kauflandu nabízí 125 gramové balení másla 21,90, takže čtvrtka vyjde na 43,80 a podstatně levněji než v Chorvatsku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co dodat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 17.05.2023 16:50:44
Když jim to pro Němečtí švábi dovolili tak proč by to nedělali ! Jinde by jim za to dávali 100 milionové pokuty třeba v Polsku atd. U nás jim za to jako dík dávají elektřinu do Německa a Rakouska údajně za 1.50 Kč !!!!!! I to oblečeni ,elektronika ,stavebniny LÉKÝ jsou až o 60 % nižší !!!!! Ještě že to mám jen 8 km . Jinak nejsem volič pětikoalice ani prezidenta Pavla my Slezané většinou volili jiné !! I když se vždycky nějací zaprodanci pro koryta najdou ?,

|  7 |  1

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …