ČT: Zaorálek, ten měl záchvaty, divili se. Už se ví proč. Papír proti Lipovské? Jinak

08.12.2020 12:40

Právní posudek ze Sněmovny, který má poslancům pomoci zorientovat se v kauze odvolání dozorčí komise Rady ČT má jednu důležitou „trhlinu“, kterou Respekt ve svém článku o „analýze“ nezmínil. ParlamentníListy.cz mají vše k dispozici. A též zjištění ze sněmovních kuloárů o „hysterických záchvatech“ ministra kultury Zaorálka a jeho vztahu k expředsedovi Rady ČT.

ČT: Zaorálek, ten měl záchvaty, divili se. Už se ví proč. Papír proti Lipovské? Jinak
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Logo ČT

Sněmovní volební výbor, do jehož kompetence spadá oblast veřejnoprávních médií se bude v úterý na svém zasedání zabývat situací v Radě České televize, kolem níž je v posledních týdnech živo v důsledku odvolání dozorčí komise, poradního orgánu rady.

Týdeník Respekt přišel se zjištěním, že někteří poslanci z volebního výboru si nechali od sněmovního legislativního odboru zpracovat analýzu, zda bylo odvolání dozorčí komise jako celku Radou ČT v souladu se zákonem. Respekt přispěchal s tím, že závěrem analýzy je jasné stanovisko, podle něhož šlo o nezákonný krok a vyjmenovává zákonem stanovené důvody, kdy může k odvolání členů dozorčí komise dojít.

Anketa

Souhlasíte se zavřením všech hospod ve 20:00?

68%
32%
hlasovalo: 20002 lidí

Sněmovní legislativci předně v dokumentu nemluví o tom, že by se jednalo o právní analýzu, spíš citují zákonné normy, které se k věci vztahují a závěry, které z nich vyvozují, označují jako pouhý názor.

Tím názorem podle nich je, že Rada ČT odvolání dozorčí komise podrobněji neodůvodnila a nelze proto tento krok ani posoudit či vyhodnotit. Následně vyjadřují názor, že rada by měla členy komise odvolávat jednotlivě a nikoliv celý orgán naráz s tím, že odvolání jednotlivých členů dozorčí komise by mělo proběhnout na základě zákonem přesně daných kritérií a podmínek.

Následně Respekt přikládá pohled poslance hnutí ANO a člena volebního výboru Martina Kolovratníka, který konstatuje: „Ano, legislativci Sněmovny potvrdili, že šlo o nezákonné odvolání,“ cituje poslance týdeník. Téma bude nepochybně předmětem ostré diskuse na schůzi výboru, kam by měli zavítat i senátoři Marek Hilšer a David Smoljak, kteří vystupovali na demonstracích proti odvolání dozorčí komise. Svou účast prý ohlásil i radní ČT Zdeněk Šarapatka. Ten proti kroku svých deseti kolegů z Rady ČT rovněž brojí.

Teď přichází zásadní moment. Legislativní odbor Sněmovny sice zpracoval dokument, v němž poslancům nabízí svůj názor na celý případ a konstatuje, že podle názoru jeho právníků bylo odvolání dozorčí komise provedeným způsobem nezákonné, je tu však jedno velké ale.

Tím je závěr dokumentu, v němž legislativci jednoznačně konstatují, že vše v dokumentu je pouze jejich názor, který nemá žádnou váhu k tomu, aby posloužil jako argument pro jakékoli další kroky.

„Závěrem považujeme za potřebné uvést, že toto stanovisko vyjadřuje pouze náš právní názor na posouzení dané věci s tím, že našemu odboru nepřísluší podávat závazné výklady právních předpisů. Naše stanovisko nelze proto použít jako argument v žádném řízení, odvolávat se na něj apod. Toto stanovisko je určeno pouze pro potřeby volebního výboru Poslanecké sněmovny a jeho členů,“ stojí v závěru textu, který má redakce PL k dispozici. Tento podstatný dovětek už ovšem týdeník Respekt ve svém článku necitoval.

Nynější diskuse kolem Rady České televize má i jednu důležitou politickou rovinu. Po odvolání dozorčí komise rezignoval na post předsedy Rady České televize René Kühn. Patřil k výrazné menšině radních, kteří s odvoláním svého poradního orgánu nesouhlasili. A jedním z nejhlasitějších kritiků tohoto kroku byl i ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD. A tady je staré politické a osobní propojení.

René Kühn a Lubomír Zaorálek si totiž nejsou neznámí. Kromě toho, že jsou oba z Ostravy, je dříve spojily i konkrétní věci. Kühn je totiž majitelem a jednatelem ostravské reklamní a PR agentury IanDerson PR & Advertising, která se v minulosti podílela na předvolební kampani ČSSD. A kde? Právě v Moravskoslezském kraji.

Určité pouto z minulosti zjevně mohlo přetrvat i do současnosti, protože Kühna si Zaorálek po svém nástupu na ministerstvo kultury přivedl jako poradce pro oblast veřejnoprávních médií. 

To může být podle našich zjištění jeden z důvodů, proč se ministru kultury tak nelíbil postup Rady ČT v případu odvolání dozorčí komise.

„Hodně lidí se divilo, proč tak Zaorálek vyvádí, když nejde o žádnou mimořádnost. Přitom po odvolání dozorčí komise předváděl hysterické záchvaty, až extrémní. Bylo to hodně neadekvátní. Nikdo moc zprvu nechápal, proč tak šílí, až později někdo zjistil, že tam může být propojení, protože radní Kühn dřív dělal pro socany na kampaních a ti dva se evidentně dobře znají. Takže ne, přepálené, hysterické výlevy ministra kultury nejsou dány nějakou obavou o osud ČT, ale zase jsou za tím osobní vazby,“ říká pro ParlamentníListy.cz důvěryhodný zdroj z Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…