Babišova německá odpůrkyně chystá makabrózní projev o premiérovi. My zatím zveřejňujeme její obrovský skandál

17.05.2021 16:31 | Kauza

Již ve středu 19. května bude plénum Evropského parlamentu projednávat bod týkající se údajného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Počítá se s mnohahodinovou rozpravou, v níž vystoupí také německá politička Monika Hohlmeierová. PL se jí věnují dlouhodobě, činí tak prakticky jako jediné médium.

Babišova německá odpůrkyně chystá makabrózní projev o premiérovi. My zatím zveřejňujeme její obrovský skandál
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Německá politička Monika Hohlmeierová

Anketa

Mělo by dětem být dovoleno sundat ve škole roušky?

94%
3%
3%
hlasovalo: 7073 lidí
Spolkovou republikou Německo už od února hýbe aféra předražených nákupů ochranných prostředků v době první vlny pandemie na jaře loňského roku. V souvislosti s Českou republikou je nutné hned v úvodu zdůraznit, že tato kauza je spojována především s bývalou bavorskou ministryní školství a kultury Monikou Hohlmeierovou. Ta se například pro ČT v minulosti opakovaně vyjadřovala proti premiérovi Andreji Babišovi.

Mezi hlavní osoby, které figurují v aféře, o níž informoval jako první deník Spiegel, patří i významná představitelka CSU a nynější europoslankyně Monika Hohlmeierová. Právě její známostí a jejím doporučením se totiž v souvislosti s nabídkou ochranných pomůcek od švýcarské společnosti Emix zaštiťovala významná lobbistka Andrea Tandler.

Ta je totiž dcerou bavorského exministra Gerolda Tandlera – blízkého přítele bývalého předsedy bavorské CSU Franze Josefa Strausse. A zmiňovaná europoslankyně Hohlmeierová je právě dcerou Strausse.

Jméno europoslankyně Hohlmeierové otevíralo cestu Tandlerové k nejvyšším úřednickým a politickým kruhům s nabídkou firmy Emix. V této souvislosti probíhala dokonce i přímá komunikace mezi spolkovým ministrem zdravotnictví Spahnem a výše zmíněnou lobbistkou Tandlerovou, která se odvolávala právě na poslankyni EP Moniku Hohlmeierovou. Spolkové ministerstvo zdravotnictví uskutečnilo s firmou Emix obchody za stamiliony eur.

Některé z mailů Spiegel dokonce cituje. Jméno Hohlmeierová v nich explicitně zaznívá.

Ochranné pomůcky nabízené švýcarskou firmou Emix byly podle všeho mnohonásobně předražené – v této souvislosti tak aktuálně poutají pozornost německých a švýcarských orgánů.

Firma Emix nabízela respirátory za cenu až 9,90 eur za kus. Jejich nákupní cena měla v té době být přitom jen 2,65 eur. Andree Tandlerové se nakonec údajně podařilo prodat 527.200 respirátorů vládě v Severním Porýní-Vestfálsku za cenu 9,90 eur/kus a v Bavorsku jeden milion kusů za 8,90 eur/kus.

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí
„Každý člověk, který kumuluje na jedné straně ekonomický vliv a na straně druhé vliv politický, způsobuje velký střet zájmů. Tohle bychom v Evropské unii neměli tolerovat,“ citovala v minulosti veřejnoprávní ČT předsedkyni europarlamentního výboru pro rozpočtovou kontrolu Hohlmeierovou. Podle České televize o konfliktu zájmů, mimo jiné českého premiéra, diskutovali právě poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku.

K čistému štítu a pověsti má ovšem německá politička daleko.

Už v roce 2019 náš bruselský zdroj uvedl následující: „Tak například, aby vaši čtenáři pochopili, kdo je ona kritička premiéra Babiše: Dne 14. dubna 2005 obvinil bývalý funkcionář strany Mladých křesťanských demokratů Maximilián Junker ministryni kultury ve vyšetřovacím výboru bavorského státního parlamentu, že v minulosti věděla o podvodech ve vnitrostranických volbách, o nákupu hlasů pro mnichovskou CSU a že bránila řádnému prošetření záležitosti. Jednalo se o velmi propíranou kauzu týkající se podvodů s volbami uvnitř strany, o kterých měla Hohlmeierová vědět,“ sdělil. To prý je ale „pouhý začátek“. Podobné kauzy mají doprovázet Hohlmeierovou roky.

„Manželský pár Hohlmeierů čelil na konci 90. let společné kritice. Max Strauß, bratr Hohlmeierové, totiž nechal v roce 1998 svého švagra Hohlmeiera jmenovat správcem skupiny WABAG (ekonomická analýza a poradenská společnost) v Oberhachingu. Michael Hohlmeier odešel z vedoucí pozice ve společnosti, avšak od konce roku 1999 státní zastupitelství v Mnichově proti WABAG vedlo řízení pro podezření z podvodu a zpronevěry. Michael Hohlmeier mezitím pracoval pro mediální společnost Straussova přítele Leo Kircha,“ dodal náš zdroj s tím, že ten nejlepší střet zájmů teprve přijde.

„6. srpna 2004 uveřejnil deník München Merkur nová obvinění proti Monice Hohlmeierové. Uvedl, že její ministerstvo financovalo rozšíření Centra pro zrakově postižené v Unterschleißheimu za přibližně 8,5 milionu eur v době, kdy tam její manžel zastával funkci zástupce ředitele. Ostatní školy se přitom v dané době staly oběťmi úsporných opatření. Mluvčí ministerstva naproti tomu popřel jakoukoli podjatost. Celé týdny byla ministryně nucena bránit se i proti dalším obviněním, mimo jiné kvůli možnému střetu zájmů mezi stranickými zájmy a ministerskou funkcí,“ dodal zdroj ParlamentnímListům.cz s tím, že znovu pouze cituje otevřené zdroje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …