Buzerace, fízlování, nová diktatura. Chystá se akce proti Andreji Babišovi, síly se skládají dohromady

28.05.2015 15:39

Buzerace poctivých lidí ze strany státu, nová diktatura, bolševické praktiky. I takové ostré výrazy padaly během čtvrteční tiskové konference Strany soukromníků České republiky. Představitelé strany kritizují především chystané kroky ministra financí, které podle nich budou znamenat fízlování slušných živnostníků, které to dovede k likvidaci a nepoctivci budou stát obírat dál.

Buzerace, fízlování, nová diktatura. Chystá se akce proti Andreji Babišovi, síly se skládají dohromady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference Strany soukromníků České republiky

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

„Bojujeme proti návrhům restriktivních opatření vlády, která mohou narušit ekonomiku celého státu, protože drobní a střední podnikatelé zaměstnávají 70 procent zaměstnanců v této zemi a pokud se prostředí naruší, hrozí masivní nárůst nezaměstnanosti,“ řekl na úvod šéf Strany soukromníků ČR Petr Bajer.

Soukromníci za největší průšvih považují zavádění elektronické evidence tržeb (EET). Podle nich to státu peníze navíc nepřinese, a naopak to přivede ke krachu dlouhé řady živnostníků a drobných podnikatelů. Ve svém tažení proti EET jednají představitelé Strany soukromníků ČR i s předáky parlamentních stran.

„Jednali jsme s Miroslavem Kalouskem a Petrem Fialou. Obě tyto velké parlamentní strany slíbili maximální pomoc v tom, aby elektronická evidence tržeb nebyla přijata. EET nebude mít žádný pozitivní finanční efekt, způsobí pouze problémy podnikatelům,“ sdělil dále Bajer.

Dále podle šéfa strany Bajera hodlají Soukromníci jednat s vicepremiérem, předsedou KDU–ČSL, Pavlem Bělobrádkem a budou se snažit přesvědčit prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého.

Zakladatel strany Rudolf Baránek doplnil, že jednal také s poslancem Markem Černochem z Úsvitu. „Ti mají na EET stejný názor. Jednali jsme i s některými poslanci sociální demokracie, které dlouho známe, ale zatím je nebudeme jmenovat. Myslíme si, že nemalé množství poslanců je na naší straně a budou připravovat obstrukce. Považují to za velké nebezpečí stejně jako my. Je to otázka bytí a nebytí mnoha set tisíc soukromníků,“ upřesnil Baránek.

Na tiskovce vystoupil v rámci hostů i předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek. Ten v rétorice ještě přitvrdil. „Nemyslíme si, že je možné nebo vhodné dělat nějaké kosmetické změny v návrhu zákona o EET. Je nutné odmítnout celý zákon. Jsme přesvědčeni, že v ČR dochází k negativním změnám občanských i podnikatelských svobod. Svoboda a možnost k podnikání se plíživě snižuje. EET je pokračování procesu stigmatizace a očerňování malých podnikatelů a živnostníků. Pokud necháme EET projít, brzy se pak dočkáme dalších náhubků, příkazů, restrikcí a omezení. EET má zasáhnout 600 tisíc lidí! Není možné v demokratické zemi vytvořit nástroj ke sledování šesti set tisíc lidí, a to bez ohledu na to, jestli jsou nebo nejsou vinni. Jako Asociace podnikatelů a manažerů jsme jednoznačně proti a také jednáme s poslanci, píšeme dopisy ministrům,“ dodal Bábek.

Jiří Šebesta ze Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR hovořil o samotném textu zákona o EET, který je podle něho jako takový zpracován strašným, až amatérským způsobem se spoustou chyb a nepřesností. „Je velmi špatný, i co se týká technických postupů. Musíme vzít v úvahu, že někdy jsou vystavovány faktury až se šestiměsíční splatností a mezi tím se vydávají dobropisy, takže ve výsledku je uhrazená částka jiná než původní na faktuře, která byla zaúčtována v jiném roce,“ uvedl příklad Šebesta.

Zaznělo také, že plány Andreje Babiše dávají úředníkům do rukou nástroj neomezené moci, úředník může rozhodnout o okamžitém zavření nebo zastavení činnosti a tedy okamžité likvidaci živnostníka. Než může ten nápravu zjednat, jeho živnost už prý bude dávno mrtvá. Je to prý postupná a pomalá likvidace malého a středního podnikání.

Podle Radomila Bábka má stát dostatek nástrojů k tomu, aby daně vybíral a nepřehazoval svoji odpovědnost na poctivé živnostníky a podnikatele. „Stát má všechny prostředky k tomu, aby daně vybíral. Stát má 15 tisíc úředníků finančních úřadů. Těchto 15 tisíc úředníků vykoná ročně asi 30 tisíc kontrol, a to u firem, kde je všechno v pořádku, protože je to méně pracné. Jdou cestou nejmenšího odporu a kontrolují ty firmy, u kterých je pravděpodobně všechno v pořádku. Stát má všechny prostředky a informace k tomu, aby mohl kontrolovat, jenže to nedělá,“ uvedl Bábek.

EET podle něho je zhruba totéž, jako kdyby každý zákazník byl při odchodu z obchodu podroben přísné osobní kontrole. Statistiky totiž prý ukazují, že v maloobchodech je ročně ukradeno zboží za 13 miliard korun a tyto nekompromisní kontroly by jistě částku snížily. „Je to stejná blbost, která by zasahovala do práv lidí, jako EET bude zasahovat do práv podnikatelů,“ konstatoval.

Strana soukromníků ČR se podle svého místopředsedy Petra Thaisze chystá svolat demonstraci před budovu sněmovny. „Postavíme hráz proti regulokracii, která se valí ze strany levicové vlády,“ sdělil Thaisz s tím, že půjde o blokádu prostor v okolí parlamentu, na které Soukromníci spolupracují s dalšími politickými silami a profesními sdruženími.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …