Disident John Bok se vysmál protestům proti vládě a jejich vůdcům

20.03.2012 14:14

Příznivci protivládních demonstrací jsou prý zoufalí lidé, kteří sami nevědí, co s vlastním životem. Jejich iniciátor je muž, který v lesích hledá munici a je spíše k smíchu. I to jsou názory aktivisty Johna Boka na nespokojenost, již Češi se státním establishmentem vyjadřují v ulicích.

Disident John Bok se vysmál protestům proti vládě a jejich vůdcům
Foto: Archiv
Popisek: John Bok

Holešovská výzva, Skutečná demokracie, ale i další občanská uskupení bijí na poplach. Státní establishment je prý nanic, lidem jen utahuje smyčku kolem krku, zdražuje až na neúnosnou míru. A tak je potřeba současné politické elity svrhnout a nahradit je lidmi, kteří stát nasměrují správným směrem. To je hlavní cíl protestů, které v minulých dnech a týdnech zaplavily ulice a náměstí v mnoha českých městech.

Protestující? Banda zoufalců

Jsou jejich cíle z kategorie sci-fi, nebo může jít o reálný scénář? Podle bývalého disidenta, aktivisty a člena spolu Šalamoun Johna Boka jde spíše o akce zoufalců, kteří cítí bezmoc, než o reálné volání po změně. "Je to jen odezva frustrace, parta zoufalých lidí chce projevit nespokojenost," řekl ParlamentnímListům.cz. Jak ale aktivity protestních iniciativ skončí, si netroufá odhadnout.

Cinkání klíčů? Možná ano

"K cinkání klíčů to snad nepovede, i když odhadnout to úplně neumím, nakonec třeba i může," připustil Bok. Skeptický je ale nejen k důsledkům protestních shromáždění, ale i k osobám, jež je svolávají.

Popelka: Běhá po lesích a sbírá munici

"Třeba ten pán, který stojí v čele Holešovské výzvy (Slávek Popelka, pozn. red.) je člověk, který běhá po lesích a snaží se sbírat munici," řekl redakci Bok s tím, že za Popelkou, který je více než úsměvný, ani vůdcem konkurenční Skutečné demokracie, Zdeňkem Ponertem, není vidět žádný reálný výsledek.

Proti vládě protestují jen zoufalci

Skeptický je i k účastníkům, kteří na protesty chodí. "Většinou jsou to lidé, kteří si neumí poradit s vlastním životem. Chodí tam a věří, že jim někdo jiný pomůže nastolit na světě ráj," doplnil aktivista. Ten si ale protestů na druhou stranu i považuje. To, že k nim vůbec může dojít, je podle něho důkazem toho, že v ČR panuje demokracie.

Ze židle jej ale zdvihly třeba výroky poslance Stanislava Křečka (ČSSD), který na svém blogu na serveru Aktuálně.cz uvedl, že se již delší dobu bojí, že dokud lidé v ulicích nebudou zapalovat auta a neobsadí veřejnoprávní sdělovací prostředky, nic se zde ani přes protesty iniciativ typu Holešovská výzva nezmění.

Křeček napověděl pošukům

"Jestli tohle říká, tak je to velmi nebezpečné, nějaké pošuky může skutečně vyprovokovat k podobným činům," uzavřel John Bok.

Pravicoví poslanci se vůči protestům staví dost rezervovaně. Podle Borise Šťastného z ODS jsou ale vládní reformy nezbytné a nezabrání jim ani nejrůznější protesty. "Lidé si musí uvědomit, že reformy a určité utahování opasků jsou nezbytné předpoklady ekonomické stability země v globální krizi," řekl o víkendu redakci s tím, že naše země v rámci EU stále patří k těm ekonomicky nejstabilnějším. "Pokud levice nebude podobné protestní akce populisticky podněcovat, neobávám se jejich eskalace," vzkázal poslanec.


Vydra kroutí hlavou: Do ulic? Proč?

Protivládní protesty v uplynulém týdnu pro ParlamentníListy.cz zhodnotil třeba i herec Václav Vydra. Ten jejich smysl absolutně nechápe. "Nevím, co lidi vůbec žene k tomu, aby vycházeli do ulic, zda mají takovou hmotnou nouzi nebo jestli je k tomu žene zhnusení různými „kauzami“. Ale pokud mají tu potřebu – je to jejich právo. Ale mám pocit, že se opravdu neděje nic, co by bylo proti zájmu státu nebo proti zájmu lidí. Že se zdražila vajíčka? To je opravdu „strašné“. To je na úrovni 30 korun za návštěvu u doktora. Jestli tohle dokáže vyvolat takové vášně, tak mě to opravdu mrzí a nevím, co vlastně lidé od státu čekají," řekl ParlamentnímListům.cz populární umělec.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …