Člen ODS: Veřejnosti do soukromého života Nečase nic není

26.07.2013 9:12

Má veřejnost právo postavit nevěrného politika na pranýř a dokonce jej vystavit soudu, jak to zažil například Bill Clinton za nepatrný prohřešek se svou stážistkou, nebo se u nás nevěra stala velkoryse tolerovaným porušením desatera? Vždyť své manželky podvedli až na čestné výjimky prakticky všichni bývalí i současní čeští prezidenti a premiéři. Co si o tom myslí například členové karlovarské ODS, kteří o mimomanželském vztahu Petra Nečase věděli celá léta?

Člen ODS: Veřejnosti do soukromého života Nečase nic není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová a Roman Jurečko

Zjistit to není vůbec jednoduché. Pro naši politickou scénu je totiž typické, že politici nic nevědí, i když se například o milostných eskapádách jejich kolegů mluví celá léta. Mlčí většinou také média, jen výjimečně mají odvahu napsat naplno, o čem se šušká.  A tak se o nevěře Petra Nečase mlžilo celých pět let. ParlamentníListy.cz zjistily, že stopy nemanželského poměru premiéra Nečase vedly až do Karlových Varů a většině členů vedení ODS byly dobře známy. Přiznává to však málokdo a pokud ano, pak pod podmínkou anonymity. Jedním z mála, kdo se odpovědi na nepříjemnou otázku nevyhnul, je lídr zdejší ODS Petr Šindelář. V pokračování rozhovoru, který jsme s ním vedli na aktuální horká letní témata, se vyjádřil i k aféře Nagyová.

Kdo je bez viny?

Zeptali jsme se ho také, zda by se měl Petr Nečas omluvit za kauzu Nagyová a zda se ODS nevymstilo, že část členů strany o intimním vztahu šéfky jeho sekretariátu a jejím neúměrném vlivu věděla a mlčela. Vždyť nakonec kvůli tomu padla vláda, přišla vniveč dobrá práce Nečasovy vlády a  posílila levice. Pravicoví voliči jsou zklamaní a bezradní, koho volit. To však známý karlovarský advokát Petr Šindelář odmítá: „Pokud jde o osobní, chcete-li rodinný život Petra Nečase, pak po tom je veřejnosti 'velký houby'. Kdo je bez viny, ať hodí kamenem. Jako advokát se často potkávám s různými lidskými osudy, které jsou v porovnání s příběhem Petra Nečase rozhodně zajímavější a barvitější. Má-li se Petr Nečas někomu omluvit, a zdůrazňuji slovo 'má-li', neb nejsem rozhodně osobou povolanou k výkladu morálního kodexu, pak adresátem omluvy nemůže být anonymní veřejnost (voliči), ale konkrétní lidé, kterým mohl svým chováním ublížit," uvádí pro ParlamentníListy.cz Šindelář.

A pokračuje: „Petra Nečase považuji vedle Václava Klause za nejlepšího premiéra naší moderní politické historie. Jestli si během posledních let prožíval nějaká osobní dramata a jako člověk ublížil svým blízkým, pak je to věc jeho osobního svědomí a vědomí a veřejnost  nemá právo ho za to soudit. Tvrdím, že jako premiér obstál a za jeho práci, kterou pro naši zemi odvedl, si zaslouží poděkování. A ptáte-li se mě na to, zda strana ODS měla reagovat, pokud o intimním vztahu Petra Nečase a Jany Nagyové věděla, pak vám musím doporučit jednu knihu. Jmenuje se 'Čtyři dohody', napsal ji jistý Miguel Ángel Ruiz. K přečtení doporučuji První dohodu: 'Nehřešte slovem' a Třetí dohodu: 'Nevytvářejte si žádné domněnky'. Pro ty, kteří tuto knihu znají, si myslím, že není co vysvětlovat. A těm z vás, kteří tuto knihu ještě nečetli, ji vřele doporučuji.“ 

Cherchez la femme?

Přesto Petr Šindelář přiznává, že za pádem vlády Petra Nečase stojí velká love story: „Poučením z této situace pro mě je potvrzení pravidla 'Cherchez la femme' neboli 'Za vším hledej ženu'. Shrnu-li vše mně známé ze sdělovacích prostředků, vláda Petra Nečase nešla k ledu kvůli korupčnímu jednání jejích členů, kvůli nenaplnění programového prohlášení vlády, nebo kvůli tomu, že bývalý ministr financí Kalousek Petru Nečasovi v posledním roce téměř permanentně okopával kotníky. Žádný politický skandál se tu nekonal. Ne – důvodem pádu vlády Petra Nečase byla láska mezi konkrétním mužem a konkrétní ženou," říká ParlamentnímListům.cz.

„Promiňte mi to, ale tuto, jak vy říkáte 'kauzu', nemohu vnímat nijak politicky. Dívám se na ni očima člověka, který vidí neštěstí konkrétních lidí, jejich smutek a bolest, a současně vidí i naději v pokračování něčeho, co bylo koly osudu možná nakrátko, možná i nadlouho, přerušeno. Zkuste se na to podívat stejnýma očima a najednou uvidíte, jak jsou Zemanové, Rusnokové, Fischerové, Kalouskové a další pouze malými figurkami na šachovnici života. Ponaučení pro mě? Rodina a osud mých nejbližších je pro mě v dnešní době tisíckrát důležitější než nějaká politika,“ přiznává Petr Šindelář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…