Další země, další dráždění pražské kavárny: Miloš Zeman vysílá z Tádžikistánu

26.11.2014 10:35

Prezident Miloš Zeman dnes v Dušanbe ocenil Tádžikistán za jeho boj s islámským terorismem. Je prý inspirací pro všechny, protože je totiž jedinou zemí na světě, která boj proti islámskému terorismu vyhrála. Aktuálně z prezidentovy zahraniční cesty informuje pro ParlamentníListy.cz redaktor Radim Panenka.

Další země, další dráždění pražské kavárny: Miloš Zeman vysílá z Tádžikistánu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman po přistání v Dušanbe, hlavním městě Tádžikistánu

Anketa

Je konec roku 2014. Koho chcete za prezidenta v roce 2018, kdy bude příští volba hlavy státu?

hlasovalo: 46512 lidí

Prezident Zeman dnes hovořil se svým protějškem o nebezpečí současného světa, o islámském terorismu. Občanská válka, která v Tádžikistánu probíhala v 90. letech minulého století, byla podle něj ve skutečnosti bojem proti islámskému fundamentalismu. Vyžádala si 150 tisíc obětí. Prezident ocenil a vyzdvihl coby inspirativní příklad to, že Tádžikistán je jedinou zemí na světě, která boj proti islámskému terorismu vyhrála. Je to prý inspirace pro ostatní.

„Chtěl bych upřímně blahopřát panu prezidentovi, že dovedl svoji zemi nejen k míru, ale že je to jediný prezident na světě, který dokázal zvítězit nad islámským terorismem. Tento příklad je nesmírně inspirující právě v souvislosti se vznikem Islámského státu," řekl Zeman.

Tádžikistán má ropu, plyn i vodu

Český prezident zdůraznil výhody Tádžikistánu pro jeho další vývoj. Zhruba za 20 let prý bude v této oblasti voda cennější než ropa, avšak Tádžikistán má neomezenou zásobu vody, což pro něj bude znamenat velkou výhodu.

„Tádžikistán má tragickou minulost a světlou budoucnost, která spočívá ve dvou konkrétních věcech. Průzkum kanadské firmy našel na jihu Tádžikistánu ložiska ropy a plynu, které by se rozsahem měly rovnat zásobám Kataru." Díky tomu by se podle Zemana Tádžikistán mohl stát jedním z nejrozvinutějších států na Velké hedvábné stezce.

Ukrajinský konflikt může být vyřešen jen politickou a diplomatickou cestou

Zeman zavzpomínal na svou první návštěvu Tádžikistánu. V 80. letech tam byl poprvé coby pracovník podniku, který tam zaváděl výpočetní techniku v oblasti zemědělství.

Prezident Emomali Rachmon uvítal Zemana slovy: „Vítáme drahého hosta a přítele". A s odkazem na to, jak tam Zeman byl za Agrodat, řekl: „Velmi si ceníme, že pan prezident spolupracoval s Tádžikistánem ještě v sovětských časech." Dodal, že se bavili o situaci v Afghánistánu a na Ukrajině. K tomu, aby se Afghánistán stabilizoval, je zapotřebí, aby se k tomu spojilo celé světové společenství. Ukrajinský konflikt může dle Rachmona být vyřešen jedině politickou a diplomatickou cestou.

Oba státníci vyjádřili odhodlání bojovat proti islámskému terorismu, extremismu a nadnárodní kriminalitě. Česká hlava státu pozvala prezidenta Tádžikistánu Emomaliho Rachmona na návštěvu České republiky.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …