Diag Human zamotal svou při se státem: Majitel Šťáva prodal akcie firmy

01.06.2011 15:58

AKTUALIZOVÁNO: Situace kolem Diag Human se začíná velmi komplikovat. Česká televize a také týdeník Ekonom dnes uvedly, že majitel Diagu Josef Šťáva prodal akcie firmy mezinárodnímu konsorciu investorů. Jakému konkrétně, to zatím známé není. Diag Human se přitom prostřednictvím rozhodčího řízení na státu domáhá odškodnění za údajně zmařený obchod s krevní plazmou z počátku devadesátých let. Diag po státu žádá s úroky přes deset miliard korun.

Diag Human zamotal svou při se státem: Majitel Šťáva prodal akcie firmy

Advokát Diag Human Jan Kalvoda informaci o prodeji pro ParlamentníListy.cz potvrdil. "Společnost Diag Human SE oznamuje, že pan Josef Šťáva s okamžitou platností předal všechny rozhodovací pravomoci ve společnosti a nadále se neúčastní jakýchkoli aktivit, spojených s vymáháním pohledávky proti České republice. Toto rozhodnutí je součástí smlouvy, kterou pan Šťáva společnost Diag Human prodal mezinárodnímu konsorciu institucionálních investorů," napsal advokát do mailu. 

"Josef Šťáva s okamžitou platností a žádným způsobem nadále nereprezentuje společnost Diag Human SE. Do úplného vyřešení věci nebude společnost Diag Human SE poskytovat žádné veřejné informace," připsal Kalvoda. 

Informace o prodeji společnost zveřejnila i na svém webu. "Pohledávka za více než deseti miliard korun vůči ČR se po uznání platnosti a vymahatelnosti zahraničními soudy stala ´běžným tržním debetním instrumentem´," uvedla firma.

Soud má jmenovat arbitry

Společnost Diag Human, kterou vlastní někdejší obchodník s krví Josef Štáva, se státem vede arbitráž, nebo-li rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí smlouva přitom upravuje způsob vedení arbitráže a mimo jiné stanovuje, že každé rozhodnutí rozhodčího senátu může být přezkoumáno senátem v jiném složení. V minulosti došlo k takovému přezkoumání už dvakrát, byl tedy přezkoumán i mezitímní i částečný rozhodčí nález  a to vždy rozhodčím senátem v novém složení. 

Sledujeme kauzu Diag Human

Podle posledního rozhodčího nálezu z roku 2008 má Česko Šťávově firmě zaplatit téměř devět miliard korun (8,9 miliardy korun). S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Stát ale zažádal o přezkumné řízení. Městský soud v Praze má podle zjištění ParlamentníchListů.cz v září rozhodnout o jmenování druhého arbitra Petra Kužela. Třetí arbitr pak bude soudem jmenován později - zatím ale soud v této věci nanařídil jednání.

Jak to bude se jmenováním arbitrů dál, to nyní není jisté. Zda přichází v úvahu ukončení sporu formou arbitráže totiž není zcela vyloučené.

Kauza Diag Human od začátku:

Akce Diag Human proti státu byly v minulých dnech velmi vyostřené. Nejprve vyšlo najevo, že firma se vydala se svými nároky do zahraničí. Požádala údajně vídeňský soud a také francouzský o to, aby na základě prozatím nepravomocného nálezu z roku 2008 provedla exekuce českého majetku.

Rakouský soud již před několika dny zabavil tři umělecká díla zapůjčená Českou republikou na výstavu do Vídně. Obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a plastika Otto Gutfreunda skončily v depozitním skladu soudu, kde zůstanou, než soudce rozhodne o výsledku sporu.  

Kalvoda pak zažádal o exekuci českého majetku i ve Francii. Soudy by tam údajně pravděpodobně mohly zabavit například české pohledávky, peníze na účtech, dluhopisy, umělecká díla či budovy v majetku ČR. Nejzajímavějším objektem, kterého se může exekuce týkat, je zřejmě České kulturní centrum v Paříži.

Do ruky to vzala česká diplomacie

„O rozhodnutí soudu vím, ale zatím nemám žádnou informaci o tom, že bychom měli očekávat exekutory. Kdyby se tak stalo, budeme jednat v součinnosti s naším zastupitelským úřadem, s nímž jsme v úzkém kontaktu," řekl v této souvislosti Radiožurnálu ředitel Českého centra Martin Bonhardt. 

Ministerstvo zahraničí ale dnes zveřejnilo informaci, že rozhodnutí zahraničních soudů ohledně možných exekucí českého majetku na základě návrhů podaných Diagem odporují obecně uznávaným zásadám mezinárodního práva v oblasti jurisdikčních imunit státu.

Na žádosti není vyznačená právní moc

To, že Kalvoda u soudu požádal o exekuci podle nepravomocného nálezu, neboť doložku právní moci na rozhodčí nález předseda rozhodců Květoslav Růžička ještě nevyznačil, zjistily v minulých dnech ParlamentníListy.cz.  "Doložka právní moci podmínkou vykonatelnosti není," uvedl v této věci pro náš server Kalvoda.

Kvůli odvolání proti nařízeným exekucím v zahraničí má stát možnost se odvolat. Musí tak učinit podle rozhodčí smlouvy do třiceti dnů. Česko v této věci však nehájí ministerstvo zdravotnictví, ale Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), jenž spor drží v rukách od roku 2003.

 "Česká republika vede spor s firmou Diag Human, na tom se nic nemění. Poslední kroky Diag Human a pana Kalvody jsou jen mediálním humbukem a snahou vytvořit si prostor pro smír. To je ale vyloučené," řekl k tomu pro týdeník Ekonom ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Bylo to dlouho připravované, tvrdí zasvěcení

Včera ovšem ParlamentníListy.cz přinesly informaci, která kromě dnešních aktivit českého ministerstva zahraničí může a možná již jen mohla sporem velmi vyznačně zahýbat. Do sporu Diag Human vesrus stát mohl totiž vstoupit advokát Jiří Oršula, který zastupoval jako právník před Janem Kalvodou firmu Diag do doby, než dostala od České republiky zaplaceno 326 milionů korun a podepsal za ní v roce 1996 také rozhodčí smlouvu. Oršula totiž pro náš server vypověděl, že může dát soudu návrh na zrušení rozhodčího nálezu, podle kterého Diag nyní exekuuje majetek České republiky.

„Co se týče rozhodčího nálezu, tak rozhodčí senát mi jej odmítnul doručit, ač jsem byl účastníkem rozhodčího řízení ještě 4.8. 2008, kdy byl vydán dotyčný rozhodčí nález. Rozhodčí senát také nerozhodl o mé žalobě z hlavní intervence, což mne opravňuje navrhnout příslušnému českému soudu, aby dotyčný rozhodčí nález zrušil a aby soud odložil vykonatelnost tohoto rozhodčího nálezu do doby, než rozhodne o mém návrhu na jeho zrušení," řekl pro ParlamentníListy.cz Oršula.

Právník sice v minulosti část pohledávky firmy Diag Human prodal dvěma offshorovým firmám Dumfries Holdings a Towit Machinery, jejichž nároky rozhodčí senát v prosinci 2009 nejprve přijal k projednání, ovšem v březnu 2010 rozhodci obrátili a projednat je odmítli. Diag Human následně navrhl soudu ve Švýcarsku, aby rozhodl, že jí Oršula prodal část pohledávky Diagu vůči České republice neoprávněně. S tím ale Diag neuspěl.

Šťáva prý asi nutně potřeboval peníze. A tak hrozil státu...

Vedla ale tato aktivita a pohrůžka soudem od Oršuly k tomu, že dnes se rozhodl Josef Šťáva své akcie prodat? Podle samotného Oršuly ne. "Jde jen o změnu vlastníků a tam může i nadále - byť skrytě - figurovat samotný Šťáva," řekl.

Podle jiného zdroje ParlamentníchListů.cz pak existuje možnost, že celá akce byla dopředu od tandemu Kalvoda - Šťáva dlouho připravovaná. ParlamentnímListům.cz to kromě jiných nepřímo naznačil v nedávném rozhovoru i rozhodce Květoslav Růžička.

"Případ se bude ještě zajímavě vyvíjet," prozradil pak naší redakci nedávno zdroj s případem dobře obeznámen. "Je možné, že za tím konsorciem mohou stát zástupci státu. Tím, že Kalvoda nyní pohrozil exekucemi v zahraničí, chtěl jen zatlačit na Českou republiku, aby s případem nějak hnula. Může to ale být na druhou stranu slabina Šťávy, nutně třeba potřeboval peníze," zavěštil si zdroj.

Související:

Možná jste nečetli: 

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …