Anonymous prý mohou začít nový druh revoluce. Nedotknutelní už mají strach

06.02.2012 19:51

Nejen kyberprostor, ale i mezilidské vztahy a komunikaci mohou prý zásadně ovlivnit zásahy hackerů. Podle politologa Zdeňka Zbořila mohou předznamenat zásadní revoluci i v oblasti politiky a kšeftaření. Nebo i v odhalování korupce.

Anonymous prý mohou začít nový druh revoluce. Nedotknutelní už mají strach
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Protest proti smlouvě ACTA

Skupina počítačových hackerů Anonymous začíná ovládat svět. Podařilo se jí dokonce napadnout i zdánlivě neproniknutelné weby FBI a britského Scotland Yardu. Následně zveřejnili záznam rozhovoru vyšetřovatelů těchto institucí, na němž agenti diskutují o taktice boje proti hackerům.

V souvislosti s gradací aktivit hackerů se nabízí otázka, jak jejich činnost ovlivní mediální, politickou, ale i celospolečenskou situaci do budoucna? Přenesou se mezilidské i  politické problémy postupně už jen do kyberprostoru? Mohou mít hackerské aktivity i pozitivní dopad, tedy konec válek, demonstrací a protestů? A jak to dopadne v případě, že se hackerům podaří nabourat se i do počítačů politiků, představitelů veřejného života a dalších lidí, kteří mohou být terčem korupčního nebo dalšího nelegálního jednání?

Revoluce. A změna poměrů

Podle politologa Zdeňka Zbořila mohou mít hackerské aktivity dalekosáhlé důsledky. Ne vše se sice přesune do kyberprostoru, nicméně je zřejmé, že naši generaci čekají zásadní změny.

"Možná, že jsme na prahu nějaké revoluce, ve smyslu náhlé, rychlé změny poměrů. A strach těch, kteří si mysleli, že jsou nedotknutelní, tady už je. Tak proč by nedošlo i na korupci, materiální i morální,"  uvedl pro ParlamentníListy.cz odborník na politiku.

Odborník na média kontruje: Nic to nebude

To mediální odborník Daniel Dočekal, který se specializuje na sféru internetu, kontruje. "Anonymous jsou všichni a nikdo. Může se za ně vydávat kdokoliv," uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že nebezpečí ze strany hackerů nevidí.

Mediální analytik Jiří Mikeš pak připomíná, že útoky členů skupiny Anonymous přerostou z kyberprostoru do běžného života a začnou stírat rozdíly mezi tím, co je reálné, a co virtuální.

"Příští generace už nebude vědět, co je skutečné, a co fiktivní. Tito lidé budou komunikovat s bankami, různými institucemi, budou kontrolovat letiště, monitorovat třeba dodávky elektřiny a podobně," nastínil pro redakci svou vizi s tím, že i pro odhalování korupčních či "kamarádčoftských" praktik mohou aktivity hackerů znamenat výrazný posun.

I čeští politici dostávají varování

V posledních dnech komplikují Anonymous život i českým politikům, když nejprve napadli oficiální webové stránky Poslanecké sněmovny, později se zaměřili na web Občanských demokratů. Hackeři napadli ODS nejprve ve čtvrtek. Tehdy změnili obsah titulní stránky, na níž umístili své logo a text namířený proti ACTA. Tvrdší formu útoků zvolili v reakci na vyjádření mluvčího ODS, podle kterého byla změna úvodní stránky webu pro stranu dobrou reklamou. "Vaše arogantní prohlášení, kterým se snažíte zakrýt vaši neschopnost zabezpečit si váš IT systém, nás motivovalo k dalšímu útoku. Jak chcete vést tuto zemi a zastupovat nás občany při správě věcí veřejných, když nejste schopni zvládnout tak elementární věc," uvedli hackeři.

V neděli večer pak informovaly ParlamentníListy.cz jako první o cenném úlovku hackerů. Tím je kompletní seznam jmen, emailů a adres domů všech členů ODS. Seznam má více než 100 tisíc údajů a obsahuje na 28 tisíc jmen a Anonymous ho společně s prohlášením zaslali naší redakci.

Oslovení politici ODS, kteří byli namátkou vybráni ze seznamu, byli z údajů šokovaní. "To přeci není možné, ale ta adresa skutečně sedí," uvedl jeden ze členů strany. "Já nejsem ve vrcholných orgánech a v žádném případě o tuto medializaci nestojím," doplnil s tím, že si nepřeje být jmenován. "Rozhodně je strašné, že tyto neveřejné údaje kolují, to jste mě zaskočili."

Česko se brání. Ale asi špatně

Česká republika se prozatím proti kybernetickým útokům brání prostřednictvím CERT týmů, které působí proti všem hrozbám bez ohledu na původ, ten je však stejně až druhořadou záležitostí a také často velice obtížně zjistitelný. Bezpečnost vojenských sítí zajišťuje CERT tým zřízený Ministerstvem obrany.

O tom, že obrana není ani zdaleka dostatečná, svědčí však fakt, že v pondělí hackeři opakovaně napadli stránky ODS. Zveřejnili seznam jmen a osobních údajů až 30 tisíc jejích členů.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …