Český politik založil v Evropě vlastní stát. Nejedná se o vtip

14.04.2015 16:16

Skupina několika českých občanů založila v pondělí nový stát. Nejde o žádný vtip. Podle svých slov totiž využili platných mezinárodněprávních zvyklostí a svoji republiku vyhlásili na území, které nikomu nepatří, na tzv. zemi nikoho. Stát se jmenuje Liberland a nachází se mezi Chorvatskem a Srbskem na břehu Dunaje.

Český politik založil v Evropě vlastní stát. Nejedná se o vtip
Foto: Radim Panenka
Popisek: Vlajka nového státu Liberland, který založila skupina Čechů

Svobodná republika Liberland. Tak se jmenuje nový stát, který v pondělí mezi Chorvatskem a Srbskem založilo několik Čechů. Jedná se totiž o území, které do té doby nikomu nepatřilo, figurovalo na seznamu tzv. terra nullius, tedy země nikoho. Několik Čechů toho využilo a s odvoláním na mezinárodněprávní zvyklosti tam vyhlásili republiku.

„Svojí celkovou rozlohou cca 6 kilometrů čtverečních je Liberland hned po Vatikánu a Monaku třetím nejmenším suverénním státem. Liberland se nachází u toku Dunaje mezi Chorvatskou a Srbskou republikou. Přípravný výbor 13. dubna 2015 přímo v místě nový stát vyhlásil a území označil vztyčenou vlajkou. Zvolil také prezidenta republiky, kterého rovněž pověřil, aby vznik nového státu Liberland v rámci příslušných diplomatických nót oznámil nejen oběma sousedním státům, ale také Organizaci spojených národů a postupně i dalším zemím,“ uvádějí zakladatelé státu.

Cílem skupiny Čechů, který stát založili, je podle jejich slov vytvoření země, kde nebude stát otravovat vlastní občany zbytečnými zákazy a daněmi. „Jedním z důvodů vzniku Liberlandu je stále se rozšiřující vliv zájmových skupin na fungování státních celků a s tím související horší podmínky k životu lidí. Zakladatelé se inspirují státy jako Monako, Lichtenštejnsko nebo Hongkong,“ tvrdí.

Prezidentem státu, který bude žádat o uznání, je libertariánský politik Vít Jedlička, který dále vysvětlil, že nový stát už nyní přijímá žádosti o občanství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …